GEDZA 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi



Aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte GEDZA şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle GEDZA’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yaptık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirket ve tarih bazlı önceki yazılara ulaşabilirsiniz.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda görseli daha büyük görüntüleyebilirsiniz)


SATIŞLAR

GEDZA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 23 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 78 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat nominal olarak GYAD’a göre %11 artmış, yıllık bazda ise %3,48 artmıştır.

Aşağıdaki ilk grafikte turuncu barlar çeyreklik, sarı çizgi ise yıllık satış gelirlerini göstermektedir.

Aşağıdaki ikinci grafikte ise dönem bazında yıllık satışların artışı, enflasyon oranı ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: GEDZA çeyreklik olarak satışlarını GYAD’a göre ancak enflasyon kadar arttırabilmiş. Yıllık olarak ise satışlar reel olarak %7,5 daralmıştır.

Genel görünüm > Nötr - Olumsuz







FAALİYET GİDERLERİ

GEDZA 2020/3 dönemi gelir tablosuna göre satışların maliyeti ve genel yönetim giderleri aşağıdaki gibidir.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi satışların maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır.

Yorum: Yeşil çizgi GYAD’a göre enflasyon ile doğru orantılı %11 yukarıda (*), yeşil ve kırmızı çizgi arasındaki boşluk GYAD’a göre az bir miktar artmış (+), turuncu bar GYAD’a göre değişmemiş. (+)

Genel görünüm > Olumlu




BRÜT KAR

GEDZA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 6 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 20 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar nominal olarak GYAD’a göre %14 artmış, yıllık olarak ise %6,5 azalmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %25,57 olmuş. (Önceki çeyrek: %26,31; Geçen sene aynı çeyrek: %24,91)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar GYAD’a göre satışlardan bir miktar fazla artmıştır. Bunun sebebi marjda görülen 0,66 puanlık iyileşmedir. Çok dikkate alınacak bir iyileşme diyemeyiz.

Genel görünüm > Nötr




FAVÖK

GEDZA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 5 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 17 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK nominal olarak GYAD’a göre %20,2 artmış, yıllık olarak ise %12 azalmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %23,3 olmuş. (Önceki çeyrek: %20,11; Geçen sene aynı çeyrek: %21,57)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: FAVÖK’ün GYAD’a satışlardan ve brüt kardan fazla artmasının sebebi şirketin genel yönetim giderlerini göreceli olarak azaltmasıdır.

Genel görünüm > Olumlu




NET KAR

GEDZA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 4,4 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 13,2 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar nominal olarak GYAD’a göre %80 artmış, yıllık olarak ise %6 azalmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %19,66 olmuş. (Önceki çeyrek: %16,05; Geçen sene aynı çeyrek: %12,12)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: GYAD ile karşılaştırdığımızda satış ve brüt kar paralel artmıştı. Genel yönetim giderleri göreceli azaltılarak FAVÖK marjı artmış idi. Net kardaki daha da yüksek artışın sebebi, diğer faaliyet gelirlerinde gerçekleşen 3,2 mio TL’lik artıştır. Bu gelir genelde kur farkından kaynaklanır. Şirketin finansal raporunda da kambiyo karları 3,1 mio TL gözükmektedir. (GYAD: 1,1 mio TL).

Şirketin GYAD’a göre artan finansman gideri ilgi çekicidir. 1,3 mio TL finansman gideri yazmış. GYAD: 0,5 mio TL.

Genel görünüm > Nötr-Olumlu




FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

GEDZA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak -1,1 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise 6,8 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

SNA marjı yıllık bazda %8,8 düzeyinde gerçekleşmiş. (Önceki çeyrek: %14; Geçen sene aynı çeyrek: -%1)

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

Genel görünüm > Nötr - Olumsuz




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik marjlar son dönemde toparlanma içerisinde  gözükse de tarihsel ortalamalarında seyretmektedir. Yıllık kar marjları için de benzer yorumu yapabiliriz.  

Genel görünüm > Nötr





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Özsermaye
ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermaye GYAD’a göre %20 artmış. Buna karşılık yıllıklandırılmış net kar aynı oranda artmayınca ROE GYAD’ın altında gözükmektedir. Mevcut seviyeler şirketin tarihsel seviyelerinin üzerinde gözükmektedir ve istikrarlı olması sebebiyle güzel bir oran diyebiliriz.

Genel görünüm > Olumlu




CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

GEDZA’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: GEDZA’nın cari oranı da nakit oranı oldukça yüksek seviyededir. Şirketin herhangi bir işletme sermaye sorunu bulunmamaktadır. Bu kadar nakit tutmak iyi midir kötü müdür sizlerin yorumuna bırakıyorum.

