BLCYT 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi



Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte BLCYT şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle BLCYT’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum. Normalde Bist100 dışındaki hisselere çok fazla yatırım yapmayı tercih etmiyorum. Özellikle hacimsiz hisselerde spekülasyonların alıp başını gittiği bu günlerde bist100 içerisinde kalmak küçük yatırımcılar için daha güvenli olacaktır diye düşünüyorum.

BLCYT şirketini son zamanlarda bir yatırım fonunun portföyünde görüp incelemiştim. Artan satışlarını ve kar marjlarını, düşen net borcunu ve özsermaye artışını beğendiğim için az bir miktar portföyüme almıştım. Ancak şirket son zamanlarda çok yukarı gidince elimdeki hisseleri sattım. En büyük sebebim, birinci ve ikinci çeyrek bilançosunun benim açımdan bilinmezliği ve tekstil sektörünün pandemiden oldukça sert etkilenmesi idi. Şükür ki bilanço da çok harika gözükmüyor. 

Umarım ikinci bilanço daha da kötü gelir ve fiyat düşer. J Böylelikle tekrardan portföyüme eklemek isterim.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yapmıştık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirket ve tarih bazlı önceki yazılara ulaşabilirsiniz.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda görseli daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

BLCYT 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 49 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 212 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat nominal olarak GYAD’a göre %7 azalmış, yıllık bazda ise %5 artmıştır.

Aşağıda dönem bazında yıllık satışların artışı, enflasyon oranı ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: BLCYT çeyreklik olarak satışlarını geçen seneye göre düşürmüştür. Satışlar yıllık bazda ufak bir miktar artmış gözükse de reel olarak %6,13 azalmıştır. > Olumsuz












FAALİYET GİDERLERİ

BLCYT 2020/3 dönemi gelir tablosuna göre satışların maliyeti ve genel yönetim giderleri aşağıdaki gibidir.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi satışların maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır.

Yorum: Yeşil çizgi GYAD’a göre %7 aşağıda (-), yeşil ve kırmızı çizgi arasındaki boşluk GYAD’a göre sabit (*), turuncu bar GYAD’a göre %21 artmış. (-) Genel görünüm > Olumsuz




BRÜT KAR

BLCYT 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 16,5 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 72 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar nominal olarak GYAD’a göre %8 azalmış, yıllık olarak ise %1 azalmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %34 olmuş. (Önceki çeyrek: %33; Geçen sene aynı çeyrek: %34)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: BLCYT’in brüt kar rakamı satışlarla paralel düşmüş. Şirket brüt kar marjını koruyabilmesi olumludur. Genel görünüm > Nötr-Olumsuz




FAVÖK

BLCYT 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 15 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 68 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK nominal olarak GYAD’a göre %11 azalmış, yıllık olarak ise %2,5 azalmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %31 olmuş. (Önceki çeyrek: %31; Geçen sene aynı çeyrek: %32,44)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: BLCYT’nin FAVÖK rakamının satışlardan ve brüt kardan fazla düşmesinin sebebi genel yönetim giderlerinin %21 artmasıdır. Bu sebeple marj GYAD’a göre 1,5 puan düşmüş. Genel yönetim giderleri yalnızca satışlarla beraber artarsa olumludur. Genel görünüm > Olumsuz




NET KAR

BLCYT 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 8,5 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 56 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar nominal olarak GYAD’a göre %25 artmış, yıllık olarak ise %100 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %17,50 olmuş. (Önceki çeyrek: %60; Geçen sene aynı çeyrek: %13)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Net kar, satışların, brüt karın ve FAVÖK’ün aksine yüksek bir oranda artmış. Yıllıktaki %100 artışın sebebi 2019/12 döneminde yazılan 17,5 mio TL’lik “Yatırım Faaliyetlerinden Gelirler” kalemidir. Bu tek seferlik “Yatırım Amaçlı Gayrimenkul Deger Artıs Kazancı” o sebeple bunu dikkate almıyoruz. GYAD’a göre %25’lik artışın ana sebebi yatırım faaliyetlerinde gelen 0,5 mio TL’lik katkı, finansal giderlerdeki 4,25 mio TL’lik azalma ve 1,4 mio TL’lik vergi giderindeki değişim. Şirket bu çeyrek vergi teşviği almış. Detayını incelemek lazım. Genel görünüm > Olumlu




FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

BLCYT 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 4 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise 81 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

SNA marjı yıllık bazda %38,11 düzeyinde gerçekleşmiş. (Önceki çeyrek: %38,20; Geçen sene aynı çeyrek: %21,15)

