KORDS 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi



Aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte KORDS şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle KORDS’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yaptık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirket ve tarih bazlı önceki yazılara ulaşabilirsiniz.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda görseli daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

KORDS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 1.199 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 5.071 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat nominal olarak GYAD’a göre %5 azalmış, yıllık bazda ise %12,72 artmıştır.

Aşağıdaki ilk grafikte turuncu barlar çeyreklik satışları, sarı çizgi ise yıllık tutarını göstermektedir.

Aşağıdaki ikinci grafikte ise dönem bazında yıllık satışların artışı, enflasyon oranı ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: KORDS çeyreklik olarak satışlarını GYAD’a göre düşürmüş, yıllık satışlar reel olarak yerinde saymış. Yıllık satışlardaki düşüş trendi üç çeyrektir düşüş eğilimindedir. Çeyreklik satışın reeli geçtim nominal olarak düşmesi hoş değil.

Genel görünüm > Olumsuz







FAALİYET GİDERLERİ

KORDS 2020/3 dönemi gelir tablosuna göre satışların maliyeti ve genel yönetim giderleri aşağıdaki gibidir.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi satışların maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır.

Yorum: Yeşil çizgi GYAD’a göre %5 aşağıda (-), yeşil ve kırmızı çizgi arasındaki boşluk GYAD’a göre azalmış (-), turuncu bar GYAD’a göre %24 artmış. (-)

Genel görünüm > Olumsuz




BRÜT KAR

KORDS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 215 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 945 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar nominal olarak GYAD’a göre %16 azalmış, yıllık olarak ise %5 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %18 olmuş. (Önceki çeyrek: %18; Geçen sene aynı çeyrek: %20,30)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Çeyreklik satışların GYAD’a göre düşmesi ve üretim maliyetlerinin göreceli olarak artması sebebiyle brüt kar rakamı satışlardan daha sert daralmıştır. Kar marjı 2,3 puan düşmüş.

Genel görünüm > Olumsuz




FAVÖK

KORDS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 153 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 703 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK nominal olarak GYAD’a göre %22,52 azalmış, yıllık olarak ise %0,50 azalmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %12,77 olmuş. (Önceki çeyrek: %13; Geçen sene aynı çeyrek: %15,62)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: KORDS’nın brüt kar marjının üretim maliyetleri kaynaklı düştüğünü görmüştük. Üstüne genel yönetim giderleri de %24 artınca FAVÖK rakamı ve marjı brüt kardan da sert düşmüş.
Genel görünüm > Olumsuz




NET KAR

KORDS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 59 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 306 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar nominal olarak GYAD’a göre %36,62 azalmış, yıllık olarak ise %5,80 azalmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %4,92 olmuş. (Önceki çeyrek: %5,62; Geçen sene aynı çeyrek: %7,35)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Çeyreklik olarak satışlar düşmüştü, üretim maliyetleri arttığı için brüt kar daha fazla düşmüştü, genel yönetim giderleri de %24 artınca FAVÖK brüt kardan daha fazla düşmüştü, net kar hepsinden fazla düşmüş. Şirketin finansman giderleri %18 artmış buna karşılık çeyreklik vergi gideri %81 azalmış. Net karı etkileyen diğer kalemlerde dikkate değer bir değişiklik gözükmüyor.

Genel görünüm > Olumsuz




FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

KORDS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 74 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise -553 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

SNA marjı yıllık bazda -%10,90 düzeyinde gerçekleşmiş. (Önceki çeyrek: -%8,88; Geçen sene aynı çeyrek: -%3,90)

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

Yorum: KORDS 2018 ve 2019 yıllarında yoğun yatırım harcaması yapmıştır. Dolayısıyla serbest nakit akış yaratamamaktadır. Yatırım faaliyetlerinin ne zaman nakde pozitif katkı yapacağı önemli olmakla birlikte mevcut durumun şirketin borçlarını arttıracağını söyleyebiliriz.

Genel görünüm > Olumsuz




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik marjlarda sert bir düşüş olmasa da GYAD’a göre aşağıdadır.  Yıllık marjlarda son çeyree göre belirgin bir düşüş görülmektedir.

