EREGL 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte EREGL şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle EREGL’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Yakın bir zaman önce 2019/12 bilançosu ve faaliyet raporu üzerinden daha detaylı bir rapor yazmıştım. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:


Blog’a mobilden mi yoksa tarayıcıdan mı bağlandığınıza göre anasayfaya giderek daha önce paylaştığım şirket analizlerine de göz atabilirsiniz.

Öncelikle amacım burayı tek yönlü bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.


Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Mobilden okuyorsanız, grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

EREGL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 6.379 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 26.700 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %11 azalmış, yıllık bazda ise %7 azalmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir. Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: Maalesef satışlar hem çeyreklik bazda hem de yıllık bazda azalma göstermiştir. Enflasyon etkisinden arındırılmış reel satışlar iki dönemdir azalış göstermektedir. Olumsuzdur.






BRÜT KAR

EREGL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 878 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 4.257 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %46 azalmış, yıllık olarak ise %49 azalmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %14 olmuş. (Önceki çeyrek: %9; Geçen sene aynı çeyrek: %23)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar satışların azalması fakat girdilerin artması sebebiyle azalmıştır. Bir önceki çeyreğe göre brüt kar rakamının ve kar marjının artması bir miktar olumludur. 2018/12 ve 2019/3 ile karşılaştırıldığında durum tam tersi olmuş. Genel görünüm ise olumsuzdur.



FAVÖK

EREGL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 1.067 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 4.863 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %38 azalmış, yıllık olarak ise %44 azalmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %17 olmuş. (Önceki çeyrek: %12; Geçen sene aynı çeyrek: %24)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: FAVÖK rakamları da brüt kara paralel hareket etmiştir. Bir önceki çeyreğe göre FAVÖK rakamının ve kar marjının artması bir miktar olumludur. Genel görünüm ise olumsuzdur.



NET KAR

EREGL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 300 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 2.620 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %70 azalmış, yıllık olarak ise %53 azalmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %5 olmuş. (Önceki çeyrek: %4; Geçen sene aynı çeyrek: %14)


Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Net kar rakamı da satış – brüt kar – favök ile beraber azalmıştır. Bir önceki çeyreğe göre çok ufak miktarda toparlanma vardır. Genel görünüm olumsuz.




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik kar marjları hafif artış eğilimindedir. Ancak geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde marjlar çok aşağıdadır. Görünüm olumsuz.  







ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Düşen net kar ile beraber oranlar da düşmüştür. Olumsuz.  



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran ve nakit oranı çok iyi düzeydedir. Olumlu. Şirketin temettü ödemesini yakın zamanda iptal etmiş olması da bu kadar nakit durumda olmasının bir sebebidir diye düşünüyorum.



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: Net borcun olmaması aksine net borcun negatif olması sebebiyle FAVÖK düşüşüne rağmen oranlar düşüktür. FAVÖK artabilirse oranlar daha da düşecektir. Olumludur.




FİNANSMAN GİDERİ / FAVÖK

EREGL’in 2020/3 bilançosuna Finansman Giderleri / FAVÖK ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Turuncu çizgi kırmızı çubukların üstünde olmak koşuluyla aralarındaki mesafe ne kadar iyiyse o kadar iyidir.

Yorum: EREGL’nın finansman giderleri eksi düzeydedir. Yani finansal gider yerine finansal gelirleri vardır. Olumludur.




PD / DD

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Şirket defter değerine oranla düşük fiyatlanmaktadır. Olumludur.



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: EREGL’in finansal borçlarının toplam aktiflere oranı %16 düzeyindedir. Bunun içinde %4’ü uzun vadeli finansal borçtur. Şirketin herhangi bir borç sorunu bulunmamaktadır. Daha önce gördüğümüz gibi şirketin finansal gideri değil, finansal geliri vardır. Olumludur.



SATIŞ GELİRLER / PD

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: Geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde şirketin bir miktar ucuz kaldığı görülecektir. Fakat piyasa değerinin artması için faaliyet karı ve net kar gerekir. Dolayısıyla karlar artmadan yeşil çizgi yönünü dik bir şekilde yukarıya dönmeyecektir. Nötr.




FAVÖK & NET KAR / PD

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Görüldüğü gibi kar azaldıkça piyasa değeri de aşağı gelmektedir. Olumsuz.




ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Şirketin net borcu -5 milyar düzeyindedir. Yani şirket elindeki nakitler ile tüm finansal borcunu ödese elinde 5 milyara yakın para kalıyor. Hisse başı nakit 1,40 TL yapar. Diğer yandan YPP pozisyonu da -943 mio TL düzeyindedir. Fakat çok olumsuz değerlendirilemez. Çünkü şirketin gelirlerinin çoğu döviz. Ayrıca önceki çeyreğe göre net yp pozisyonunda iyileşme görülmektedir. Genel görünüm olumlu.




SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) 

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre SNA aşağıdaki gibidir.






OFNA TRENDİ

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.




NİS DEĞİŞİM TRENDİ

EREGL’in 2020/3 bilançosuna göre NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin geçen sene aynı döneme göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.

Yorum: Operasyonel karın düşmesine rağmen şirket net işletme sermayesini önemli ölçüde arttırmıştır.. Olumludur.



YORUM

EREGL’in satışları, karları ve kar marjları 6-8 çeyrektir eğilimindedir. Bu durum tersine dönmeden hissede de pozitif yönlü bir hareket beklemiyorum. Tersine dönemsi için de ekonominin canlanması, üretimin yeniden canlanması özellikle otomotiv sektörünün hareketlenmesi gerekmektedir. 

Önümüzdeki dönemse hala ekonomik canlanma için belirsizliğini korumaktadır.

Şirketin üretim miktarları geçen seneye göre düşmektedir.

“Grup 2019 yılında 8,6 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirmiştir. 2020 yılının ilk çeyreğinde ise Ereğli tesislerinde ham çelik üretimi 914 bin tonla geçen yılın aynı dönemine göre %1,3 düşüş göstermiştir. İskenderun tesislerinde ise ham çelik üretimi 1.318 bin tonla %5,7 düşüş göstermiştir. Grup’un 2020 yılı ilk çeyreğinde ham çelik üretimi bir önceki yıla göre %3,9 düşüşle toplamda 2.232 bin ton olarak gerçekleşmiştir.”







EREGL’in zaten bu sebeplerle bu fiyatlara düştüğünü düşünüyorum. Ekonomik aktivitenin canlanmasıyla birlikte satışlar, karlar ve marjlar yukarı yönlü gidecektir ve EREGL’nin hisse fiyatı hak ettiği yeri bulacaktır diye düşünüyorum.

Saygılar


Yorumlar