ALARK 2019/12 Bilanço ve Hisse Analizi



Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır.



Yazının yazıldığı tarihte ALARK şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.




Merhabalar,

Bugün sizlerle ALARK’ın bilanço ve şirket analizini paylaşmak istiyorum. Blogta analiz ettiğimiz şirket sayısı gün geçtikçe artıyor. Umarım bir miktar faydasını görüyorsunuzdur. Bugüne kadar paylaştığım şirket analizleri ile ilgili beklediğimin üzerinde olumlu geri dönüş aldım. Siz de geri dönüşlerinizi paylaşabilirseniz çok mutlu olurum.

Blog’a mobilden mi yoksa tarayıcıdan mı bağlandığınıza göre anasayfaya giderek daha önce paylaştığım şirket analizlerine de göz atabilirsiniz.

Öncelikle baştan söylüyorum amacım burayı monolog bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

ALARK holdingi analiz etmek oldukça zor çünkü holding en çok kar elde ettiği enerji şirketlerini rakamlarında konsolide etmiyor. (Sahiplik oranı %50’in üzerinde olmadığı için). Diğer yandan, şirketin benim çok detayını bilmediğim başlıca Riva ve Tuzla’da olmak üzere değerli arazileri bulunuyor. ALARK ile ilgili güncel bilgi ve yorumları takip edebilmek için mutlaka @yasaryildirimFK (kendisi bir ALARK aşığı) ve @Ayhan_Ozcn’ı takip etmenizi öneririm.

ALARK bir süredir portföyümde bulunuyor. Salgın sebebiyle fiyatların düşmesi sonucu bir miktar zarara geçtiğim üçüncü ve son hissem. J Elektrik tarafı için ALARK’yı kısa vadede karanlık günler bekliyor. Bu sebeple de zaten hisse fiyatları dayak üstüne dayak yiyor. 6 küsur TL’den 3 küsur TL’ye kadar düştü. Şu an 4,4 TL düzeylerinde.

En çok karı getiren elektrik üretim tarafının döviz borcu yüksek, bu sebeple dolar yükseldikçe TL bazlı borç artıyor. Diğer yandan elektrik fiyatları düşen talep nedeniyle çok düştü. Son olarak da düşen petrol fiyatları doğalgaz fiyatlarını da aşağı çekecektir. Düşen doğalgaz fiyatları da elektrik piyasasında rekabeti arttıracaktır. Çünkü bu durum doğalgazla elektrik üreten santrallere maliyet avantajı doğuracak.

ALARK detaylı ve okunaklı faaliyet raporu açıklayan bir şirkettir. Dolayısıyla ilgileniyorsanız faaliyet raporunu keyifle okuyabilirsiniz.

ALARK KAP’ta açıklama yapmaya tövbe etmiş bir şirket. Hani bir gelişme olursa en son KAP’tan duyarsınız. J Şaka bir yana, KAP’ı çok az kullandıklarını düşünüyorum. Dolayısıyla bu şirketin eksi hanesine yazabiliriz. Misal 2020 yılında yapacağı genel kurul tarihini açıklamadı, temettü verecek mi açıklamadı. Geçen sene nisan ayında temettü ödemesi yapmıştı.

Şirket ufak da olsa düzenli olarak temettü ödemesi yapıyor. Bu yönden yatırımcı dostu olduğunu söyleyebiliriz.

ALARK’ın faaliyet alanları oldukça geniştir. Başlıca taahhüt grubu, enerji grubu, sanayi ve ticaret grubu, turizm grubu ve arazi geliştirme grubu olarak sınıflandırabiliriz. (Faaliyet raporunda da bu şekilde)

Şirket tüm gelirlerini konsolide etmediği için maalesef grup bazında satış, favök ve net kar oranlarını paylaşamadım. Bu da şirketin değişik ve bence yatırımcı açısından hoş olmayan iş modelidir.


Şimdi biraz daha detaylı inceleyelim:

(Bazı cümleleri direkt faaliyet raporundan alacağım ve tırnak içinde belirteceğim)

“Müşterek Yönetime Tabi Ortaklıklarımızın 2020 yılı ciro hedefleri 10.267 mio TL’dir. 2019 yılında 8.571 mio TL’dir. (2018 Yılı - 7.422 mio TL, 2017 Yılı - 3.714 mio TL, 2016 Yılı - 3.035 mio TL, 2015 Yılı - 2.519 mio TL)”

Enerji Grubu

“2019 yılında Türkiye’nin elektrik enerjisi talebindeki yavaşlama hızlanmış ve talepte %0,7’lik bir daralma olmuştur. Talepteki bu azalmaya rağmen kurulu güçte bir önceki yıla göre %3’e yakın oranda bir artış olmuştur. 2019 yılında yağışların mevsim ortalamalarına göre daha fazla olması sonucunda hidroelektrik santrallerin kapasite kullanım oranlarında artış oluşmuş, özellikle ilkbahar aylarında piyasa takas fiyatında dikkate değer düşüşler meydana gelmiştir.”

> Hidroelektrik ve Güneş Enerjisi Santralleri

“76 MWe kurulu gücündeki Karakuz Hidroelektrik Santralimizde YEKDEM tarifesinden satışlarımız devam etmektedir.”

“10,6 MWe kurulu gücündeki Gönen Hidroelektrik Santralimiz de 2019 yılı başından itibaren Şirketimiz tarafından işletilmeye başlanmış olup, YEKDEM tarifesinden faydalanma imkânı olmaksızın piyasa fiyatlarından satışlara devam edilmektedir.”

“82 MWe kurulu gücündeki Kırklareli Kombine Çevrim Doğalgaz Santralimizde ise piyasa şartlarının sonucu olarak üretime ara verilmiştir.”

“52 MWe kurulu gücündeki tamamı lisanssız GES tesislerimizde 2019 yılında yaklaşık 95 milyon kWh üretim gerçekleştirilmiş olup, bu santraller YEKDEM tarifesinden faydalanmaktadırlar.”


> Karabiga Termik Santrali (ALARK payı %49,96 diğer ortak Cengiz İnşaat)

“Cenal Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait, her biri 660 MW kapasiteli 2 üniteden oluşan toplam 1.320 MW kurulu güçteki ithal kömüre dayalıdır.”

“Karabiga Termik Santrali, Türkiye’nin ve bölgemizin ilk ‘ultra süper kritik’ termik santralidir. 1,2 milyar ABD doları yatırım yapılarak gerçekleştirilmiştir.”

“Karabiga termik santrali’nde, kullanılan kazan, türbin, jeneratör, elektro filtreler ile kükürtten arındırma sistemi ve değirmenler en son alstom teknolojisi ile üretilmiştir. Baca gazlarının salınımı AB standartlarından çok daha düşük salınım yapacak şekilde tasarlanmıştır.”

“Karabiga Termik Santrali günümüz koşullarında ülkemizin ve bölgemizin en verimli ve en esnek kömür santrali olma özelliğine sahiptir.”

> Elektrik Dağıtım Faaliyetleri

“Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ); Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde ve Kırşehir illerini kapsayan ve yüzölçümü olarak Türkiye’nin yaklaşık %10’una denk gelen 76.932 km2‘lik bir alanda elektrik dağıtım hizmeti vermektedir.”

“Perakende elektrik satış piyasasını rekabete açmak amacıyla yapılan düzenleme ile daha önce MEDAŞ bünyesinde yapılan abonelik, faturalandırma ve tahsilât işlemleri yeni kurulan Meram Elektrik Perakende Satış A.Ş. (MEPAŞ)’ye aktarılırken; arıza-bakım onarım, yatırım, endeks okuma, elektrik açma-kesme gibi işlemlerine ise MEDAŞ bünyesinde devam edilmiştir.”

ALARK MEDAŞ ve MEPAŞ payı %49,96’dır. Bu sebeple ne üretimin ne de dağıtımın satış ve kar rakamları bilançoda yer almamaktadır.


Taahhüt - Arazi Geliştirme ve Turizm Grubu

“Taahhüt Grubumuz, yurt içinde ve yurt dışında genel müteahhit olarak havaalanı, raylı sistem, büyük altyapı, endüstriyel tesis, iş merkezi, otel, hastane ve benzeri projelerin anahtar teslimi yapımını gerçekleştirmektedir.”

“…mevcut çalışma bölgelerine ilave olarak, Katar, Rusya, Romanya, Kuzey ve Orta Afrika pazarları dışında Ukrayna, Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan, Azerbaycan bölgelerine ağırlık verilmiştir. Grubumuz 2020 yılında bu bölgelerdeki iş potansiyellerini takip etmeye devam edecektir.”

2019 yılında yapım faaliyetleri süren projelerle, yıl içinde tamamlanan, bakım ve işletme sorumluluğu devam eden ve yeni alınan işlerin listesi aşağıdaki gibidir:

> İBB Kabataş Mahmutbey Metro Projesi: Mecidiyeköy-Tekstilkent hattının 2020 yılında işletmeye hazır hale getirilmesi planlanmaktadır.

> İBB Kaynarca-Pendik-Tuzla Metro Projesi: Devam ediyor.

> Büyük Almatı Çevre Yolu Projesi: Projenin inşaat yapım süresi 50 ay, işletme süresi 15 yıl 10 ay olmak üzere toplam süre 20 yıldır. Projenin 2023 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir.

> Ankara Metro Projesi: 15 Mart 2016 tarihinde imzalanan sözleşme ile Ankara Metroları İlave Elektro-mekanik İşleri, yeni bir paket olarak üstlenilmiştir. 2019 sonu itibarıyla sinyalizasyon dışında inşai faaliyetler tamamlanmış olup 2020 yılında İlave elektro-mekanik işlerin tamamlanması hedeflenmektedir.

> Kazakistan Taldykol Göl Rehabilitasyonu Ve Atık Su Arıtma Tesisi 5. Faz Projesi: Ekim 2017 sonu itibarıyla proje tamamlanmış.

> Kazakistan Taldykol Göl Rehabilitasyonu Ve Atık Su Arıtma Tesisi 3. Faz Projesi: 2018 yılı başında tamamlanmış.

> İstanbul Büyükşehir Belediyesi Levent-Hisarüstü Metro Projesi: Tamamlanmış.

> Romanya Bükreş Güney Çevreyolu Projesi Lot-1 Ve Lot-2 Hatları: Lot-1 kesimi inşaat işleri sözleşmesinin imzası da 26 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Her iki lot için sözleşme kapsamı işlerin süresi; 12 ay proje hazırlık ve inşaat izinlerinin alınması, 30 ay inşaat yapım süresi ve 60 ay garanti süresi olmak üzere toplam 102 aydır.


Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.

“2019 yılında konut kredisi faizlerindeki düşüş ve vergi avantajlarına rağmen gayrimenkul stokları eritilememiştir. Bu nedenle Grubumuz, gayrimenkul pazarındaki arz fazlasını ve belirsizlikleri göz önünde bulundurarak yeni projeleri konjonktürün uygun olduğu zamanda hayata geçirmeyi amaçlamaktadır.”

“Grup şirketlerimizin Riva’da büyük bir alana yayılmış olan arsaları üzerinde proje geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir.”

“Maslak’taki arsamızda proje geliştirme çalışmalarımız devam etmekte…”

“Şirketimizin sahip olduğu “Hillside Beach Club” tatil köyü tesisimizin üst hakkı süresinin yeniden 49 yıla uzatılması ile birlikte bu tesisten elde edilecek kira gelirlerimiz uzun vadede istikrarlı bir şekilde artarak devam edecektir.”

Şirketin ayrıca İstanbul Eyüp’te, İstanbul Etiler’de, İstanbul, Karaköy Necatibey Caddesi’nde, İstanbul Tepebaşı’nda, İstanbul Büyükçekmece’de ve Ankara Çankaya’da kiraya geliri elde ettiğim gayrimenkulleri bulunmaktadır.


Sanayi ve Ticaret Grubu

“Isıtma, soğutma, havalandırma ve su basınçlandırma konularını ana faaliyet alanı olarak belirleyen sanayi ve ticaret grubumuz bu ürünlerin üretimini ve ithalatını yapmakta, satış ve satış sonrası hizmetlerini sunmaktadır.”

“Üretim tesislerimizde merkezi iklimlendirme ürünleri olarak carrıer markası ile; klima santralleri, çatı tipi klimalar, su basınçlandırma ürünleri olarak alarko markası ile; dalgıç pompalar ve motorları, sirkülasyon pompaları ve hidroforlar üretilmektedir.”

Holding’in bu iş kollarından kayda değer bir kar elde ettiğini düşünmüyorum. Çünkü ipucu olarak faaliyet raporunda verilen vergi rakamlarına göre sanayi ve ticaret grubunun ödediği vergi oranı toplam vergi içerisinde oldukça düşüktür.


Şimdi 2019/12 bilanço rakamlarına bakalım.


SATIŞLAR

ALARK 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 282 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 1.386 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %6,70 azalmış, yıllık bazda ise %21,85 artmış.



Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir. Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin kırmızı çizginin üzerinde olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.




BRÜT KAR

ALARK 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 79 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 373 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %171,77 artmış, yıllık olarak ise %110,31 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %27,96 olmuş. (Önceki çeyrek: %29,95; Geçen sene aynı çeyrek: %9,60)



FAVÖK

ALARK 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 116 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 415 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %222 artmış, yıllık olarak ise %22 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %41 olmuş. (Önceki çeyrek: %14; Geçen sene aynı çeyrek: -%31)



NET KAR

ALARK 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 46 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 385 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %87 azalmış, yıllık olarak ise %298 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %16 olmuş. (Önceki çeyrek: %79; Geçen sene aynı çeyrek: %120)

* Net kar marjının FAVÖK’ten yüksek olmasının sebebi yukarıda da birkaç kez vurguladığım gibi şirket enerji şirketlerinin satış gelirlerini konsolide etmiyor ama payına düşen karı “Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımların Kar/Zararlarındaki Paylar” kalemiyle gelir bilançosuna ekliyor.




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

* Şirketin net karı konsolide etmediği şirketlerden geldiği için bu oranlar yüksek olabilir. Net kar arttıkça piyasa değeri dolayısıyla firma değeri de artacaktır. Son derece doğaldır.

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)



PD / DD

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı çizgili yatay çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlar toplamının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşükse şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, Kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.



SATIŞ GELİRLER / PD

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.



FAVÖK & NET KAR / PD

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir
.
Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.



ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)




SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) / PD

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre SNA aşağıdaki gibidir.

Turuncu çubuk piyasa değeridir. SNA ile PD arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz.



OFNA TRENDİ

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

ALARK’in 2019/12 bilançosuna göre NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin geçen sene aynı döneme göre değişim trendi görülmektedir.

Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.




YORUM

ALARK’ın hisse fiyatı elektrik fiyatları ve USD/TRY’nin seyri ile yüksek korelasyon içerisindedir. İştiraki olan CENAL A.Ş şirketinin yüksek döviz borcu bulunmaktadır.

Dolayısıyla USD/TRY kuru düşük ve elektrik fiyatları yüksek seyrederse ALARK’ın hisse fiyatı da yükselir diyebiliriz.

ALARK’deki pozisyonumu korumamın sebebi şirketin zaten çok ucuz kalmasıdır. Tüm risklerin ve borçların fiyata yedirildiğini düşünüyorum. Elektrik fiyatlarında ve kurda tersine dönecek bir hareket hisse fiyatını hızla yukarıya taşıyacaktır. He bir de doğalgaz fiyatının düşmemesi lazım. J

Uzun vadeciler için ALARK’ın er ya da geç yüz güldüreceğine eminim. J

Saygılar


Yorumlar

  1. Hocam analiz için çok teşekkür ederim. Yazıklarınızı çevreli olarak düşünüp ALARK'ı takip listesine aldım. Ancak döviz beklentinize katılmıyorum. Merkez bankası açıktan para basarken ve paralel olarak faiz indirirken TL çok savunmasız. Önümüzdeki dönemde korona etkilerinide var sayarsak TL/USD 7,00-7,20 arasında gidip gelicektir. Bu nedenle uzun vadede döviz borcu yüksek olan şirketlerimiz için yükseliş biraz para politikaları yönetimine bakıyor.

    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorum için teşekkürler. USD/TRY ile ilgili öngörüne katılıyorum. Diğer yandan ABD de müthiş dolar basıyor. O sebeple orta vadede parasal genişlemeler ile USD/TRY de dengelenebilir. Likit bolluğu olacaktır.

      Diğer yandan, USD/TRY konusunda hassas bir şirket olduğunu birçok kez söylemememin sebebi de senin yazdıklarınla yakın düşüncede olmam aslında.

      Elektriğin arzı da devlet açısından çok önemli ve stratejik. Dolayısıyla bu şirketlerin de batmaması için elektrik fiyatları her zaman makul seviyeyi bulacaktır. CENAL de verimli üretimiyle her zaman yüksek kar marjıyla elektrik üretecektir. Beklentim o yöndedir.

      Saygılar

      Sil

Yorum Gönder