Genel görünüm > Olumlu





ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

GEDZA’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: GYAD’a göre: özsermaye %20 artmış (+), net borç -13 mio TL iken -26 mio TL seviyesine gelmiş (+) ve net ypp %60 artarak 28 mio TL düzeyine gelmiş. (+)

Şirkete verilen 11,24 TL’nin kabaca 2,5 TL’si zaten kasada hazır nakit olarak duruyor. J

Genel görünüm > Olumlu




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

GEDZA’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla finanse ettiğini aşağıda görmekteyiz. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az krediye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Daha az kredi önümüzdeki dönemde daha az finansman gideri yazılacağı anlamına gelir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: GEDZA son çeyrek itibariyle kaynaklarının %62’sini özsermaye ile finanse eder konumdadır (GYAD: %64). Finansal borçların oranı GYAD’a göre 2 puan yükselmiş ve %13 seviyesindedir. Borç yok gibi bir şey. Borçların hepsi kısa vadeli. Anlamadığım bir nokta var ki şirket bu kadar nakit zengini iken nasıl oluyor da kısa vadeli kredi kullanıyor ve 1,3 mio TL finansman gideri yazıyor. Bana biraz tutarsız geldi. Detayını bilen arkadaşlar aydınlatabilirse çok sevinirim.

Genel görünüm > Olumlu



DÖNEN VARLIKLAR

GEDZA’in 2020/3 bilançosuna göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.

Yorum: Dönen varlıkları nominal olarak GYAD’a göre %40 artmış (+).

GYAD’a göre: ticari alacakların toplam dönen varlıklara oranı 4 puan azalmış (+), stokların oranı 5 puan azalmış, nakit ve benzerlerinin oranı 10 puan artmış (-).

Şirket faaliyetlerini yavaşlatıp nakite geçmiş gibi gözüküyor.

Genel görünüm > Nötr-Olumlu




FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

GEDZA’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar rakamı bundan pozitif etkilenir.

Eğer son çeyrek rakamı bir önceki çeyreğe göre düşmüşse, geçen senenin aynı çeyreğine göre pozitif yönde; artmışsa negatif yönde değişim var demektir.

Mavi çizgi şirketin vergi gelir-gider rakamını gösterir. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: GEDZA bu kadar nakit ile finansman geliri yazması gerekirken 1,3 mio TL’lik finansman gideri yazmayı başarabilmişi kendilerini kutluyorum. Pek anlayamadağım yıllık finansman gideri artış eğilimindedir.

Genel görünüm > Olumsuz




FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

GEDZA’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: Yıllık bazda FAVÖK artışı olmamış hatta bir miktar azalma olmuş; net nakit pozisyonu daha da artmış; buna rağmen piyasa değerinde yaşanan sert yükseliş ile beraber FD/FAVÖK rasyosu 2019 seviyelerinin iki katına çıkmış. Tarihsel çarpanlarına göre ederine yakın gözükse de bence hisse bu performansı devam ettirebilirse –ki ben o yönde düşünüyorum- bu seviyelerin ucuz olduğunu söyleyebiliriz.

Net borç olmayıp tam tersi net nakit arttığı için net borç / favök rasyosu eksi yönde yükselmiş.

Genel görünüm > Olumlu




SATIŞ GELİRLERİ / FD

GEDZA’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / Firma Değeri ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: GEDZA’nın net nakit pozisyonu artmasına rağmen piyasa değeri öyle sert yükselmiş ki FD / Satış oranı tarihsel zirvesine çıkmış. Bu tabloya bakarak hisse bir miktar pahalı gözükebilir fakat hatalı olur. Hisse fiyatını kar marjları ve gelecek beklentileriyle beraber değerlendirmek lazım.

Genel görünüm > Nötr



NET KAR / FD & F/K

İlk tabloda GEDZA’in 2020/3 bilançosuna göre Yıllık Net Kar / FD ilişkisini göreceksiniz. Firma değeri turuncu renkli çizgi (sol eksen), yeşil renkli çubuklar ise yıllık net kar rakamıdır (sağ eksen).

İkinci tabloda ise GEDZA’nın 2016 yılından bu yana FD/Net Kar ve F/K oranlarını göreceksiniz. Mavi çubuklar F/K, turuncu çubuklar ise FD/Net Kar çarpanlarını göstermektedir.

Yorum: Tabloya bakınca insan 2019 yılında neden GEDZA’yı yakalayamadım diyor daha ne diyeyim. J

Genel görünüm > Nötr





PD / DD

GEDZA’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: GEDZA’nın özsermayesi GYAD’a göre %20 artmasına rağmen PD/DD oranı artan piyasa değeri ile iki katına çıkmış. Bu seviyeler şirketin PD/DD zirvesi olmuş. Ancak PD/DD oranını belirleyen özsermaye karlılığıdır. Şirket mevcut karlılığını istikrarlı bir şekilde sürdürürse PD/DD oranı bu seviyelerde kalacaktır.

Genel görünüm > Olumsuz



YORUM

GEDZA’nın 2020/3 dönemi bilançosunda ekstra bir hikaye göremedim. Ancak bunu kötü buldum anlamında söylemiyorum. Şirketin zaten güzel giden bir trendi varmış o trend içerisinde hafif yalpalamış ancak hala güzelliğini koruyor. GYAD’a göre satışlar sadece enflasyon kadar artmış olsa da şirket brüt kar marjını ve FAVÖK marjını korumayı başarmış. Net kardaki artış döviz kaynaklı olduğu için onu dikkate almamayı daha doğru buluyorum. O gelir gider tablosunun zaman zaman bonusu oluyor.

Şirketin bu kadar nakit zengini olmasına rağmen ufak tefek kısa vadeli kredilerle bu kadar yüksek finansman gideri ödemesini ilginç buldum. Bu konuda bilgili birisi varsa ve bizi aydınlatırsa sevinirim.

Önümüzdeki küresel ekonomik krizden GEDZA’nın sert etkileneceğini düşünüyorum. Ürün verdiği sektörler kolay vazgeçemeyeceğimiz ürünlerin ara malını oluşturmaktadır. Kısa vadeli türbülans olsa da orta ve uzun vadede şirket yoluna devam edecektir.

GEDZA’nın Şişecam ile bir iş birliği söz konusu idi. Eğer o sonuçlanır da ciroya katkı yapmaya başlarsa karlarda hızlı bir artış görebiliriz. Takip etmekte fayda görüyorum.

Genel stratejim güzel şirketleri ucuzken yakalamak, pozisyon açmak ve makul vade beklemek üzerine kuruludur. GEDZA’yı bu anlamda takip etmeyi sürdüreceğim. Herhangi bir sert geri çekilme görürsem ve sektörle ilgili beklentim değişmez ise portföyüme ekleme yapmayı düşünürüm.

Kendime not: Şirketi geçen sene bu haftalarda 4,XX dan almış ve birkaç defa alıp satarak kar etmiştim. Demek ki alıp satarak ufak karlar peşinde koşmamak, iyi hissede park etmek gerekiyormuş.

Son olarak aşağıda son faaliyet raporunda veya yatırımcı sunumunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Sektördeki satışlarda belirgin düşüşler mevcuttur. Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu covid-19 salgınının ekonomik ve soysal anlamda etkilemesiyle beyaz eşya sektörü de salgından olumsuz etkilemiştir. Ulusların pandemi salgını nedeniyle sınırlarını kapatması, ticari hayatı sekteye uğratmış ve ihracat rakamlarında düşüşler yaşanmıştır.”

“Şirketimiz konsolide satışlarını geçen yılın aynı dönemine oranla % 11 seviyesinde artırmıştır. Pandemi nedeniyle oluşan tüm olumsuzluklara rağmen termin sürelerine bağlı kalarak ihracatlarını gerçekleştirmiş ve geçen yılın aynı dönemine oranla %12 ihracat artışı sağlamıştır.”

Ürün tedariklerini sağlamış olduğumuz firmalara satışlarımız devam etmektedir. Demir–çelik gurubunda yer alan firmalara bağlantılı satışlar talepler doğrultusunda sürmektedir.Diğer büyük üreticilerin yanında, Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biri olan Türkiye Şişe ve Cam Sanayi A.Ş’ nin de onaylı tedarikçisi konumundayız. Cam sektörüne siparişler doğrultusunda ürün tedariğine devam ediyoruz.”

“Şirketimiz Ana ortaklık olarak 2020 yılı birinci dönemi sonunda 380– ton polipropilen levha üretimi gerçekleştirmiştir. Geçmiş yılın aynı döneminde 594- ton üretim yapılmıştır. Dönemin satışları ise 428 – ton polipropilen levha düzeyinde ve geçmiş döneminde. 631- ton satış gerçekleştirilmiştir.”

“Bağlı ortaklığımız Gediz Plastik geçmiş yılın ilk üç ayına kıyasla %8,27 oranında satış miktarı artışı, %19,69 ciro artışı, %60 oranında da karlılık artışı sağlamıştır. Bu ilk üç aylık dönemdeki performans gelecek dönemler içinde umut vericidir.”

Saygılar


Yorumlar

  1. Her zamanki gibi çok aydınlatıcı bir analiz olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder