BRISA 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte BRISA şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle BRISA’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yapmıştık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirket ve tarih bazlı önceki yazılara ulaşabilirsiniz.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda görseli daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

BRISA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 977 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 3.759 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat nominal olarak GYAD’a göre %26 artmış, yıllık bazda ise %22 artmıştır.

Aşağıda dönem bazında yıllık satışların artışı, enflasyon oranı ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: BRISA çeyreklik olarak satışlarını oldukça yüksek bir oranda arttırmış. Yıllıklandırılmış satış reel olarak %9 arttırmış. > Olumlu









FAALİYET GİDERLERİ

BRISA 2020/3 dönemi gelir tablosuna göre satışların maliyeti ve genel yönetim giderleri aşağıdaki gibidir.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi satışların maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır.

Yorum: Yeşil çizgi GYAD’a göre %25 yukarıda (+), yeşil ve kırmızı çizgi arasındaki boşluk GYAD’a göre artmış (+), turuncu bar GYAD’a göre %8 artmış. (+) Genel görünüm > Olumlu




BRÜT KAR

BRISA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 258 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 921 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar nominal olarak GYAD’a göre %46 artmış, yıllık olarak ise %17,74 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %26,42 olmuş. (Önceki çeyrek: %24; Geçen sene aynı çeyrek: %23)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: BRISA’nın brüt kar rakamı GYAD’a göre satışlardan daha hızlı artmış. Bunun sebebi brüt kar majındaki 3,4 puanlık artıştır. Şirketin üretim maliyetleri göreceli olarak azalmıştır. Genel görünüm > Olumlu



FAVÖK

BRISA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 199 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 682 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK nominal olarak GYAD’a göre %55 artmış, yıllık olarak ise %30 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %20,37 olmuş. (Önceki çeyrek: %16,62; Geçen sene aynı çeyrek: %16,54)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: BRISA’nın FAVÖK rakamı brüt kardan daha fazla artmıştır. Şirket üretim maliyetlerini göreceli olarak düşürmüş yetmemiş genel yönetim giderlerini de düşürmüş. FAVÖK marjı GYAD’a göre 4 puan artmış. > Olumlu




NET KAR

BRISA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 76 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 193 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik olarak GYAD’da kar olmamış dolayısıyla geçen sene ile karşılaştıramıyoruz. Yıllık net kar GYAD’a göre %136 artmış.

Net kar marjı çeyreklik bazda %7,80 olmuş. (Önceki çeyrek: %4,38; Geçen sene aynı çeyrek: (-%0,34)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Satışlar artmış, brüt kar satışlardan daha fazla artmış, FAVÖK brüt kardan daha fazla artmış. Net kar hepsinden çok artmış. Şirketin faaliyetleri ile ilgili tüm süreçlerinde toparlanma olduğunu görüyoruz. Net kardaki artışı GYAD ile karşılaştırdığımızda en önemli katkının 22 mio TL finansman giderlerindeki azalıştan geldiğini görüyoruz. Genel görünüm > Olumlu




FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

BRISA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 40 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise 694 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

SNA marjı yıllık bazda %18,47 düzeyinde gerçekleşmiş. (Önceki çeyrek: %18,12; Geçen sene aynı çeyrek: %12,12)

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

Yorum: Şirketin serbest nakit akışı yükseliş trendindedir ve SNA marjı GYAD’a göre yükselmiştir. Genel görünüm > Olumlu




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Tüm çeyreklik marjlar GYAD’a göre yukarıdadır. Yıllık marjlar da yukarı yönlüdür. > Olumlu






ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Özsermaye
ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermaye GYAD’a göre yatay seviyededir. Net kar çok yüksek oranda artınca ROE oranı çok sert bir şekilde yukarı yükselmiş. ROA da artış eğilimindedir. Genel görünüm > Olumlu




CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran GYAD’a göre 35 puan düşmüş (-). Bir miktar daha yüksek olmasını dilerdim. Nakit oranı da  GYAD’a göre 9 puan düşmüş. Şirketin ciddi bir borç döndürme sorunu gözükmese de fazla nakit zengini olduğunu da söyleyemeyiz. Kriz döneminde biraz daha nakit oranının yüksek olması güzel olurdu. > Nötr-Olumsuz




ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: GYAD’a göre: özsermaye az bir miktar düşmüş (-), net borç çok az bir miktar azalmış (+) ve net ypp yatay ve sıfır noktasına yakın. (+) Net borcun özsermayeden fazla olması sebebiyle > Olumsuz




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla finanse ettiğini aşağıda görmekteyiz. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az krediye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Daha az kredi önümüzdeki dönemde daha az finansman gideri yazılacağı anlamına gelir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: BRISA son çeyrek itibariyle kaynaklarının %17’sini özsermaye ile finanse eder konumdadır (GYAD: %19). Finansal borçların oranı GYAD’a göre 3 puan düşmüş ve %59 seviyesindedir. Finansal borçların oranını çok yüksek buldum. Özellikle bu tarz dönemlerde yüksek borçluluk şirketleri zor durumda bırakabilir. Finansal borçların içerisinde kısa vadeli borçların oranı GYAD’a göre 10 puan artmış. Bu şirketin işletme sermayesi sıkıntısı çektiği anlamına gelebilir. > Olumsuz




DÖNEN VARLIKLAR

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.

Yorum: Şirketin dönen varlıkları nominal olarak GYAD’a göre %15 artmış (+). GYAD’a göre: ticari alacakların toplam dönen varlıklara oranı 1 puan azalmış (+), stokların oranı 1 puan azalmış (+), nakit ve benzerlerinin oranı 3 puan artmıştır (+). Genel görünüm > Nötr-Olumlu




VADELER

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre alacak tahsil ve borç ödeme süresi aşağıdaki gibidir.

Alacak tahsil süresi ne kadar kısa ise o kadar iyidir. Borç ödeme süresi de ne kadar uzunsa o kadar iyidir diyebiliriz.

Yorum: Alacak tahsil süresi GYAD’a göre azalmış (+), borç ödeme vadesi bir miktar artmış (+) Şirketin alacak tahsil süresi ile borç ödeme süresi arasında pozitif yönde fark bulunuyor. > Olumlu




FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

BRISA’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar rakamı bundan pozitif etkilenir.

Eğer son çeyrek rakamı bir önceki çeyreğe göre düşmüşse, geçen senenin aynı çeyreğine göre pozitif yönde; artmışsa negatif yönde değişim var demektir.

Mavi çizgi şirketin vergi gelir-gider rakamını gösterir. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: BRISA’nın finansal borçları GYAD’a göre azalış göstermese de şirket finansman giderlerini azaltmayı başarmış. Şirket GYAD’da 49 mio TL finansman gideri yazarken bu dönem 28 mio TL finansman gideri yazmış. Şirket GYAD’a göre 2 mio TL azalsa da bu dönem de vergi geliri yazmıştır. Bu durum şirketin vergi teşviği aldığını gösteriyor. Detayını incelemek gerekir. > Olumlu




FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: BRISA’nın FD/FAVÖK rasyosu geçtiğimiz yıllarla mukayese ettiğimizde ucuz kalmış gözükmektedir. Fakat bunun sebebini önceki dönemde şirketin çok yüksekten fiyatlanması olduğunu düşünüyorum. Mevcut FD/FAVÖK rasyosu çok düşük değil. Son dönemde net borcun yatay seyretmesine ve FAVÖK’ün güzel bir oranda artmasına rağmen PD’nin hızla artması sebebiyle FD/FAVÖK rasyosu sınırlı artış göstermiş. Net borç / FAVÖK rasyosu düzenli bir şekilde düşmeye devam etse de oldukça yüksek buldum. Şirketin son dönemde yüksek miktarda serbest nakit akışı yarattığını gördük. Önümüzdeki dönemde borçların azalmasını umuyorum. Genel görünüm > Nötr-Olumsuz




SATIŞ GELİRLERİ / FD

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / Firma Değeri ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: BRISA’in güncel FD / Satış rasyosu 1,57x düzeyindedir. Karlılık oranları yüksek olan bir şirket için bu rasyo normaldir. Geçtiğimiz yıllarda bu rasyo daha yüksek seviyelerdeymiş fakat şirketin önceki yıllarda bir miktar yüksekten fiyatlandığını düşünüyorum. Net borç düştükçe piyasa değeri artarak mevcut rasyo oranı korunabilir. Önemli olan net borcun azalmasıdır. Net borç azaldıkça piyasa değeri yukarı gidecektir. > Nötr-Olumsuz




NET KAR / FD

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre Yıllık Net Kar / FD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Firma değeri turuncu renkli çizgi (sol eksen), yeşil renkli çubuklar ise yıllık net kar rakamıdır (sağ eksen).

Eğer kar marjları hızla yukarı gitmiyorsa yeşil renkli çubuk ile turuncu renkli çizginin çarpanlarının korelasyon içerisinde artmasını bekleriz.

Yorum: BRISA’nın FD / Net Kar çarpanı 30,56x düzeyindedir. Bu oranın bu kadar yüksek olmasının sebebi yüksek net borçtur. Şirketin net borcu azaldıkça hem FD değeri düşecektir hem de net kar rakamı artacaktır. Mevcut görünümde net kar / FD rasyosunu yüksek buldum. > Olumsuz




PD / DD

BRISA’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Özsermayenin yerinde saymasına rağmen piyasa değeri hızla yukarı gidince PD/DD oranı GYAD’ın iki katına çıkmış. Özsermaye karlılığının yükseliş trendinde olduğunu hatırlarsak PD/DD oranının yükselmesi normaldir diyebiliriz. Önemli olan bu trendin korunup korunmayacağını öngörüp pozisyon almaktır. Mevcut haliyle bir miktar pahalı gözükmektedir. > Nötr-Olumsuz





YORUM

BRISA’nın 2020/3 dönemi bilançosunu çok beğendim. Satışlar ve brüt kar çok yüksek oranda artmış. Bu da beraberinde yüksek FAVÖK getirmiş. Şirketin finansman giderlerinin de bir miktar azalması GYAD’a göre çok yüksek miktarda net kar artışı getirmiş.

Ancak ve lakin şirketin mevcut piyasa değerini ve net borcunu düşündüğümde şirketin ucuz olduğunu düşünmüyorum. Bu fiyatları ödemek için çok yüksek kar marjları görmem lazım, onu da göremedim. Dolayısıyla bu fiyatlardan pozisyon açmayı düşünmem.

Lastik sektörünün salgın sürecinden çok sert etkileneceğini düşünmüyorum. Her ne kadar seyahat kısıtlamaları otomotiv harcamalarını azaltsa da bunlar ertelenmiş harcamalardır. Salgın sonrasında insanlar daha fazla şahsi araç kullanabilir bu da lastik sektörüne orta vadede ekstra satış getirebilir. Düşük faiz ortamında araç satışları artacaktır. Bu durumun lastik sektörüne pozitif katkı yapacağını düşünmekteyim.

Şirketin diğer yandan yurtdışı satışları da çok güçlü. İhracat pazarlarında kısa vadede bozulma olsa da orta uzun vadede lastik talebinin Türkiye’dekine benzer sebeplerle artacağını düşünüyorum.

Genel stratejim güzel şirketleri ucuzken yakalamak, pozisyon açmak ve makul vade beklemek üzerine kuruludur. Dolayısıyla kısa vadede pozisyon açmayı düşünmem. Aşağılara gelirse düşen net borç / favök rasyosu ve artan net kar marjı sebebiyle bir miktar eklemeyi düşünürüm.


Son olarak aşağıda son faaliyet raporunda veya yatırımcı sunumunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“2020 yılı ilk çeyreğinde Dünya otomobil ve hafif ticari toplam araç satışları 2019'un aynı dönemine kıyasla %23,9 daralmıştır. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi bu daralmanın başlıca sebebi olmuştur. Ülkelere baktığımızda, ABD'de otomobil ve hafif ticari araç satışlarında 12.9% daralma görülürken, 2020'nin ilk çeyreğinde %44 ile en yüksek daralmanın görüldüğü Çin'de Koronavirüs büyük ölçüde kontrol altına alındığı için Çin'deki satışlar, Mart ayında güçlü bir şekilde geri dönmeye başlamıştır. Ancak, küresel ekonominin durgunluğa düştüğü bir zamanda talebin ne kadar hızlı toparlanabileceği belirsizliğini korumaktadır. Japonya'da ise satışlardaki düşüş %10 seviyesi ile beklenenin daha altında gerçekleşmiştir. Güney Kore araç pazarına baktığımızda ise, COVID 19 salgını karşısında direnç göstermiş, Kalabalık toplu taşıma araçlarından kaçınmak için yeni araç alımlarının artması ile ilk çeyrekte araç satışlarında %6 daralma meydana gelmiştir.”

“Aynı dönemde Dünya lastik pazarına bakacak olursak, 2020'nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla dünya binek ve hafif ticari yenileme lastik pazarı 1,7% büyüme göstermiştir. Covid-19 etkisi ile Çin'de trafik yoğunluğunun azalmış olması sebebiyle, ancak Mayıs ayında normale dönüş beklentisi ile, yenileme lastik pazarında da daralma beklenmektedir.”

“Avrupa otomotiv pazarında ise, Batı Avrupa'da 2020'nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla araç satışları %27 daralmıştır. COVID 19'un yaygınlaşmasıyla hem sokağa çıkma yasakları hem de kapsamlı tesis kapanışlarıyla Batı Avrupa'daki ekonomik durum otomotiv endüstrisini hem talep hem de arz tarafında derinden etkilemiştir. Bazı yaptırımların Nisan ayından sonraya da uzatılmasıyla, önümüzdeki birkaç ayın oldukça zorlu olacağı tahmin edilmektedir. COVID 19'dan en fazla etkilenen ülke olan İtalya'da araç satışları %36 daralırken, Fransa'da %34, İspanyada %31, Almanyada %20 daralma meydana gelmiştir. Doğu Avrupa'da ise ilk çeyrekte satışlar %2.7 oranında daralmıştır.”

“2020 ilk çeyreğinde, Lassa toplam uluslararası satışlarında cirosal olarak %11 oranında üzerinde, tonaj olarak %0,2 oranında artış kaydedilmiştir. Aynı dönemde, Brisa toplam yurtdışı satışları tonaj olarak %12,7 gerilemesine karşın, cirosal olarak ise %0,7 oranında artmıştır.”

“Türkiye’deki gelişmelere bakacak olursak; otomotiv sektörü toplam pazarı 2020 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %41,3 artarak 128.674 adede ulaşmıştır. Toplam üretim ise %5,6 azalmıştır. Ülkemizde ilk koronavirüs vakası 11 Mart’ta açıklanmış ve bu tarihten sonda satışlar tamamen kesilmiştir. Ocak ve Şubat aylarının pozitif rüzgarıyla ilk çeyrekte Pazar büyümüş olmasına rağmen, Nisan’da satışlarda sert düşüş öngörülmüştür. 2020 yılıyla ilgili en iyimser tahmin ise 2019 ile aynı seviyede gerçekleşmesi yönündedir.”

“2020 yılının 1. Çeyreğinde her iki fabrikamızda yapılan üretimlerle toplam 3,0 milyon adet lastik üretimi gerçekleştirdik.”

“Üretimimizin yanı sıra Firestone markalı tarım lastiklerini, Bridgestone markalı motosiklet lastiklerini ve Kinesis marka dolgu forklift lastiklerini ise ithal ederek pazara 1.800 çeşitte ürün sunuyoruz.”





Saygılar


Yorumlar

Yorum Gönder