ALARK 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi



Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte ALARK şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

ALARK Holding dün finansal tablolarını paylaştı. Düzenli takip eden arkadaşlar fark etmiştir tüm şirketleri belirli bir formatta önce satışlar ve karlar ardından finansal oranlar ve en sonda da tarihsel piyasa çarpanlarıyla inceliyorduk. Fakat ALARK bu formatta incelenemeyecek bir şirket maalesef. Dolayısıyla aşağıda ALARK’a özel birkaç önemli noktayı farklı bir formatta yine benzer tabloları kullanarak inceleyeceğiz.

Holding aşağıdaki gibi 5 farklı iş kolunda faaliyet gösteriyor. Bunlardan enerji grubu hariç diğer şirketlerinin satışlarını konsolide ediyor. Fakat net karın da çok önemli bir kısmı enerji gurubundan geliyor. Dolayısıyla satış, brüt kar ve FAVÖK ilişkileriyle şirkete bakmak çok doğru olmuyor.

1. Taahhüt Grubu
2. Enerji Grubu
3. Sanayi ve Ticaret Grubu
4. Turizm Grubu
5. Arazi Geliştirme Grubu

Enerji grubunun getirdiği kar veya zarar “Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımların Kar/Zararlarındaki Paylar” altında gösteriliyor. Aşağıda bunu unutmayarak şirketi inceleyeceğiz.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yapmıştık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirket ve tarih bazlı önceki yazılara ulaşabilirsiniz.

Diğer yandan yakın bir zaman önce ALARK’yu 2019/12 dönem bilançosu ve faaliyet raporu üzerinden daha detaylı incelemiştik. Buradan ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmek istemem.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda görseli daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

ALARK 2020/3 döneminde enerji grubu hariç satışları GYAD’a göre ciddi oranda azalmış. Yıllık olarak ise yerinde saymıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre nominal olarak %37 daralmış, yıllık bazda ise %7 azalmıştır. Yıllık reel satışlar %16,61 daralmış.

Aşağıda dönem bazında yıllık satışların artışı, enflasyon oranı ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.







FAALİYET GİDERLERİ

ALARK 2020/3 dönemi gelir tablosuna göre enerji grubu hariç satışların maliyeti ve genel yönetim giderleri aşağıdaki gibidir.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi satışların maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır.

Yorum: Yeşil çizgi GYAD’a göre aşağıda (-), yeşil ve kırmızı çizgi arasındaki boşluk geçen seneye göre artmış (+), turuncu bar GYAD’a göre satışlardan daha fazla artmış. (-) Genel görünüm > Olumsuz




BRÜT KAR

ALARK 2020/3 döneminde enerji grubu hariç çeyreklik olarak 72 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 372 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre nominal olarak %1,80 azalmış, yıllık olarak ise %56 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %31,24 olmuş. (Önceki çeyrek: %28; Geçen sene aynı çeyrek: %20)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar marjı GYAD’a göre 11 puan artmış, ancak satışların azalması sebebiyle brüt kar da azalmak zorunda kalmış. Marjın yükselmesi olumlu, satışlar sebebiyle brüt karın düşmesi ise >  Olumsuz




FAVÖK+

Şirketin asıl kar/zararı özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan geldiği için burada klasik FAVÖK hesaplaması yerine Finansman Gideri Öncesi Faaliyet Karı/Zararı + Amortisman görmektesiniz.

ALARK 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 110 mio TL FAVÖK+ elde etmiş, yıllık FAVÖK+ ise 718 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Yorum: FAVÖK+ rakamı GYAD’a göre 106 mio TL artmıştır. Artışın en büyük sebebi enerji grubu GYAD döneminde 119 mio TL zarar getirirken bu dönem 24 mio TL zarar getirmiştir. Enerji grubunda ALCEN’ın yüksek döviz borcu olduğu için ve ithal kömürü USD ile ödediği için kur dalgalanlamalarına karşı çok hassas olduğunu belirtelim. Kur yukarı ALCEN ve ALARK karı aşağı; kur aşağı ALCEN ve ALARK karı yukarı. Burada tabii ki piyasadaki elektrik fiyatı da çok önemli oluyor. Zararın azalmış olması ve FAVÖK+ rakamındaki artış sebebiyle > Olumlu




NET KAR

ALARK 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 18 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 484 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre nominal olarak %121 artmış, yıllık olarak ise %288 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %7,57 olmuş. (Önceki çeyrek: %16,34; Geçen sene aynı çeyrek: -%22,33)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Satışlarda enerji grubunun etkisi yokken net karda bulunuyor. Dolayısıyla marjların kendisi yanlış yönlendirir önemli olan değişimidir. GYAD’a göre artmıştır. Bu sebeple  > Olumlu




FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

ALARK 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 117 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise 246 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

Yorum: Şirketin serbest nakit akışı bir miktar karın yanında varlık satışından gelmektedir. “Satış amacıyla elde tutulan duran varlık satışlarından kaynaklanan nakit girişleri” kaleminden 37 mio TL nakit girişi olmuştur. Nakit akışı yaratılabilidiği ve artma trendinde olduğu için > Olumlu




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir. 

Unutmayalım ki net karda enerji gurubu etkisi var iken satışlarda yoktur. Dolayısıyla net kar marjının yüksek olması sizi yanıltmasın. Sadece değişime ve trende bakmanız daha faydalı olacaktır.





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Özsermaye
ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: ALARK’ın özsermayesi GYAD’a göre %38 artmış buna rağmen artan kar ile birlikte ROE %34 seviyelerine gelmiştir. Bu oran oldukça yüksek bir orandır. ROA da aynı şekilde birçok şirkete göre yükse ve artış eğilimindedir. > Olumlu




CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

ALARK’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran yüksek bir seviyede ve GYAD’a göre yukarıda (+) nakit oran artış trendinde ve güzel seviyede, GYAD’a göre 0,5 puan artmış. (+) > Olumlu




ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

ALARK’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: GYAD’a göre özsermaye %38 artmış (+), net borç azalmış ve eksi seviyede yani şirketin 701 mio TL net nakdi bulunuyor (+) ve net ypp GYAD’a göre %42 artmış (+) > Olumlu




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

ALARK’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla finanse ettiğini aşağıda görmekteyiz. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az krediye ihtiyaç duyduğunu gösterir. Daha az kredi önümüzdeki dönemde daha az finansman gideri yazılacağı anlamına gelir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: ALARK son çeyrek itibariyle kaynaklarının %48’ini özsermaye ile finanse eder konumdadır. (GYAD: %38) Finansal borçların oranı GYAD’a göre 3 puan azalarak %10 seviyesine gelmiştir. Finansal borçların yarısından fazlası uzun vadelidir. Şirketin herhangi bir borç sorunu bulunmuyor. Genel görünüm > Olumlu




DÖNEN VARLIKLAR

ALARK’in 2020/3 bilançosuna göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.

Yorum: Şirketin dönen varlıkları GYAD’a göre %3 azalmış (-). GYAD’a göre; ticari alacakların toplam dönen varlıklara oranı 5 puan artmış (-), stokların oranı 6 puan azalmış (-), nakit ve benzerlerinin oranı da 1 puan artmıştır (+). Şirket çok yüksek oranda nakit tutuyor gözükmektedir. Bu kadarı iyi mi değil mi tartışılır. > Nötr




VADELER

ALARK’in 2020/3 bilançosuna göre alacak tahsil ve borç ödeme süresi aşağıdaki gibidir.

Alacak tahsil süresi ne kadar kısa ise o kadar iyidir. Borç ödeme süresi de ne kadar uzunsa o kadar iyidir diyebiliriz.

Yorum: Alacak tahsil süresi GYAD’a göre artmış (-), borç ödeme vadesi artmış. (+) Borç ödeme süresinin tahsilat süresinden daha uzun olması (+). > Olumlu




FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

ALARK’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar rakamı bundan pozitif etkilenir.

Eğer son çeyrek rakamı bir önceki çeyreğe göre düşmüşse, geçen senenin aynı çeyreğine göre pozitif yönde; artmışsa negatif yönde değişim var demektir.

Mavi çizgi şirketin vergi gelir-gider rakamını gösterir. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: ALARK’in çeyreklik finansman gideri GYAD’a göre %18 azalmıştır (+). Çeyreklik vergi gideri de net karla orantılı olarak bir miktar artmıştır. > Olumlu




NET KAR / PD

ALARK’in 2020/3 bilançosuna göre Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Piyasa değeri turuncu renkli çizgidir (sol eksen), yeşil renkli çubuk net kardır (sağ eksen).

Yorum: ALARK’nın F/K oranı 4,57x seviyelerindedir. Şirketin görüldüğü gibi kar artışı düzenli değildir. Özellikle enerji tarafının döviz hareketlerinden sert etkilenmesi sebebiyle karlar volatil bir yapı göstermektedir. Elektrik fiyatlarının yüksek bir seyir izlemesi ve döviz kurunun stabil bir hatta girmesi net karı daha öngörülebilir yapacaktır. Her ne olursa olsun bence bu fiyat şirket için ucuz gözükmektedir.  > Olumlu




PD / DD

ALARK’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Özsermayenin %38 artmasına rağmen piyasa değeri daha fazla artınca PD/DD oranı GYAD’a göre 0,37 puan artmış. Bu artışın sebebi ROE artışıyla birebir ilişkilidir. Enerji tarafı daha düzenli kar getirirse PD/DD oranının daha da yükselmesini bekleyebiliriz. > Olumlu





YORUM

ALARK’nın 2020/3 dönemi bilançosunda ekstra bir hikaye göremedim. Sadece enerji grubundan gelen zararın GYAD’a göre düşmesinin olumlu olduğunu söyleyebilirim.

Salgın döneminde USD/TRY kuru çok hızlı bir şekilde yukarı gitti ve 2018 gibi oynaklaşmaya başladı. ALARK enerji grubunun döviz borcunu çok iyi yönetse de kur yükselişi karları olumsuz etkilemektedir.

Diğer yandan, salgınla beraber düşen üretim ve yavaşlayan hayat elektrik fiyatlarını çok aşağılara çekti. PTF son haftalarda toparlanmış olsa da 60 günlük bir süreç kayıp geçti diyebiliriz. Bu da ikinci çeyrek karlarını olumsuz etkileyecektir.

Artan dolar kuru ithal kömür fiyatını da bir miktar yukarı çekecektir. Şirket her ne kadar hedge mekanizması kullansa da orta ve uzun vadede negatif etki kaçınılmaz olacaktır.

Şirketin diğer iş kollarından turizmin bu sene pozitif bir katkı sunmasını beklemiyorum. Turizm için 2020 kayıp bir yıl olmaya aday.

Taahhüt tarafınının ise olumsuz etkileneceğini düşünmüyorum. Aksine alt yapı harcamaları artabilir / hızlanabilir ve buradan pozitif katkı görebiliriz.  

Sanayi ve ticaret tarafının da salgın sürecinden kısa vadede negatif orta vadede ise nötr etkileneceğini düşünüyorum. Bu iş kolu için ithalat önemli bir yer tuttuğu için döviz kurlarındaki artış iş hacmini düşürecektir.

Gayrimenkul segmentinin de 2020 yılında pozitif veya negatif bir katkı sunmasını beklemiyorum.

Dediğim gibi 2020 yılının hikayesi ağırlıklı olarak enerji ve taahhüt tarafından gelecektir. Bu iş kollarında da orta vadede iyimserliğimi koruyorum ve şirketin potansiyelinin çok altında fiyatlandığını düşünüyorum.

Saygılar


Yorumlar

  1. Oldukça bilgilendirici bir çalışma olmuş. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Çok iyi çalışma olmuş tebrikler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder