EREGL 2019/12 Bilanço ve Hisse Analizi



Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır.


Yazının yazıldığı tarihte EREGL şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.


Merhabalar,

Bugün sizlere EREGL’nin son açıkladığı bilanço üzerinden yaptığım analizleri paylaşmak istiyorum. EREGL firmasının hem hammadde hem de nihai mamul fiyatları uluslararası piyasada belirlenmektedir. Dolayısıyla karlılıkları uluslararası fiyatların seyriyle yüksek korelasyon içerisindedir. Diğer yandan, Türkiye’nin ve küresel ekonominin büyümesi de satışlarını olumlu etkilemektedir.

Geçtiğimiz son iki yılda hem Türkiye ekonomisinin krizde olması hem de küresel çelik fiyatlarının düşük seyri firmanın satışlarını ve kar marjlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Önümüzdeki dönemin de salgın sebebiyle çok parlak geçmeyeceği beklenmektedir. Ancak Çin’e karşı uygulanabilecek herhangi bir ambargo ve benzeri girişim çelik fiyatlarının yükselmesine sebep olabilir, bu durum da EREGL için olumlu olacaktır.

Yaklaşık bir senedir portföyümde EREGL tutuyorum. Bu dönemde arttırmadım ancak uzun vadede çok iyi fiyat seviyelerine ulaşacağını beklemekteyim. KY açısından en önemli bekleme avuntusu da yüksek temettü verimliliğidir.

Temettü konusu açılmışken bahsetmeliyim ki Mart ayında açıkladığı 2019 karından bile fazla dağıtmayı planladığı temettü miktarı yasal düzenleme ile sınırlandırılmıştır. Şirket tarafından henüz KAP’a bir açıklama yapılmasa da hisse başı brüt 0,24 TL temettü vermesi beklenmektedir.


Satışlar

EREGL 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 6.454 mio TL satış gerçekleştirmiş, yıllık satış rakamı ise 27.465 mio TL’ye ulaşmış.

Çeyreklik satışlar geçen senenin aynı çeyreğine göre %15 azalmış, yıllık satışlar ise sadece %1,67 artmış.




Brüt Kar

EREGL 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 587 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 5.011 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %72 azalmış, yıllık olarak ise %40 azalmış.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %9,09 olmuş. (Önceki çeyrek: %18,33; Geçen sene aynı çeyrek: %28,23)



FAVÖK

EREGL 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 771 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 5.528 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %64,45 azalmış, yıllık olarak ise %36,63 azalmış.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %11,94 olmuş. (Önceki çeyrek: %19,81; Geçen sene aynı çeyrek: %28,55)



Net Kar

EREGL 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 228 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 3.317 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %86,49 azalmış, yıllık olarak ise %40,76 azalmış.

Net kar marjı çeyreklik bazda %3,53 olmuş. (Önceki çeyrek: %12,22; Geçen sene aynı çeyrek: %22,17)



Kar Marjları

Çeyreklik ve yıllıklandırılmış kar marjları aşağıdaki gibidir:





Cari Oran

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre cari oranı 2,55 seviyesindedir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Önceki çeyrek: 2,68
Önceki sene: 2,85




FD/FAVÖK

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre FD/FAVÖK oranı 5,11 seviyesindedir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD/FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Önceki çeyrek: 3,24
Önceki sene: 3,44





PD/DD

EREGL’nin 2019/12 bilançosuna göre PD / DD oranı 1,00 seviyesindedir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına ve temettü politikasına göre değişebilmekle beraber kural olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Önceki çeyrek: 0,82
Önceki sene: 1,12



NET BORÇ / FAVÖK

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre Net Borç/FAVÖK oranı -0,54 seviyesindedir. (ne kadar düşükse o kadar iyidir diyebiliriz)

Önceki çeyrek: -0,25
Önceki sene: -0,30




ÖZSERMAYE / AKTİFLER

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre Özsermaye/Aktifler oranı 0,67 seviyesindedir. (şirketin ne kadar kendi kaynaklarıyla döndüğünü ve dış kaynak kullandığını göstermektedir. 0,50 ve üzeri olması idealdir.)

Önceki çeyrek: 0,68
Önceki sene: 0,70




NET KAR / PD

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre Net Kar/PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.



FAVÖK / PD

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre FAVÖK/PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.



ÖZSERMAYE / NET BORÇ

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre Özsermaye/Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla aralarındaki boşluk ne kadar fazlaysa o kadar olumludur)



SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) / PD

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre SNA aşağıdaki gibidir.

Yıllıklandırılmış SNA: 1.262 mio TL (önceki yıl aynı çeyrekte yıllıklandırılmış: 6.078 mio TL)
Turuncu çubuk piyasa değeridir. SNA ile PD arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz.



NET YPP (Yabancı Para Pozisyonu)

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre Net YPP aşağıdaki gibidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı kalkanı olduğu anlamına gelmektedir.)



OFNA TREND

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz.)



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin geçen sene aynı döneme göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.




CAPEX Trendi

EREGL’in 2019/12 bilançosuna göre CAPEX (yatırım harcamaları) trendi aşağıdaki gibidir. Şirketin kaynaklarıyla ne kadar duran varlık artışı olmuş onu göstermektedir. Yukarıdaki NİS trend tablosundaki gibi çubuk geçen senenin aynı dönemine göre ne kadarlık bir değişim olduğunu göstermektedir.



Yorum

EREGL’in son bilançosuna baktığımızda şirketin nakit akışı, satışları ve kar marjları gibi etmenlerde bozulma olduğu görülmektedir. Bunun en büyük sebebi yukarıda bahsettiğim çelik fiyatlarının düşük seyri ve ekonomik yavaşlamadır.

EREGL için 2020 yılı belirsizliklerle dolu olmakla beraber, sürpriz dolu bir yıl da olabilir. Eğer Çin’e alternatif bir çelik üreticisi konumuna gelebilirse bu şirketin bilançolarında rüzgarı çok hızlı bir şekilde tersine çevirecektir.

EREGL çok köklü ve çok iyi yönetilen bir OYAK grup şirketidir. Her zorluğu atlatacak tecrübesi vardır. Hisse fiyatının döngüsel olduğu düşünülerek mevcut fiyatların uzun vadeli portföyler için alım fırsatı olduğunu düşünüyorum.

Saygılar

Yorumlar

  1. Tarkan Eroğlu19 Nisan, 2020

    Elinize sağlık çok faydalı bir değerlendirme olmuş. Özellikle değerlendirmeler altındaki ideal ne olmalı açıklamalarınız kıyaslama için önemli. Uzun vadeli büyüyen karlılığını arttıran , temettü alışkanlıgı olan şirketleri incelemenizi rica ediyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tarkan Bey yorumunuz için teşekkür ediyorum. Benim de amacım kendim gibi küçük yatırımcılar için ufak da olsa faydalı bir şey ortaya koymak. Gerçekten inanılmaz hisseler, inanılmaz fiyatlara satılıyor ve küçük yatırımcılar bu hisselere ağzı sulanarak koşuyor. Umarım bu platform zamanla bir miktar da olsa bunun önüne geçebilir. Çok pahalı fiyatlandığını düşündüğüm hisseleri de koyacağım zamanla.

      Sil
  2. Elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş bizim gibi borsada uzun vade yatırımı olanlar için çok teşekkür eder örneğin Hektas ve benzeri şirketler hakkında ki analizlerin çıktıkça takip etmeye devam edeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Öncelikle kendi portföyümden başladım :) Zaman geçtikçe daha fazla hisse senedi için analizlerimi paylaşacağım. Sağlıcakla kalın.

      Sil
  3. Elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş,SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) förmülünü rica etsem yazabilirmisin ben onu bir türlü anlayamadım,teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bülent Bey, yorumunuz için teşekkürler. SNA hesabı: Net Kar + Amortisman + net işletme seymayesindeki değişim - capex (duran varklıklardaki değişim)

      Sil
    2. Teşekkürler hocam

      Sil
  4. Merhabalar benim bir sorum daha olacak bendeki CAPEX-1422,fakat sizinki -4000 yakın,onu açıklayabilirmisiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Bülent Bey bendeki CAPEX 3.265.960. 2018/12 duran varlık toplamı= 19.269.961, 2019/12 duran varlık toplamı= 22.535.921 Siz 2019/9'dan çıkarmış olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler hocam ben direkt Nakit Tablosundan almıştım o yüzden farklı çıkıyor bende

    YanıtlaSil
  7. Mükemmel bir analiz tebrik ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder