ISMEN 2019/12 Bilanço ve Hisse Analizi



Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır.


Yazının yazıldığı tarihte ISMEN şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.



Merhabalar,

Blog yeni olduğu için belirli bir süre her gün bir şirket için analiz atmayı planlıyorum. Dün EGEEN için paylaştığım analizi Twitter’da @JordanKamuran ve @osman_ozen1 paylaşınca takipçi sayım hızla arttı. Bu benim için mutluluk verici oldu. Umarım yorumlarla zenginleşen, hep beraber öğrendiğimiz bir platforma dönüşür burası. Lütfen bir eksiklik veya yanlış olduğunu düşündüğünüz bir rakam veya cümlem olursa yorum olarak belirtin.

Bugün sizlere ISMEN’in son açıkladığı bilanço üzerinden yaptığım analizleri paylaşmak istiyorum. ISMEN firmasında ufak oranda bir yatırımım vardı. Salgın sürecinden sonra az etkileneceğini ve ucuz kaldığını düşünmem sebebiyle bir miktar daha alım yaptım.

ISMEN bilançosunu bir sanayi veyahut üretim şirketi gibi yayınladığı ve analiz tablosu da buna göre oluşturulduğu için aşağıdaki grafiklerin bazıları faaliyet alanı sebebiyle önemsiz olabilir. Çünkü ISMEN’in ana faaliyet alanı başlıca hisse senedi ve VİOP işlemleri olmak üzere menkul kıymet işlemleri için aracılık hizmeti vermektedir.

Dürüst olmak gerekirse faaliyetlerini tam olarak anlamak ve analiz etmek benim için oldukça güç ve karmaşık. Çünkü oldukça karışık finansal işlemler de yapıyor. Sadece İş Bankası ve iştiraklari için bile yaptığı veya yapacağı finansal hizmetler karlarını etkileyecektir.

Genelde ISMEN’in performansı için BIST ve VİOP işlem hacimleri takip edilir, toplam hacimden ISMEN’in ne kadar pay aldığı hesaplanarak yaklaşık bir kar tahmini yapılabilir. Bunu şahsen ben günü gününe takip etmiyorum. Twitter’da takip eden ve paylaşan bazı hesaplar var. Onları takip etmenizi öneririm. Örn: @brs_ylmz ve @yasaryildirimFK

ISMEN faaliyet raporuna göre hisse senedi alım satım işlem hacmine göre üçüncü, VİOP işlem hacmine göre ikinci büyük aracı kurumdur.

ISMEN düzenli temettü ödeyen bir şirkettir. Güzel yanı şu; hisse senedi alıp sattıkça komisyon öderiz, ISMEN’i olanlar bir kısmını belki de daha fazlasını temettü olarak geri alır. J

2020 yılında ISMEN %10 temettü verimiyle nette hisse başı 0,34 TL temettü verdi. Bir sonraki temettü muhtemelen 2021 yılı Mart ayında olacaktır.


Şimdi 2019/12 bilanço rakamlarına bakalım.


SATIŞLAR

ISMEN 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 123 milyar TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 247 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %1215 artmış, yıllık satışlar ise %446 artmış. (Rakamlar çok absürt farkındayım ama inanın öyle, tek seferlik gelir olabilir) J (Birisi yorumunu katabilirse çok sevinirim.)



BRÜT KAR

ISMEN 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 294 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 1.038 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %30,45 artmış, yıllık olarak ise %42,71 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %0,24 olmuş. (Önceki çeyrek: %1,13; Geçen sene aynı çeyrek: %2,40)



FAVÖK

ISMEN 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 170 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 618 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %26,31 artmış, yıllık olarak ise %63,91 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %0,14 olmuş. (Önceki çeyrek: %0,70; Geçen sene aynı çeyrek: %1,44)




NET KAR

ISMEN 2019/12 döneminde çeyreklik olarak 92 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 383 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %28,37 artmış, yıllık olarak ise %72,70 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %0,07 olmuş. (Önceki çeyrek: %0,41; Geçen sene aynı çeyrek: %0,77)



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllıklandırılmış kar marjları aşağıdaki gibidir:




CARİ ORAN

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre cari oranı 1,20 seviyesindedir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Önceki çeyrek: 1,21
Önceki sene: 1,21



FD / FAVÖK

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı 1,62 seviyesindedir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Önceki çeyrek: 1,47
Önceki sene: 0,90



PD / DD

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre PD / DD oranı 1,33 seviyesindedir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına ve temettü politikasına göre değişebilmekle beraber kural olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Önceki çeyrek: 1,17
Önceki sene: 0,80



NET BORÇ / FAVÖK

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre Net Borç / FAVÖK oranı -1,37 seviyesindedir. (ne kadar düşükse o kadar iyidir diyebiliriz)

Önceki çeyrek: -1,12
Önceki sene: -1,39



ÖZSERMAYE / AKTİFLER

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre Özsermaye / Aktifler oranı 0,21 seviyesindedir. (şirketin ne kadar kendi kaynaklarıyla döndüğünü ve ne kadar dış kaynak kullandığını göstermektedir. 0,50 ve üzeri olması idealdir.) (Burada ISMEN aracılık hizmeti veren finans şirketi olduğu için ideal oran daha düşük olabilir)

Önceki çeyrek: 0,18
Önceki sene: 0,17



NET KAR / PD

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.



FAVÖK/PD

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre FAVÖK / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.



ÖZSERMAYE / NET BORÇ

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla aralarındaki boşluk ne kadar fazlaysa o kadar olumludur)



SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) / PD

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre SNA aşağıdaki gibidir.

Yıllıklandırılmış SNA: 103 mio TL (önceki yıl aynı çeyrekte yıllıklandırılmış: 350 mio TL)
Turuncu çubuk piyasa değeridir. SNA ile PD arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz.



NET YPP (Yabancı Para Pozisyonu)

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre Net YPP aşağıdaki gibidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı kalkanı olduğu anlamına gelmektedir.)



OFNA TRENDİ

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz.)



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin geçen sene aynı döneme göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.



CAPEX TRENDİ

ISMEN’in 2019/12 bilançosuna göre CAPEX (yatırım harcamaları) trendi aşağıdaki gibidir. Şirketin kaynaklarıyla ne kadar duran varlık artışı olmuş onu göstermektedir. Yukarıdaki NİS trendi tablosundaki gibi çubuk geçen senenin aynı dönemine göre ne kadarlık bir değişim olduğunu göstermektedir.



YORUM

ISMEN’in son bilançosuna baktığımızda SNA hariç hemen hemen tüm değerlerinde pozitif yönlü iyileşme görülmektedir. SNA’nın düşmesindeki en büyük sebep ise CAPEX trendinde gördüğünüz şekilde yapılan duran varlık edinimidir.

Şirketin finansal raporuna detaylı baktığımızda en büyük artış sırasıyla: (duran varlık) finansal yatırımlar, kullanım hakkı varlıkları ve ertelenmiş vergi varlığı kalemlerinden gelmektedir. Bu noktada daha detaylı bilgiye sahip birisi yorum ekleyebilirse aydınlatıcı olacaktır.

Salgın dönemini yaşadığımız bu günlerde en az etkilenecek hisselerden birinin ISMEN olduğunu düşünüyorum. Çünkü alım da olsa satım da olsa firmaya ciro olarak yansıyor.

2020Ç1 komisyon gelirleri 2019Ç1e’ oranla %43 artış göstermiş gözüküyor. (Kaynak: @brs_ylmz Twitter hesabı)

Dolayısıyla şirket için 2020 beklentim olumludur.

Saygılar


Yorumlar

  1. Merhaba analizleriniz müthiş tebrik ederim,temel analiz öğrenmeye yeni başlayan benim gibi biri için güzel blog

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Murat Bey,

      Yorumunuz için teşekkür ederim. En kısa zamanda daha fazla şirket için analiz paylaşacağım inşallah.

      Saygılar

      Sil
  2. Elinize sağlık güzel analiz, ciddi potansiyel var ismen'de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için. Faydası olduysa ne mutlu.

      Sil
  3. Emeğiniz için teşekkürler sizi bugün keşfettim gerçekten başarılı buldum en önemlisi temel analize inanan insanların olması beni mutlu etti iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Temel analiz candır, güvenlidir. Küçük yatırımcıya kolay kolay para kaybettirmez. Umarım hep birlikte uzun soluklu bir platforma dönüştürürüz burayı. Saygılar

      Sil

Yorum Gönder