Genel görünüm > Olumsuz






ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Özsermaye
ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermaye GYAD’a göre %15 artmış. Buna karşılık net kar düşünce ROE %14 seviyelerine gerilemiş. ROA’da da benzer sebeple düşüş trendi gözükmektedir.

Genel görünüm > Olumsuz




CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran GYAD’a göre 9 puan düşmüş (-). Bir miktar daha yüksek olmasını dilerdim. Nakit oranı da  GYAD’a göre 1 puan düşmüş. Şirketin borç döndürme konusunda bir miktar zorlanabileceğini söyleyebiliriz. Kriz döneminde biraz daha nakit oranının yüksek olması güzel olurdu.

Genel görünüm > Nötr-Olumsuz




ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: GYAD’a göre: özsermaye %15 artmış (+), net borç %87 gibi çok yüksek oranda artmış (-) ve net ypp yatay ve sıfır noktasına yakın. (+)

Genel görünüm > Olumsuz




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla finanse ettiğini aşağıda görmekteyiz. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az krediye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Daha az kredi önümüzdeki dönemde daha az finansman gideri yazılacağı anlamına gelir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: KORDS son çeyrek itibariyle kaynaklarının %31’ini özsermaye ile finanse eder konumdadır (GYAD: %36). Finansal borçların oranı GYAD’a göre 10 puan yükselmiş ve %42 seviyesindedir. Finansal borçların oranını yüksek buldum. Özellikle bu tarz dönemlerde yüksek borçluluk şirketleri zor durumda bırakabilir. Finansal borçların içerisinde kısa vadeli borçların oranı GYAD’a göre artmasa da uzun vadeli borçlardan daha fazladır. Bu şirketin işletme sermayesi sıkıntısı çektiği anlamına gelebilir. Borcun büyük bölümü uzun vadeli borçlardan oluşsaydı yatırımlar sebebiyle borçlanmış herhangi bir risk gözükmüyor diyebilirdik.

Genel görünüm > Olumsuz




DÖNEN VARLIKLAR

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.

Yorum: Şirketin dönen varlıkları nominal olarak GYAD’a göre %15 artmış (+). GYAD’a göre: ticari alacakların toplam dönen varlıklara oranı 5 puan azalmış (+), stokların oranı 3 puan artmış (*), nakit ve benzerlerinin oranı değişmemiş (-). Finansal borçlar artmış ancak eldeki nakit artmamış.

Genel görünüm > Nötr-Olumsuz




VADELER

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre alacak tahsil ve borç ödeme süresi aşağıdaki gibidir.

Alacak tahsil süresi ne kadar kısa ise o kadar iyidir. Borç ödeme süresi de ne kadar uzunsa o kadar iyidir diyebiliriz.

Yorum: Alacak tahsil süresi GYAD’a göre artmış (-), borç ödeme vadesi bir miktar artmış (+) Şirketin alacak tahsil süresi ile borç ödeme süresi arasında negatif yönde fark bulunuyor.

Genel görünüm > Nötr - Olumsuz




FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

KORDS’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar rakamı bundan pozitif etkilenir.

Eğer son çeyrek rakamı bir önceki çeyreğe göre düşmüşse, geçen senenin aynı çeyreğine göre pozitif yönde; artmışsa negatif yönde değişim var demektir.

Mavi çizgi şirketin vergi gelir-gider rakamını gösterir. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: KORDS’nın finansal borçlarıyla beraber finansman giderleri de artmıştır. GYAD’da 41,8 mio TL olan finansman gideri bu dönem %20 artarak 49,4 mio TL’ye çıkmıştır. Düşen kar ile birlikte de vergi gideri azalmış.

Genel görünüm > Olumsuz




FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: KORDS’nın FD/FAVÖK rasyosu geçtiğimiz yıllara göre yükselmiş gözüküyor. Bunun en büyük sebebi artan net borca rağmen artayan FAVÖK’tür. Şirket mevcut seviyesiyle en yüksek FD/FAVÖK rasyosuna ulaşmış gözüküyor. Bu sebeple şirketin pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan artan net borç ve artmayan FAVÖK net borç / favök rasyosunu 3,68 ile son beş yılın en yüksek seviyesine çıkarmış. Benim kriterlerime göre oldukça yüksek.

