AKGRT 2020/12 Bilanço ve Hisse Analizi

Önemli Not: Aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar üzerinden çıkardığım tablolardır. Sadece şirket hakkında fikir vermesi için oluşturulmuştur. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

 

Merhabalar,

 

Bugün sizlerle AKGRT’in son açıkladığı 2020/12 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yaptık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirket ve tarih bazlı önceki şirket amalizlerine ulaşabilirsiniz.

Grafikleri şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar ile hazırlıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Grafiklerde bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış bilgilendirmek istemem.

 

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda görseli daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

 

GENEL GÖRÜNÜM

Aşağıdaki tabloda sırasıyla net kar ve serbest nakit akışının hem çeyreklik olarak bir önceki döneme ve geçen senenin aynı dönemine göre; hem de yıllıklandırılmış olarak bir önceki döneme ve geçen senenin aynı dönemine göre değişimini görebilirsiniz.

En altta ise özsermayenin bir önceki döneme ve bir sene öncesine göre değişimini görebilirsiniz.

İdeal olan hepsinin artış eğiliminde olmasıdır. Ancak dönem dönem düşüş olması şirketin kötüye gittiği ve işlerin bozulduğu anlamına gelmez. Dönemsellik, temettü ödenmesi vs. aşağıdaki tablonun belirli kalemlerini dönem dönem negatif gösterebilir. Önemli olan şirketi ve sektörü bütünsel değerlendirmektir.

 

 

 

NET KAR

Gri çubuklar çeyreklik net kar rakamını kırmızı çizgi yıllıklandırılmış net kar rakamını göstermektedir.

 

 

 

FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

Gri çubuklar çeyreklik serbest nakit akışını kırmızı çizgi ise yıllıklandırılmış serbest nakit akışını göstermektedir.

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

 

 

 

ÖZSERMAYE

Aşağıdaki grafikte şirketin 2016 yılından bugüne özsermaye değişimini görebilirsiniz.

 

 

 

FİYAT / NET KAR (F/K)

Aşağıdaki tabloda şirketin Yıllık Net Kar / PD ilişkisini geriye dönük olarak görmektesiniz. Piyasa değeri turuncu renkli çizgi, yeşil renkli çubuklar ise yıllık net kar rakamıdır.

Kırmızı noktalar mevcut dönemdeki F/K oranını göstermektedir. Ör: Net Kar 100, PD 1000 TL ise kırmızı nokta 10 olarak gözükecektir.

Eğer kırmızı noktalardan birisi 0 ise ilgili dönemde ya net kar yoktur ya da çok düşük bir kar olduğu için çarpan çok anlamsız bir orana yükselmiştir. O sebeple tabloyu anlamlı kılmak için onları 0 olarak gösterdim.

 

 

 

NET KAR / FİYAT

Aşağıdaki grafik aslında F/K’nın tam tersi denilebilir. Ödediğiniz hisse fiyatı için şirketin toplam ürettiği net kar yüzdesini gösterir. Ör: Hisse 1 TL ise ve aşağıdaki mavi çizgide son oran %25 ise bu demektir ki şirketin yıllıklandırılmış hisse başı karı 0,25 TL.

Peki bu oran yüksek mi olursa düşük mü olursa iyidir. Tabii ki yüksek olması iyidir. Hisseyi ucuza aldığınız anlamına gelir.

Fakat önemli olan şirketin gelecek kar beklentileridir. Şu an oran yüksektir ancak gelecek kar beklentisi düşük olduğu için oran yükselmiş olabilir. Buna da dikkat etmek gerekiyor.

Özet olarak, şirketin kar projeksiyonunda bir azalma beklemiyorsanız ve oran yüksekse hisseyi ucuza alıyorsunuz anlamına gelir.

Tersi olarak eğer oran çok düşükse ya pahalıdır ya da piyasa tarafından şirketin karlarının gelecekte çok hızlı artacağı beklenmektedir.

 

 

 

PD / DD

Şirketinin son bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. İdeal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse şirket o kadar ucuzdur diyebiliriz.

Eğer aşağıdaki grafikte herhangi bir değeri 0 görüyorsanız o dönem PD/DD oranı 10’un üzerine çıkmıştır. Grafiği bozmamak için 10 ve üzeri değer varsa 0 olarak gösterdim.

 

 

 

ROE

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Ort. Özsermaye

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Not: Eğer bir değeri 0 olarak görüyorsanız muhtemelen ilgili dönemde oran bir kereye mahsus biçimde absürt bir değere yükselmiştir. Tablonun bütünlüğünü bozmamak adına o değerleri 0 olarak gösterdim.




 

 

 

Saygılar

 

Yorumlar

Yorum Gönder