ENJSA 2020/6 Bilanço ve Hisse Analizi

Aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar üzerinden çıkardığım tablolardır.  Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte ENJSA şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle ENJSA’ın son açıkladığı 2020/6 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yaptık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirket ve tarih bazlı önceki gönderilere ulaşabilirsiniz.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem.

 

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda görseli daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

 

GENEL GÖRÜNÜM

Aşağıdaki tabloda sırasıyla satış, brüt kar, favök, net kar ve serbest nakit akışının hem çeyreklik olarak bir önceki döneme ve geçen senenin aynı dönemine göre; hem de yıllıklandırılmış olarak bir önceki döneme ve geçen senenin aynı dönemine göre değişimini görebilirsiniz.

En altta ise özsermayenin bir önceki döneme ve bir sene öncesine göre değişimini görebilirsiniz.

İdeal olan hepsinin artış eğiliminde olmasıdır. Ancak dönem dönem düşüş olması şirketin kötüye gittiği ve işlerin bozulduğu anlamına gelmez. Dönemsellik, şirketin stok arttırması, temettü ödenmesi vs. aşağıdaki tablonun belirli kalemlerini dönem dönem negatif gösterebilir. Önemli olan şirketi ve sektörü bütünsel değerlendirmektir.




SATIŞLAR

Aşağıdaki ilk grafikte turuncu barlar çeyreklik, sarı çizgi ise yıllık satış gelirlerini göstermektedir.

Aşağıdaki ikinci grafikte ise dönem bazında yıllık satışların artışı, enflasyon oranı ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.


 


FAALİYET GİDERLERİ

Aşağıdaki tabloda şirketin elde ettiği satış gelirleri için katlandığı faaliyet masraflarını görmektesiniz.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi mal veya hizmet birincil maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır. Satışlarla birlikte genel yönetim giderinin artması doğaldır. Doğal olmayan satışlar yerinde sayarken veya azalırken genel yönetim giderlerinin artmasıdır.


 

 

BRÜT KAR

Gri çubuklar çeyreklik brüt kar rakamını (sağ eksen) mavi çizgi yıllıklandırılmış brüt kar rakamını (sol eksen) göstermektedir.


 

 

FAVÖK

Turuncu çubuklar çeyreklik favök rakamını (sağ eksen) yeşil çizgi yıllıklandırılmış favök rakamını (sol eksen) göstermektedir.


 

 

KAPSAMLI FAALİYET KARI

Bazı şirketlerin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karlar, yatırım faaliyetlerinden gelirler, diğer faaliyet gelirleri vs. olabiliyor. Onların etkisini de görebilmek adına FAVÖK+ diyebileceğimiz aşağıdaki grafiği de paylaşmak istiyorum.

Formül: Finansman Gideri Öncesi Faaliyet Karı + Amortisman şeklindedir.


 

 

NET KAR

Yeşil çubuklar çeyreklik net kar rakamını (sağ eksen) turuncu çizgi yıllıklandırılmış net kar rakamını (sol eksen) göstermektedir.


 

 

FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.


 

 

KAR MARJLARI


 


ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Ort. Özsermaye

ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Ort. Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.




 

CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

Şirketin cari oranı (yeşil çizgi) aşağıdaki gibidir. İdeal seviye 2 ve üstü olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir oran da olumludur.

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasasındaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. İdeal seviye 0,50 ve üzeri olmakla birlikte, gereğinden yüksek olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.


 

 

ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz.

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.


 

 

KAYNAKLAR / VARLIKLAR

Şirketin son açıkladığı bilançoya göre aktiflerini hangi kaynaklarla finanse ettiğini aşağıda görmekteyiz. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az krediye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Daha az kredi önümüzdeki dönemde daha az finansman gideri yazılacağı anlamına gelir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.


 

 

DÖNEN VARLIKLAR

Şirketin son açıkladığı bilançoya göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.


 

 

FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

Şirketin çeyreklik & yıllık finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa çeyreklik olarak; mavi çizgi sıfırın altındaysa yıllık olarak finansman geliri var anlamına gelir. Bu durumda net kar pozitif yönde etkilenecektir.

Aşağıdaki ikinci tablo çeyreklik ve yıllık olarak vergi giderini göstermektedir. Şirketin karı artarsa vergi giderinin de artması doğaldır. Ancak bazı durumlarda şirket vergi teşviği alır ve bar veya çizgi sıfırın altına inebilir. Böyle bir durumda vergi teşviğinin kapsamı, sebebi ve miktarı araştırılmalıdır.


 

 

FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

Şirketin son açıkladığı bilançoya göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.


 

 

SATIŞ GELİRLERİ / FD

Şirketin son bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / Firma Değeri ilişkisi aşağıdaki gibidir.


 

 

NET KAR / FD & F/K

İlk tabloda şirketin Yıllık Net Kar / FD ilişkisini göreceksiniz. Firma değeri turuncu renkli çizgi (sol eksen), yeşil renkli çubuklar ise yıllık net kar rakamıdır (sağ eksen).

İkinci tabloda ise şirketin 2016 yılından bu yana FD/Net Kar ve F/K oranlarını göreceksiniz. Mavi çubuklar F/K, turuncu çubuklar ise FD/Net Kar çarpanlarını göstermektedir.


 

 

PD / DD

Şirketinin son bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. İdeal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse şirket o kadar ucuzdur diyebiliriz.


 

 

VADELER

Şirketin son bilançosuna göre alacak tahsil süresi ve borç ödeme süresi aşağıdaki gibidir. Alacak tahsil süresi ne kadar kısa; borç ödeme süresi de ne kadar uzunsa şirketi için o kadar avantajlıdır.

Daha önemli olan ise borç ödeme süresinin, alacak tahsil süresinden daha uzun olmasıdır.


 


YATIRIM HARCAMALARI

Şirketin son açıkladığı nakit akış tablosuna göre yaptığı yatırım harcamaları aşağıdaki gibidir. Sıfırın üzerinde olması şirketin faaliyetleri için harcama/yatırım yaptığı; sıfırın altında olması ise şirketin varlık satışı yaptığını gösterir.


 

 

 

Saygılar

 

Yorumlar

Yorum Gönder