Genel görünüm > Olumsuz




SATIŞ GELİRLERİ / FD

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / Firma Değeri ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: KORDS’nin geçmiş yıllarda firma değeri ve yıllık satış rakamı birbirine yakın seviyelerde seyretmiş. Mevcut durumu da bu seviyeye yakın gözüküyor. Ancak şirketin piyasa değerinden daha fazla net borcu olduğunu unutmayalım.

Genel görünüm > Nötr




NET KAR / FD

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre Yıllık Net Kar / FD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Firma değeri turuncu renkli çizgi (sol eksen), yeşil renkli çubuklar ise yıllık net kar rakamıdır (sağ eksen).

Eğer kar marjları hızla yukarı gitmiyorsa yeşil renkli çubuk ile turuncu renkli çizginin çarpanlarının korelasyon içerisinde artmasını bekleriz.

Yorum: KORDS’nın son 5 yıllık FD / Net kar çarpanı 12,34 seviyesindedir. Şirketin mevcut FD / Net kar çarpanı 13,58 seviyesindedir. Ancak şirketin piyasa değerinden daha çok net borcu bulunduğu için şirketin mevcut çarpanını pahalı bulduğumu söyleyebilirim.

Genel görünüm > Olumsuz




PD / DD

KORDS’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: KORDS’nın özsermayenin GYAD’a göre %15 artmasına rağmen PD/DD oranının 14 puan düştüğünü görüyoruz. Şirketin net borcunun artması ve kar marjlarının düşmesiyle piyasa değeri yerinde saymış PD/DD oranı da son beş yılın dip seviyesine yaklaşmıştır.  

Genel görünüm > Olumsuz





YORUM

KORDS’nın 2020/3 dönemi bilançosunu beğenmedim. Şirketin satışları, brüt karı, FAVÖK’ü, net karı ve dolayısıyla tüm kar marjları düşmüş. Üstüne üstlük net borcu çok yüksek oranda artmış.

Önümüzdeki küresel ekonomik krizden KORDS’nın sert etkileneceğini düşünüyorum. Özellikle havacılık sektörü için yaptığı iş kolunda sert satış ve kar düşüşleri görmemiz mümkün.

Genel stratejim güzel şirketleri ucuzken yakalamak, pozisyon açmak ve makul vade beklemek üzerine kuruludur. Ancak KORDS’nın orta vadede güzel bir getiri sunacağını düşünmüyorum. O sebeple kısa vadede portföyüme eklemeyi düşünmem.

Son olarak aşağıda son faaliyet raporunda veya yatırımcı sunumunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Kordsa, lastik güçlendirme sektöründe yüksek teknolojiye sahip tesislerinde naylon 6.6, HMLS, polyester, rayon ve aramid iplikleri işleyerek araç lastiklerine esneklik ve mukavemet sağlayan kord bezi ve tek kord üretimi yapmaktadır.”

“Kordsa dünyada her üç otomobil lastiğinden birini, her üç uçak lastiğinden ikisini güçlendirmektedir.”

“Kordsa, Avrupa-Ortadoğu-Afrika bölgesinde naylon kord bezi ve polyester kord bezi üretiminde pazar lideridir. Asya-Pasifik bölgesinde ise naylon kord bezi ve polyester kord bezi üretiminde Kordsa ikinci büyük üretici konumundadır. Güney Amerika’daki tek polyester ve kord bezi üreticisi olan Kordsa, Kuzey Amerika’da lider naylon kord bezi üreticisidir.”

“Naylon 6.6 ve HMLS polyester iplik pazarının liderlerinden olan Kordsa’nın iplik portföyü temel uygulama alanları arasında kord bezi, dayanıklı tekstiller, endüstriyel bezler, chafer bezi, tek kord ve ipler yer almaktadır. T728® markalı Naylon 6.6 iplikler 50 yılı aşkın süredir binek araç lastiklerinde müşterilerimizin güvenini kazanmıştır. Benzer şekilde T802® markası ile Kordsa global uçak lastiği güçlendirme pazarında liderliğini sürdürmektedir.”

Saygılar


Yorumlar

Yorum Gönder