SASA 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi



Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır.

Yazının yazıldığı tarihte SASA şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle SASA’ın bilanço ve şirket analizini paylaşmak istiyorum. Hem bir süredir twitter üzerinden talep geliyordu hem de bugün 2020/3 bilançolarını açıkladı. Böylelikle taze taze son rakamlar üzerinden analiz yapmak istedim.

Blog’a mobilden mi yoksa tarayıcıdan mı bağlandığınıza göre anasayfaya giderek daha önce paylaştığım şirket analizlerine de göz atabilirsiniz.

Öncelikle amacım burayı tek yönlü bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

SASA’da yatırımım olmadığı için düzenli takip etmiyorum ve ürettiği ürünlerle ilgili çok fazla bilgim yok. Dolayısıyla aşağıda yazdığım bilgileri de faaliyet raporundan özetleyerek paylaşacağım. Açıkçası faaliyet raporunu okuyunca da pek anlamıyorum. Çünkü ürettiği ürünler tekstil ve kumaş sektörünün hammaddesi niteliğinde ve adını bile bilmediğim birçok madde üretiyorlar. J

Önemli olan satışların ve karın nereden geldiği, kapasite artışlarının ne zaman devreye alındığı veya alınacağı, karlılık oranları gibi konuları anlayabilmektir. Bununla ilgili de faaliyet alanı bilgilerinden sonra üretim tablosu koyacağım.

SASA  polyester elyaf, filament ve polimer sektörlerinde yaklaşık 700.000 ton/yıl kurulu polimerizasyon kapasitesi ile Türkiye’nin bu alandaki üretim kapasitesinin önemli bir kısmını teşkil etmektedir.

Şimdi biraz daha detaylı inceleyelim:

(Bazı cümleleri direkt faaliyet raporundan alacağım ve tırnak içinde belirteceğim)

Elyaf

Tekstil: Polyester kesik elyaf ürünleri, %100 polyester ve/veya karışımlı (pamuk, viskon, akrilik, yün, naylon) iplik üretimi, daha sonra dokuma ve örme işlemleri ile kumaş haline getirilmektedir.

Konfor ve Dolgu Elyaf Sektörü: Elyafların taranma, boncuk haline getirilme veya lif bağlaması sonrasında, yastık, oyuncak içi dolgu, yorgan, her türlü mont, mobilya dolguları, yatak, dekoratif kırlentler haline getirilmektedir.

Teknik Tekstil: Farklı lif bağlama yöntemleri

“Sasa, Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’da polyester elyaf üretiminde farklı sektörlere yönelik polyester elyaf üretimiyle lider konumdadır.”

Filament

“%100 Polyesterden üretilen sentetik filament iplikler tekstil sektörü (Ev Tekstili, Halı, İç ve Dış Giyim, Denim ve Çorap) ve bu sektörden direkt veya dolaylı olarak beslenen ambalaj, sağlık, otomotiv sektörleri için üretilmektedir.”

“Tekstüre iplikler görünümü ve özellikleri ile pamuk, yün, keten gibi doğal liflere benzerken aynı zamanda da nihai ürüne daha üstün özellikler kazandırmak için kullanılır.”


Özel Polimerler ve Kimyasallar

“Standart ve yüksek viskoziteli polyester polietilen tereftalat ve polibütilen tereftalat polimer ürünleri öncelikle iplik ve elyaf, sonrasında da bunlardan mamul dokuma, örme kumaşlar ve dokusuz tekstil yüzeyleri haline getirilmektedirler.”


Üretim miktarları aşağıdaki gibidir:

Ürün Grubu
2020/3
2019/3
Değişim (ton)
Değişim (%)
Polyester Elyaf
69.264
23.138
46.126
199%
Polyester Cips
49.226
45.262
3.964
9%
Dmt
46.182
52.715
-6.533
-12%
Polyester İplik
12.808
1.219
11.589
951%
Poy
10.256
4.527
5.729
127%


“Şirketimizin yaklaşık olarak 510.000 ton/yıl elyaf, 47.000 ton/yıl poy, 28.000 ton/yıl iplik ve 233.500 ton/yıl polyester cips, 24.000 ton/yıl SSP cips kapasitesi mevcuttur.”

“Şirketimizin, 2020 yılının ilk üç ayında polimerizasyon kapasite kullanım oranı % 70 olarak gerçekleşmiştir. (2019 yılı: % 72)”

Hayata Geçen/Geçecek Yatırım Faaliyetleri

“Büyüme stratejimiz çerçevesinde yatırımı tamamlanan Adana merkez tesislerimizde bulunan 350.000 ton/yıl kapasiteli yeni elyaf tesisi devreye alınmıştır.”

“12 Haziran 2017 tarihinde kamuya açıklanan yatırım bedeli yaklaşık 330.000.000 USD, ciroya katkısı ise 450.000.000 USD olacağı tahmin edilen ve 2020 yılının ilk üç ayında faaliyete geçecek olan Poy ve Tekstürize İplik Üretim Tesisi yatırım çalışmaları devam etmektedir.”

“21 Haziran 2017 tarihinde kamuya açıklanan, yatırım bedeli yaklaşık 80.000.000 USD, ciroya katkısı ise 330.000.000 USD olacağı tahmin edilen ve 2020 yılında faaliyete geçecek olan Pet Tesisi (Şişe Cipsi) yatırım çalışmaları devam etmektedir.”


Gördüğünüz gibi şirket yoğun bir şekilde yatırım faaliyetleri sürdürmektedir. Bu kapasite artışlarının önümüzdeki dönemde ciroya yansıması durumunda şirketin çok hızlı bir şekilde büyümesi beklenebilir.

Fakat bununla beraber şirketin borçları gün geçtikçe artmaktadır. Şirketin finansal yapısı 2020/3 döneminde daha da bozulmuştur. Bunu nasıl çözeceğini hep birlikte göreceğiz.

Şimdi 2020/3 bilanço rakamlarına bakalım.

SATIŞLAR

SASA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 1.005 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 3.142 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %60 artmış, yıllık bazda ise %32 artmış.



Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir. Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin, kırmızı çizginin üzerinde olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.




BRÜT KAR

SASA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 163 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 428 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %220 artmış, yıllık olarak ise %5 azalmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %16 olmuş. (Önceki çeyrek: %13; Geçen sene aynı çeyrek: %8)



FAVÖK

SASA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 155 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 379 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %146 artmış, yıllık olarak ise %30 azalmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %15 olmuş. (Önceki çeyrek: %11; Geçen sene aynı çeyrek: %10)



NET KAR

SASA 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 70 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 918 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %68 azalmış, yıllık olarak ise %19 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %7 olmuş. (Önceki çeyrek: %12; Geçen sene aynı çeyrek: %35)

Yorum: Aslında şirket vergi öncesi 132 mio TL zarar açıklamıştır. Ancak 202 mio TL tutarında aldığı vergi teşviği ile net kar 70 mio TL gerçekleşmiştir.



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.


Yorum: Brüt kar ve faaliyet kar marjları son üç çeyrektir toparlanma eğilimindedir. Olumludur. 





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran oldukça düşüktür. Nakit oranı ise çok çok düşüktür. Bu şirketin borç döndürme sorunu olduğunu göstermektedir.



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)



FİNANSMAN GİDERİ / FAVÖK

SASA’in 2020/3 bilançosuna Finansman Giderleri / FAVÖK ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Turuncu çizgi kırmızı çubukların üstünde olmak koşuluyla aralarındaki mesafe ne kadar iyiyse o kadar iyidir.

Yorum: SASA’nın 2020/3 döneminde yıllık bazda faaliyetlerden ettiği kar ile finansman giderini dahi karşılayamamıştır. Bu durum oldukça kötüdür. Şirketin bir an önce finansman giderlerini azaltması veya faaliyet karını arttırması gerekmektedir. Bu durumun devam etmesi sadece daha fazla borçlanmaya sebebiyet verecektir.



PD / DD

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: Şirket %58 oranında finansal borç ile dönmektedir. Bu yüksek bir orandır. Finansal borçların içerisinde de kısa vadeli finansal borçların oranı son dönemde artmıştır. Bu da olumsuzdur diyebiliriz.



SATIŞ GELİRLER / PD

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.



FAVÖK & NET KAR / PD

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirket FAVÖK’üyle finansman giderlerini bile ödeyemezken net karın bu kadar yüksek olmasının sebebi aldığı vergi teşvikleridir. Bu durum sürdürülebilir değildir. Organik olan FAVÖK ve net karın birbirine paralel olarak artması veya azalmasıdır.



ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Tabloda görüldüğü gibi şirketin net borcu özsermayesinden fazladır. Diğer yandan 4.130 mio TL YPP açığı bulunmaktadır. İkisi de olumsuzdur.



SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) / PD

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre SNA aşağıdaki gibidir.

Turuncu çubuk piyasa değeridir. SNA ile PD arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz. İdeal olan yeşil çubukların sıfırın üstünde mümkün olduğunda uzun olması ve artış eğiliminde olmasıdır.

Yorum: SASA’nın serbest nakit akışı negatif yönde artmaya devam etmektedir.



OFNA TRENDİ

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

SASA’in 2020/3 bilançosuna göre NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin geçen sene aynı döneme göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.



YORUM

SASA’nın finansal tabloları iyi gözükmemektedir. Bir an önce faaliyetlerinden kar elde edip borç ödemeye başlaması gerekmektedir.

Diğer yandan, yatırımları ve üretim kapasiteleri müthiş derecede artmaktadır. Bu muhakkak ciroya yansıyacaktır. Eğer bir şekilde borcunu çevirebilir ve satış yaptığı pazarlarda satışlarını daha yüksek kar marjıyla beraber arttırabilirse hissenin hızla yukarı gitmesi beklenir.

Uzun vadeciler için SASA güzel potansiyel barındırıyor olabilir. Fakat şahsen bu kadar borçlu bir şirketin ortağı olmak istemem. Bir gün borçlar azalır, faaliyetlerden kar etmeye başlarsa makul fiyattan almayı düşünebilirim. Şu anlık portföyümde yer vermeyi düşünmüyorum.

Saygılar


Yorumlar