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

Yorum: Şirketin serbest nakit akışı yükseliş trendindedir ve SNA marjı GYAD’a göre yükselmiştir. Genel görünüm > Olumlu




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Marjlarda herhangi bir bozulma gözükmemektedir. Net kar marjındaki önceki çeyreğe göre sert düşüşün sebebi yukarıda açıkladığım gibi gayrimenkul değerleme kaynaklıdır. > Olumlu






ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Özsermaye
ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermaye GYAD’a göre %41 artmış. Kar aynı oranda artmayınca ROE bir miktar düşmüş gözükse de mevcut seviyesi ve yükseliş trendi çok güzel gözükmetekdir. ROA marjı da yükseliş trendinde ve oldukça güzel seviyededir. Genel görünüm > Olumlu




CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran oldukça yüksek seviyedeymiş GYAD’a göre 1,8 puan artmış (+). Nakit oran oldukça güzel bir seviyede. Şirketin herhangi bir borç döndürme sorunu bulunmuyor. Kriz dönemini hiç zorlanmadan atlatabilecek güce sahip (+) > Olumlu




ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: GYAD’a göre: özsermaye enflasyondan daha fazla %41 artmış (+), net borç %99 azalmış yani bitmiş (+) ve net ypp -44 mio TL’den 3 mio TL’ye yükselmiş. (+) > Olumlu




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla finanse ettiğini aşağıda görmekteyiz. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az krediye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Daha az kredi önümüzdeki dönemde daha az finansman gideri yazılacağı anlamına gelir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: BLCYT son çeyrek itibariyle kaynaklarının %56’sını özsermaye ile finanse eder konumdadır (GYAD: %39). Finansal borçların oranı GYAD’a göre 22 puan düşmüş ve %7 seviyesindedir. Finansal borçların tamamı kısa vadelidir fakat oran çok düşük olduğu için hiçbir sorun teşkil etmemektedir. Genel görünüm > Olumlu




DÖNEN VARLIKLAR

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.

Yorum: Şirketin dönen varlıkları nominal olarak GYAD’a göre %8 azalmış (-). GYAD’a göre: ticari alacakların toplam dönen varlıklara oranı 15 puan azalmış (+), stokların oranı 10 puan artmış (+), nakit ve benzerlerinin oranı 2 puan artmıştır (+). Hatırlarsanız şirketin özsermayesi %41 artmıştı. Demek ki şirket borç ödemesi yapmış veya duran varlıkları artmış. Genel görünüm > Nötr




VADELER

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre alacak tahsil ve borç ödeme süresi aşağıdaki gibidir.

Alacak tahsil süresi ne kadar kısa ise o kadar iyidir. Borç ödeme süresi de ne kadar uzunsa o kadar iyidir diyebiliriz.

Yorum: Alacak tahsil süresi GYAD’a göre düşmüş ancak hala çok yüksek (-), borç ödeme vadesi bir miktar artmış fakat hala çok kısa. (-) Şirketin alacak tahsil süresi ile borç ödeme süresi arasında negatif yönde büyük bir açık bulunuyor. > Olumsuz




FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar rakamı bundan pozitif etkilenir.

Eğer son çeyrek rakamı bir önceki çeyreğe göre düşmüşse, geçen senenin aynı çeyreğine göre pozitif yönde; artmışsa negatif yönde değişim var demektir.

Mavi çizgi şirketin vergi gelir-gider rakamını gösterir. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: BLCYT finansal borçlarını azalttıkça finansman giderleri azalmış, sıfır noktasına yaklaşmış. Net kar başlığında bahsetmiştik şirket bu çeyrek 1,4 mio TL vergi teşviği almış. Yıllık vergi gideri ise net kar ile geçtiğimiz yıllara göre bir miktar artmıştır.  > Olumlu




FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: BLCYT’in azalan net borcuyla birlikte net borç / favök rasyosu sıfır noktasına gelmiş. FD ile PD eşitlenmiş ve artan PD ile FD/FAVÖK rasyosu bir miktar artış göstermiştir. Bu tabloya baktığımızda BLCYT’in bundan sonra daha yüksek FD/ FAVÖK ile değerleneceğini düşünebiliriz. Şirketin kar marjları oldukça yüksek. Şirkete pahalı diyemem ama ederine yakın / hafif ucuz bir seviyelerde gözükmektedir. Şu an neden portföyüme eklemediğimi beklediğimi aşağıda yorum kısmında belirteceğim. > Olumlu




SATIŞ GELİRLERİ / FD

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / Firma Değeri ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: BLCYT’in satışları çok hızlı artmıyor fakat düşen borçluluk ile beraber kar marjları hızla artınca FD / Satış rasyosu da yönünü yukarıya çevirmiş. Buna bakarak şirket pahalanmış demek haksızlık olacaktır. > Nötr-Olumlu




NET KAR / FD

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre Yıllık Net Kar / FD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Firma değeri turuncu renkli çizgi (sol eksen), yeşil renkli çubuklar ise yıllık net kar rakamıdır (sağ eksen).

Eğer kar marjları hızla yukarı gitmiyorsa yeşil renkli çubuk ile turuncu renkli çizginin çarpanlarının korelasyon içerisinde artmasını bekleriz.

Yorum: BLCYT’nın FD / Net Kar çarpanı 6.04x düzeylerindedir. Tarihsel ortalaması 9,6x civarıdır. Burada yıllık kardan hesaplandığı için bir seferlik gayrimenkul değerleme karının etkisini unutmayalım. Şirketin kar marjı artmış ve güzel seviyelerde fakat satışların da artması gerekiyor ki net kar organik biçimde daha fazla artsın. Bu tabloya bakarak da şirkete ucuz diyemem. Ederine yakın ile bir miktar ucuz arasında geziniyor. J  > Olumlu




PD / DD

BLCYT’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Özsermayenin %41 artmasına rağmen piyasa değeri çok daha fazla artınca PD/DD oranı tarihi zirvesine ulaşmış. ROE’de artış oldukça PD/DD oranının tarihi zirvesini tazelemesi gayet normaldir. Bu grafiğe bakarak şirkete pahalı demek doğru olmayacaktır. Dolayısıyla > Nötr




YORUM

BLCYT’nın 2020/3 dönemi bilançosunda ekstra bir hikaye göremedim. Satışlar artmamış kar marjları korunmuş. Faaliyetlerden kaynaklı bir net kar artışı yok.

Şirketin genel gidişatını ise çok beğeniyorum. Karlılık marjları çok güzel seviyelerde, ROE ve ROA oranı artıyor, nakit akışı düzgün. O sebeple portföyüme eklemek istediğim bir şirket.

Ancak ve lakin ikinci çeyreğin tekstil sektörü için büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Şirketin hem ihracat pazarları hem de yurtiçi pazarda hem daralma görülebilir hem de tahsilat sıkıntıları baş gösterebilir. Milyar TL’lik bir şirket olsaydı ufak tefek tahsilat sıkıntılarını atlatmak daha kolay olabilirdi fakat şirket henüz o kadar semirmemiş. Dolayısıyla ikinci çeyrek bilançosunu da görmek ve biraz dışarıdan izlemek istiyorum. Bu sebeple elimde bulunan az bir miktar hisseyi geçen hafta zirveyi tazeleyince sattım.

Diğer yandan, Adana’da ortağı olduğu otelin de ikinci hatta üçüncü çeyrek de zarar getireceğini öngörüyorum.

Umarım yanılmam ve şirket bir miktar aşağıları görür ben de tekrardan ortağı olabilirim. Tabii genel ve tedavisi uzun sürecek bir hasar görmezsem. Aşağılara gelmez de yukarılara doğru giderse yatırımcısını şimdiden tebrik ederim. J

Her ne olursa olsun şirket bu marjlarla devam ettiği sürece ilgi alanımda olmaya devam edecek ve ilk bulduğum fırsatta ortağı olacağım.

Son olarak aşağıda son faaliyet raporunda veya yatırımcı sunumunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Faaliyete, 2000 yılında Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde 25.300 metrekare toplam alan üzerinde 11.520.000 metre/yıl apre terbiye isletme kapasitesi ile Misis Apre Tekstil Boya Enerji Turizm insaat Sanayi ve Ticaret A.S. unvanı ile baslayan Bilici Yatırım Sanayi ve Ticaret A.S. ilk olarak ihracatçı firmalara boya, apre, terbiye hizmeti sunmaya baslamıstır.”

“Devralınan Biltas Bilici Tekstil İnsaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. 03.08.1983 tarihinde kurulmuş olan tesisin toplam alanı 53.800 metrekare olup toplam kapasitesi 3.72 ton/yıldır. Faaliyet konusu çırçır prese sawgin her nevi iplik dokuma, örme terbiye ve konfeksiyon tesisleri kurmak, isletmek, kiralamak kiraya vermek istigal konusuyla ilgili ilk madde, hammadde, yan ve mamul maddeler temin etmek, depolamak, ithal ve ihraç etmek ve dahili ticaretini yapmaktadır. Devralınan Biltas İplik Tesisi ile birlikte 2011 yılı basında toplam kapasite 6.950 ton/yıl’a çıkarılmıstır.”


“2015 yılının Eylül ayında açılısı gerçeklestirilen Adana Divan Otelin isletmesini, TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklıgı A.S. ile birlikte %50 - %50 oranında istirak edilen 3.500.000 TL sermayeli Anavarza Otelcilik A.S. gerçeklestirmektedir.”

“…gerek hammadde kaynaklarına yakınlıgın maliyetlere yansıması, gerek lojistik avantajlar ve gerekse uzman personel mevcudiyeti ve isgücü maliyetinin mukayeseli düsüklügü sirkete olumlu katkı saglamaktadır. Tekstil ve hammaddeleri sektör ihracatı il sıralamasında, bölgemizde Kahramanmaras, Adana ve Kayseri sırasıyla 4, 5 ve 6 sırada yer almıstır.”

“2020 yılı Ocak-Mart döneminde tekstil ve hammaddeleri ihracatımızda en fazla artıs kaydedilen ülke grubu %11,3 oranında artıs ile Türk Cumhuriyetleri olurken, ihracatımızın bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla en fazla geriledigi ülke grubu %10,4 oranında bir azalıs kaydedilen AB Ülkeleri olmustur.”

"2020 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatında öne çıkan ülkeler degerlendirildiginde, en önemli ihracat pazarımızın Almanya oldugu gözlemlenmektedir. Almanya’ya yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatımız 2020 Mart ayında %4,2 oranında azalarak 66 milyon dolar değerinde gerçeklesirken 2020 yılı Ocak- Mart döneminde ise ihracatımız %2,9 oranında artarak 206 milyon dolar degerinde kaydedilmistir."

Son KAP Açıklaması

“Sirketimiz yatırım politikası çerçevesinde Ocak-Mart 2020 döneminde oldugumuz İplik Büküm tesisimizin çatısına yapılan Günes Enerjisi Projesi (GES) yapılmaya baslanmıstır. Tesisin yıllık 2.200.000 kwh elektrik enerjisi üretmesi planlanmakta olup, UFRS’ye uygun olarak düzenlenen mali tablolarımızdaki konsolide net karlılıgımıza %7-8 ilave etki yapacaktır.”

Saygılar


Yorumlar

  1. Birde alış fiyatı söyle eminsiniz. Sefilyus@hotmail.com adresine yollarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Alper Bey,

      Maalesef alış fiyatı söyleyemiyorum. Hem mevzuat gereği yanlış hem de hisse fiyatı çok bağımsız.

      Hangi fiyat dip olacak bunu hiç kimse bilemez.

      Hisseyi izleyeceğim, ikinci bilanço sonrası (kötü gelirse) ve fiyat %25 - %30 aşağılara gelirse yavaş yavaş almayı düşüneceğim.

      Saygılar

      Sil
  2. Faaliyet raporunda tarımla da ilgilendiklerini hatırlıyorum, bunun bilançoya etkisi var mı ya da olacak mı.? Bu konuda bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Öyle bir planları olduğunu bilmiyorum. Fakat hiçbir şirket hiçbir yatırımında yatırdığı sermayenin karşılığını bir senede amorti edip, kar sağlamıyor.

      Önce yatırım için nakit çıkışı oluyor, belki finansal borç. Sonra o yatırımın satışlara ve anlamlı kara dönmesi zaman alıyor.

      Tarım ile ilgili planları olsa bile bundan anlamlı bir katkının gelmesi en az 5-6 yılı bulabilir.

      Maalesef yatırımcılarda öyle bir algı var. Bir yatırım planı açıklanıyor hisse hemen yukarılara gidiyor. Her yatırım kararından sonra hemen kara dönüş 1 sene olsaydı zaten herkes o işe girerdi.

      Yatırım yapmak tabii ki güzel ve anlamlı ama onun katma değer yaratması 5-10 seneyi bulabiliyor. Çünkü ilk adımda şirketin nakdini ve kaynaklarını sömürüyor.

      Dolayısıyla kafalarında planlar var diyerek hisseye girmek bana pek doğru gelmiyor.

      Saygılar

      Sil
  3. hocam konuyla biraz alakasız olacak ama keşke '' roic-wacc>0 '' formülünü de hesaplasanız. Bir türlü beceremedim özellikle wacc hesabı çok karışık. Sizin bilginiz var mı bu konuda ? saygılar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder