TKFEN 2019/12 Bilanço ve Hisse Analizi




Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır.


Yazının yazıldığı tarihte TKFEN şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.




Merhabalar,

Blog yeni olduğu için belirli bir süre sık bir şekilde bilanço analizi atmayı planlıyordum. Nitekim düne kadar toplamda  4 şirket ve 3 yatırım ortaklığı için analizlerimi ve beklentilerimi paylaştım. Dün bir mola oldu, bugün de elimden geldiğince TKFEN için yorumlarımı ve tablolarımı paylaşacağım.

TKFEN bir süredir portföyümde bulunuyor. Salgın ve son bilançonun beklentilerin altında gelmesi sebebiyle fiyatların düşmesi sonucu bir miktar zarara geçtim. Ancak TKFEN’e ve gelecekteki potansiyeline güvendiğim için ortalamamı düşürmek için bir miktar daha ekleme yaptım.

TKFEN çok detaylı ve güzel faaliyet raporu açıklayan bir şirkettir. İnsan faaliyet gösterdiği sektörlerdeki gelişmeleri anlamak için dergi niyetine dahi açıp okuyabilir.

TKFEN’in faaliyet alanları; taahhüt ve inşaat, tarım ve diğerleri şeklinde gruplayabiliriz. 2019 rakamlarına göre satışların %72’si taahhüt, %27’si tarım, %1’i de diğer iş kollarından gelmektedir. Bu oran FAVÖK’te sırasıyla %75, %29 ve %-4’tür; net kar içinse %70, %27 ve %3’tür. Dolayısıyla satışın ve karın %98’i iki ana işkolundan gelebiliyor değiliz.

TKFEN düzenli temettü ödeyen de bir şirkettir. 2020 yılında TKFEN %8 temettü verimiyle nisan ve eylül ayında iki taksit şeklinde nette hisse başı 0,49 TL + 0,49 TL toplamda 0,98 TL temettü verecektir.

Şimdi biraz daha detaylı inceleyelim:

ÖN NOT: Beklediğimden çok uzun oldu J Küçük bir faaliyet raporu gibi oldu. Sabırla sonuna kadar okuyabilirseniz ne mutlu.

Taahhüt ve İnşaat

(Bazı cümleleri direkt faaliyet raporundan alacağım ve tırnak içinde belirteceğim)

“Özellikle petrol, gaz ve petrokimya tesislerinde geniş bir deneyime sahip olan Grup, boru hatları, petrol ve gaz terminalleri, tank çiftlikleri, petrol rafinerileri, deniz petrol platformları, pompa ve kompresör istasyonları, enerji santralleri, endüstriyel tesisler, otoyol ve metro projeleri, spor kompleksleri, üst ve altyapı projeleri gibi alanların çoğunda müşterilerine EPC(Engineering, Procurement, Construction - Mühendislik, Tedarik, İnşaat) ve Design & Build (Tasarla ve İnşa Et) bazında anahtar teslimi çözümler sunmaktadır.”

Gördüğünüz gibi şirket petrol ve doğalgaz ile bağlantılı komplike projeler başta olmak üzere altyapı ve üstyapı projeleri konusunda çok yetkin.

Bugüne kadar gerçekleştirdiği ve devam eden başlıca işler: “Al Khor Expressway, Katar – TANAP Kompresör ve Ölçüm İstasyonları Projesi, Ardahan - TürkAkım Gaz Kabul Terminali ve Kıyı Boru Hatları Projesi, Kırklareli - STAR Ege Rafinerisi Projesi, Su ve Tuz Ayrıştırma Üniteleri Projesi, Irak - Azerbaycan Vergi Bakanlığı Yönetim Binası”


> Diğer yandan, grup çelik yapı ve çelik ekipman üretimi de yapmaktadır.

“Katar'daki Al Thumama Stadyumu'nun çatı iskeletini oluşturan radyal kablo sisteminin Ceyhan Çelik Yapı İmalat Fabrikası’nda gerçekleştirilen ön montajı yaklaşık 2,5 ay sürmüştür.”

“Tek parça 1000 ton ağırlığa kadar yüksek mukavemetli su verilmiş çelikler dahil olmak üzere her türlü karbon, paslanmaz ve alaşımlı çelik, duplex, monel, inconel ve hastelloy gibi özel alaşımlı malzemelerden ve pirinç, bakır ve nikel alaşımları ile kaplamalı saclardan üretim yapabilen Tekfen İmalat, üretim yeteneğini yıldan yıla geliştirerek hizmet portföyünü zenginleştirmektedir.”

“Şirket, ürün yelpazesine 2019 yılında titanyum ve titanyum kaplamalı malzemeleri de eklemiş olup, alüminyum alaşımı malzeme ile üretim konusundaki çalışmalar sürmektedir. Ayrıca 2019 yılında alınan yatırım teşvik belgesiyle üretim hatları yenileme, kapasite artırma ve modernizasyon işleri başlatılmıştır.”


> Grup ayrıca inşaat ve restorasyon işleri de yapmaktadır.

“Önceki yıllarda doğrudan Tekfen Holding’e bağlı olarak faaliyet gösteren Gayrimenkul Geliştirme Grubu, stratejik iş hedefleri doğrultusunda 2019 yılında Tekfen İnşaat ile birleştirilmiş ve bu düzenleme ile gayrimenkul geliştirme ve yatırım faaliyetlerinin Tekfen İnşaat bünyesinde devam etmesine karar verilmiştir. Böylece gerek maliyet ve verimlilik optimizasyonu gerekse rekabet avantajı açısından, yeni projeler geliştirme ve inşası konusunda daha etkin bir yapıya gidilmesi hedeflenmiştir.”

Örnek Projeler
Denkmal in Dahlem Projesi, Almanya - Dortmund Ofis Projesi – Almanya, Berlin Ofis Porjesi – Almanya, HEP İstanbul, Türkiye.


> Grup mühendislik hizmetleri de vermektedir.

“2019, Tekfen Mühendislik için yeni yetkinliklerin kazanıldığı ve insan kaynaklarının yeni ihtiyaç ve potansiyel iş alanları doğrultusunda geliştirildiği bir yıl olmuştur. Şirketin ulaşım ve altyapı alanındaki uzman kadrosu Altyapı ve Yol İşleri, Köprüler ve Viyadükler, Tüneller ve Geoteknik İşler olmak üzere üç yeni departmanda yapılandırmış; proses, enstrüman, teknoloji, borulama ve kontrol sistemleri disiplinlerindeki hizmetlere 2019 yılı içerisinde dijital endüstri dönüşümü hizmetleri de eklenmiştir.”

Örnek Projeler: (birçoğunda danışman olarak hizmet vermektedir)
Tüpraş Projeleri, STAR Rafinerisi, Azerbaycan Projeleri, Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu ile Ortak Çalışmalar, Malkara-Çanakkale Otoyolu ve Çanakkale 1915 Köprüsü Müşavirlik Hizmetleri, Metro ve Demiryolu Projeleri, Karayolları Projeleri


Ara Yorum

Taahhüt grubunun en büyük sıkıntısı yeni iş alamaması ve eski işlerin de yavaş yavaş bitmesidir. Bu iş kolunun bir an önce yeni işler alması gerekmektedir. Şirket 2020 satış beklentilerinde de bu düşüşü öngörmektedir. Tabii ki yeni proje alınamaması durumunda düşüş beklemektedir. Şirket düzenli olarak iş kovaladığı için her an iş alıp beklentilerini revize edebilir.

Bu arada aşağıdaki linkten şirketin güncel yatırımcı sunumuna girerek şirketin mevcut projelerini ve iş tamamlanma yüzdelerini inceleyebilirsiniz.



Tarım (Toros Tarım)

TKFEN Holding tarım sektörünü stratejik bir sektör olarak görmekte ve git gide bu alandaki ağırlığını arttırmaktadır.

“Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. >> Esas olarak bitki besin maddesi üretimi alanında faaliyet gösteren Toros Tarım, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 listesinde 70’inci sırada yer almaktadır. Toros Tarım ve bağlı iştirakleri, faaliyetlerini kimyevi ve organik organomineral gübre üretimi ve pazarlaması, limancılık hizmetleri ve serbest bölge-akaryakıt istasyonları işletmeciliği olmak üzere üç başlıkta sürdürmektedir.”

“Gübre alanında Türkiye’deki toplam kurulu üretim kapasitesinin %38’ini elinde bulunduran Toros Tarım, üretim ve pazar payı itibarıyla Türkiye’nin en büyük gübre üreticisidir.”

“Toros Tarım, 2019 yılında bünyesine kattığı Gönen Enerji yatırımı ile organik ve organomineral gübre pazarının da önemli oyuncularından biri olmuştur.”

“Şirketin Adana’da bulunan Agripark yerleşkesi, doku kültürü yöntemiyle hastalıklardan ari tohum ve fide üretmekte, ayrıca tarla tohumu alanında da ıslah çalışmaları gerçekleştirmektedir.”

“Tekfen Tarım, Mayıs 2019’da tamamını satın aldığı Alanar Meyve markasıyla yaş meyvelerini 31 ülkede 45 farklı müşteriye ihraç etmekte, ayrıca kendi ürettiği tohum ve muz fidanlarını kullanarak patates ve muz üretimi yapmaktadır.”

“Pazar dinamiklerinin rutin sezon hareketlerinin dışında geliştiği 2019 yılında, gübre tüketiminin 5,5 milyon ton olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. Toros Tarım, bir önceki yıla göre satışlarını %14,14 artırmayı başarmıştır. (2.094.218 ton - İhracat: 343.305 ton)”

“Sene sonu itibarıyla 729’si bayi ve 472’si yetkili satıcı olmak üzere toplam 1201 adet satış noktası ile faaliyet gösteren Toros Tarım, bu alandaki liderliğini 2019 yılında da sürdürmüştür.”


Organik ve Organomineral Gübreler

“Değişen tarım politikalarına bağlı olarak önemli bir potansiyele sahip olan organik ve organomineral gübre pazarı, Toros Tarım’ın büyümeyi hedeflediği alanlardan biridir. Halihazırda yıllık 115 bin ton seviyesinde olan organomineral gübre tüketiminin 2023 yılında 280 bin ton seviyesine, organik gübre tüketiminin ise organomineral gübreye paralel bir büyüme ile 2023 yılında 135 bin ton seviyesine ulaşacağı tahmin edilmektedir.”

“İlk organomineral gübre çeşitlerini 2017 yılında pazara sunan Toros Tarım, hem bu alandaki kapasite ve ürün çeşitliliğini artırmak hem de hammadde tedarikini güvence altına almak amacıyla 2019 yılında biyogaz ve organik gübre üreticisi Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.'nin %70'ini satın almıştır. … yılda 15.000 ton katı organik, 10.000 ton sıvı organik gübre üretim kapasitesine sahip olan tesiste, hisse devrinin tamamlanmasından sonra yapılan ek yatırımlarla organomineral gübre üretim kapasitesi yılda 35.000 tona yükseltilmiştir.”

“Toros Tarım, organik ve organomineral gübre alanındaki yatırımlarına devam etmeyi stratejik önceliklerinden biri olarak görmektedir. Bu anlayışla, %70 oranında hisselerini devraldığı Gönen Enerji, aynı alanda faaliyet gösteren Altaca Meram Yeşil Enerji Üretim A.Ş.’nin hisselerini almak üzere Aralık 2019’da pay alım sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu anlaşma, Gönen Enerji’nin, Konya’nın Meram ilçesinde yer alan ve sahip olduğu araziler üzerinde 6 MW kurulu güce sahip elektrik üretim tesisi ile yılda 75 bin ton katı organomineral gübre ve 15 bin ton sıvı organik gübre üretim kapasiteli bir tesis kurulması için gerekli lisans ve izinlere sahip olan Altaca Meram Yeşil Enerji Üretim A.Ş.’yi iki aşamalı olarak devralmasını içermektedir.”



Tarımsal Üretim

“Ağırlıkla kiraz, Bursa siyah inciri, nar, kayısı, Japon eriği, Trabzon hurması ve kestane alanlarında faaliyet gösteren Alanar Meyve, Türkiye’nin en önemli meyve üreticilerinden ve ihracatçılarından biridir.”

“Alanar Meyve, 2019 yılında 1700 tonu kendi meyve bahçelerinden ve 9000 tonu diğer üreticilerden tedarik edilmek suretiyle, toplam 10.700 ton yaş meyve satışı gerçekleştirmiştir. Söz konusu satışların %75’ini yurtdışına, %25’ini ise iç pazara yapan şirket, 2019 yılında 31 ülkede 55 farklı müşteriye ulaşmıştır. Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, toplam ihracat içinde en önemli paya sahip olmuştur. Alanar Meyve, 2019 yılında Avrupa’daki üç ana markete yaptığı satışlarını %17 artırmıştır.”

“Alanar Meyve, 2019 yılı boyunca bahçe yatırımlarını sürdürmüş ve 2018 yılında 4700 dekar olan arazi büyüklüğünü 6700 dekara yükseltmiştir. Bahçe büyüklüğünü ilk etapta 10 bin dekara, toplam meyve üretimini ise en az 6 farklı üründe 20 bin tona yükseltmeyi hedefleyen Alanar Meyve, Türkiye’nin bu alandaki en büyük kuruluşu ve ihracatçısı olmayı hedeflemektedir.”

“Tekfen Tarım, 2019 yılında üretilen 450 bin muz fidanı ile %32 pazar payına sahip olmuştur. Şirket ayrıca, sertifikalı yazlık ekmeklik buğday tohumu üretiminde %16,3 pazar payı ile pazarın önemli oyuncularından biridir.”

“Tekfen Tarım, çiftçilere temin ettiği mavi sertifikalı muz fidanını kendi üretimi için kullanmak amacıyla geçtiğimiz yıllarda Antalya Çandır’da 17 dekarlık serada başlattığı deneme çalışmalarını 2020 yılında 80 dekarlık alanda sürdürecektir.”

“HTF (Hishtil-Toros Fidecilik), 2019 yılında her iki tesisinde 23,4 milyon adet aşılı ve 107,3 milyon adet düz fide olmak üzere toplam 130,7 milyon adet fide üretimi gerçekleştirmiştir.”


Limancılık ve Serbest Bölge İşletmeciliği

“2019 yılında Torosport’un her iki terminalinin toplamında 4,5 milyon ton yük elleçlenmiştir.”

“Toros Tarım’ın Ceyhan’daki üretim tesisinin ve Torosport Ceyhan Terminali’nin bulunduğu bölgede hizmet veren Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, altyapısı tamamlanmış 4 milyon 635 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden biridir. Ülkemizde sanayi kuruluşlarına yönelik ilk serbest bölge olan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, hissesinin %100’ünün Toros’a ait olduğu Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (TAYSEB) tarafından işletilmektedir.”



Yatırım Grubu

“Tekfen Ventures, girişim dünyasındaki fırsatları değerlendirmek amacıyla erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapan bir kurumsal risk sermayesi grubudur. 2016 yılında kurulan şirket, ağırlıkla Tekfen’in faaliyet gösterdiği sektörlerdeki inovatif girişimleri yakından takip etmekte ve gelecek vaat eden girişimlerin pazardaki konumlarını, iş modellerini ve gelecek planlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek doğru aşamadaki şirketlere, dünya çapında finansal ve kurumsal sermayedarlarla birlikte yatırım yapmaktadır." 



Şimdi 2019/12 bilanço rakamlarına bakalım.


SATIŞLAR

TKFEN 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 3.307 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 14.603 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %12,73 azalmış, yıllık bazda ise %20,22 artmış.




Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir. Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin kırmızı çizginin üzerinde olmasıdır. 2016 satışlarının 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.




BRÜT KAR

TKFEN 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 254 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 2.402 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %56,86 azalmış, yıllık olarak ise %33,17 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %7,68 olmuş. (Önceki çeyrek: %17,20; Geçen sene aynı çeyrek: %15,53)



FAVÖK

TKFEN 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 77 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 1.888 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %88,44 azalmış, yıllık olarak ise %48,62 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %2,33 olmuş. (Önceki çeyrek: %13,08; Geçen sene aynı çeyrek: %17,57)



NET KAR

TKFEN 2019/12 döneminde çeyreklik olarak -20 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 1.421 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %104,64 azalmış, yıllık olarak ise %1,26 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %-0,59 olmuş. (Önceki çeyrek: %8,64; Geçen sene aynı çeyrek: %11,12)



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllıklandırılmış kar marjları aşağıdaki gibidir:




ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı
Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.



CARİ ORAN

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre cari oranı 1,39 seviyesindedir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Önceki çeyrek: 1,41
Önceki sene: 1,32



FD / FAVÖK

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı 1,61 seviyesindedir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Önceki çeyrek: 1,44
Önceki sene: 4,86



PD / DD

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre PD / DD oranı 1,15 seviyesindedir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına ve temettü politikasına göre değişebilmekle beraber kural olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Önceki çeyrek: 1,30
Önceki sene: 2,21



NET BORÇ / FAVÖK

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre Net Borç / FAVÖK oranı -1,73 seviyesindedir. (ne kadar düşükse o kadar iyidir diyebiliriz)

Önceki çeyrek: -1,39
Önceki sene: -2,83




ÖZSERMAYE / AKTİFLER

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre Özsermaye / Aktifler oranı 0,43 seviyesindedir. (şirketin ne kadar kendi kaynaklarıyla döndüğünü ve ne kadar dış kaynak kullandığını göstermektedir. 0,50 ve üzeri olması idealdir.)

Önceki çeyrek: 0,44
Önceki sene: 0,37



NET KAR / PD

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.



FAVÖK/PD

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre FAVÖK / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.



ÖZSERMAYE / NET BORÇ

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla aralarındaki boşluk ne kadar fazlaysa o kadar olumludur)



SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) / PD

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre SNA aşağıdaki gibidir.

Yıllıklandırılmış SNA: 1.789 mio TL (önceki yıl aynı çeyrekte yıllıklandırılmış: 1.566 mio TL)
Turuncu çubuk piyasa değeridir. SNA ile PD arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz.



NET YPP (Yabancı Para Pozisyonu)

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre Net YPP aşağıdaki gibidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı kalkanı olduğu anlamına gelmektedir.)



OFNA TRENDİ

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz.)



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin geçen sene aynı döneme göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.



CAPEX TRENDİ

TKFEN’in 2019/12 bilançosuna göre CAPEX (yatırım harcamaları) trendi aşağıdaki gibidir. Şirketin kaynaklarıyla ne kadar duran varlık artışı olmuş onu göstermektedir. Yukarıdaki NİS trendi tablosundaki gibi çubuk geçen senenin aynı dönemine göre ne kadarlık bir değişim olduğunu göstermektedir.



YORUM

TKFEN’in son bilançosuna baktığımızda son çeyrekte kar marjları düşmektedir. Şirketin 2020 beklentilerinde de satış – favök – net karda düşüş beklenmektedir.

Şirketin bir an önce taahhüt segmentini yeni projelerle beslemesi gerekmektedir. Önümüzdeki dönem doların bollaşacağı bir dönemdir. Şahsi fikrime göre iki farklı senaryo bulunuyor. Ya devletler ekonomiyi desteklemek için altyapı ve üstyapı projelerine yatırım yapacak. Ya da harcamalarını kısarak sosyal politikalara yönelecektir. Benim arzum ve tahminim birinci seçenekten yanadır. Bu da TKFEN’e yarayacaktır düşüncesindeyim.

Tarım grubu ise her geçen gün Türkiye için önemi artan stratejik bir sektör konumuna gelmiştir. Toros Tarım’ın sektörde her kolda ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu yukarıda anlatmaya çalıştım. Hızla organamineral ve organik gübre üretim için de aksiyon almaktadır.

Diğer yandan TKFEN çok yakın bir geçmişte KAP’ta  yaptığı açıklamada polipropilen üretim tesisi ile ilgili projesine yer vermiştir. Polipropilen maddesi araştırdığım kadarıyla plastik kullanımının azalmasıyla ön plana çıkacak bir maddedir ve önümüzdeki yıllarda önemi artacaktır. Dolayısıyla bu sektörde yatırım yapması olumludur. Geçtiğimiz günlerde tesisin kurulacağı arazi için bakanlık tarafından ÇED Olumlu kararı verilmiş, arazinin imar planlarındaki niteliği "Özel Endüstri Bölgesi"ne dönüştürülmüştür.

TKFEN’in bugün itibariyle piyasa değeri 5,1 milyar TL’dir. Şirketin kasasında nakit olarak bulunan para ise 4,1 milyar TL düzeyindedir. Evet yanlış duymadınız durum bu.

Bu nakitten kısa ve uzun vadeli finansal borçları çıkardığınızda elde kalan nakit 3,2 milyar TL’dir.

Şirket bugünden itibaren taahhüt grubunu fesih etse kasasında 3,2 milyar TL ve yıllık yaklaşık 400 mioTL net kar bırakan tarım grubuyla bile neredeyse ucuz sayılır. Bu sebeple yatırımımı arttırdım.

Şirket nakdinin büyük bir kısmı dövizdir. Net YPP pozisyonu 1.214 mio TL’dir. Buradan da 2020 için kur geliri yazmasını bekliyorum.


Saygılar


Yorumlar

  1. Elinize,dilinize sağlık kardeşim,sayğılar ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum güzel yorumunuz için. Herkese faysası olması dileğiyle.

      Sil
  2. Tek kelimeyle harika bir analiz çalışması olmuş. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalı ve eğitici bir yazı yazmışsın kardeşim.Aynı gemideyiz bakalım inşallah umduğumuzu buluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler Ferdi Bey. İnşallah diyelim :)

      Sil
  4. Bu trkfenden iș cikar hocam. Sermaye saĝlamsa korkmam . Elinize sağlik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah diyelim. Ben de o ümitle yatırımcısıyım. Güveniyorum tkfen'e.

      Sil
  5. Merhaba, yorumlar için elinize sağlık, Tekfen e gelecek yılları düşünerek biraz temkinliyim ben. Atlasta da çok yüksek potansiyel var gibi, yorumlayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Atlas dediğiniz yatırım ortaklığı olan Atlas mı? Hakkında fikrim yok ama yatırım ortaklıkları piyasalarda işlem yapan şirketlerdir. Uzun vadede, güzel fiyattan alırsanız vadeli mevduat hesabından bir tık daha iyi kazandırır (o da kesin değil). Doğru fiyattan almak çok önemli. Isyat Oyayo ve Grnyo için bir yazı yazmıştım geçtiğimiz pazartesi. Göz atabilirsen yatırım ortaklıklarını anlamak konusunda faydalı olacağına inanıyorum.

      Sil
  6. emegine saglık, detayda bogmamıs önemli yerleri anlasılır sekilde vermissin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum güzel yorumunuz için. İyi günler.

      Sil
  7. Böyle bir blog sayfası beni görmek açıkcası çok şaşırttı. Zengin bir araştırmalarla özgün bir anlatım var. Emeğine sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım hep birlikte öğrendiğimiz, bilgi paylaştığımız bir platforma dönüşür.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder