ALKIM 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi

Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte ALKIM şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle ALKIM’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Bu blog tasarımı yeni, umarım beğenirsiniz. :) Sol üst köşeden geri tuşuna basarak anasayfaya gidebilir, hamburger menünün içerisinde şirketlere tıklayarak diğer şirketler için yazdığım yazılara ulaşabilirsiniz.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

ALKIM 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 170 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 688 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %2 azalmış, yıllık bazda ise %6,43 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.
Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: ALKIM GYAD’a göre satışlarını düşürmüştür. Yıllık bazda ise satışlar sadece %6 artmıştır. Satışların yıllık bazda reel değişimi -%5’tir. > Olumsuz




BRÜT KAR

ALKIM 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 50 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 205 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %7,5 artmış, yıllık olarak ise %9,5 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %29 olmuş. (Önceki çeyrek: %30; Geçen sene aynı çeyrek: %27)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Çeyreklik satışların bir miktar gerilemesine rağmen brüt kar marjdaki artış ile beraber artış göstermiştir. Bu durum şirketim üretim maliyetlerini düşürdüğünü veya satış fiyatlarını arttırabildiğini (kur etkisi de olabilir) göstermektedir. > Olumlu




FAVÖK

ALKIM 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 41 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 173 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %9,43 artmış, yıllık olarak ise %12,65 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %24 olmuş. (Önceki çeyrek: %26; Geçen sene aynı çeyrek: %21)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Şirket brüt kar marjındaki iyileşmeye ek olarak genel yönetim giderlerini de iyi yöneterek FAVÖK marjını daha iyi oranda arttırmıştır. Genel yönetim giderleri GYAD’a göre 0,5 mio TL azalmıştır. > Olumlu





NET KAR

ALKIM 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 34 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 139 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %30 artmış, yıllık olarak ise %37 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %20 olmuş. (Önceki çeyrek: %27,58; Geçen sene aynı çeyrek: %15)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Net kar artışı bürt kar ve FAVÖK’e kıyasla çok daha hızlı artmıştır. Bunun en büyük sebebi diğer faaliyet gelirlerinde (Alacaklar ve satıcı hesapları kur farkı geliri) GYAD’a göre gerçekleşen 9,5 mio TL’lik artıştır. Bunlar bir seferlik karlar olabilir, dolayısıyla dikkat etmek lazım. Şirketin finansman giderleri geçen seneye göre çok hızlı artmıştır GYAD: 0,5 mio TL, bu dönem 2 mio TL. Bu dikkat çekicidir. Vergi giderinde de net kara paralel 1,7 mio TL’lik artış gözükmektedir, normaldir. Her ne olursa olsun net karın çok güzel seviyede artmış olması sebebiyle > Olumlu





KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik marjlar bir önceki çeyreğe göre yatay olmasına rağmen geçen seneni üzerindedir. Tarihsel zirvelerine yakın seviyedir. Yıllık kar marjları da artış eğilimindedir. > Olumlu  






ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermayedeki %7’lik artışa rağmen kar artışıyla birlikte ROE marjı korunmuş ki çok güzel seviyede gözükmektedir. ROA seviyesi de ideal seviyededir. Şirket karlı bir şirket gözükmektedir. >  Olumlu




CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: ALKIM’nın cari ve nakit oranı zaten çok iyi bir seviyedeymiş daha da iyi bir seviyeye yükselmiş. Şirketin herhangi bir borç veya nakit döndürme sıkıntısı gözükmemektedir. > Olumlu




FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: ALKIM’ın son dönemde piyasa değeri çok hızlı artmış ancak buna rağmen FAVÖK rakamı çok daha yavaş artmış bu sebeple şirketin FD/FAVÖK rasyosu arşa yükselmiş. Bu oran tarihsel ortalamalarının epey üzerinde. Bu durumda şirketin pahalı olduğu yorumunu yapabiliriz. Şirketin net borcu olmadığı hatta net fazlası olduğu için net borç / favök rasyosu eksi seviyelerdedir.  > Nötr-Olumsuz





FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin (tabloda sağ eksen) düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Tabloya bir de şirketin yıllık net karını (tabloda sol eksen) ekledim. Finansman gideri 0 olsaydı net kar çizgisi daha yukarıda olacaktı. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer mavi ve kırmızı barlar sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar çizgisi bundan pozitif etkilenir.

İkinci tablo da şirketin vergi gelir gider tablosudur. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir (tabloda sağ eksen). Yine şirketin net kar çizgisini de ekledim. Kar arttıkça (tabloda sol eksen) verginin de artması son derece doğaldır. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: ALKIM’ın finansman gideri GYAD’a göre bir miktar artmış ancak dikkate değer bir gider gözükmemektedir. Artış eğiliminde olmamasını bekleriz. Vergi gideri de faaliyet karı ile birlikte artmış, son derece normaldir. > Nötr





PD / DD

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Özsermayenin %7 artmasına rağmen piyasa değerini çok daha hızlı artması sebebiyle PD/DD oranı tarihsel ortalamalarının üzerine çıkmış. Bu durumda şirketin pahalı olduğunu söyleyebiliriz. > Olumsuz




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: ALKIM toplam aktiflerinin %73’ünü özsermaye ile finanse etmektedir. Çok çok güzel bir seviye şirketin herhangi bir dış kaynağa ihtiyaç duymadığını söyleyebiliriz. Kısa vadeli finansal borçların oranı %1 düzeylerine düşmüş. Bu şirketin borç sevmediğini gösteriyor. Özellikle bu kriz döneminde şirketin çok sağlam olduğunu söyleyebiliriz. > Olumlu



SATIŞ GELİRLERİ / PD

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: ALKIM’ın satış gelirlerinde anlamlı bir yükseliş olmamasına rağmen piyasa değeri çok çok hızlı bir şekilde artmıştır. Bu durumda şirketin pahalı olduğunu söyleyebilirim. > Olumsuz


FAVÖK & NET KAR / PD

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin yıllık FAVÖK - net kar rakamı ve piyasa değeri ilişkisine bakarsak piyasa değerinin çok ilerisini fiyatladığını ve pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada piyasa değeri sol eksendedir, ve çok hızlı artınca eşik düştüğü için favök ve net karın altında gibi gözükmüş, bu durum sizi yanıltmasın. Önceki senelerle ilişkisine bakmak daha doğru olacaktır. > Olumsuz




ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Özsermaye %7 artmış (+), net borç yatay seyretmiş ve hala ekside (+) ve net ypp de yatay ve hala sıfırın üzerinde > Olumlu


 

FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA)

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik (yeşil bar) ve yıllık (mavi çizgi) SNA aşağıdaki gibidir.

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.




OFNA TRENDİ

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.
 

NİS DEĞİŞİM TRENDİ

ALKIM’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik bazda NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin bir önceki çeyreğe göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.

Yorum: ALKIM net işletme sermayesi her ne kadar istemediğimiz bir şekilde yükselmiş olsa da (ticari alacaklar %30 artmış (-), stoklar stoklar %36 artmış (-), nakit %14 azalmış (-), kısa vadeli finansal borçlar %84 azalmış (+), ticari borçlar %28 artmış (+)) yükselmesine şimdilik kötü diyemeyiz. > olumlu
 

YORUM

ALKIM 2020/3 döneminde satışlar yerinde saysa da şirket kar marjlarını arttırmayı başarmış, olmayan borçlarını daha da azaltmış ve finansal anlamda güçlü kimliğini sürdürmüştür. Satışların artmasıyla birlikte marjlar korunursa şirket çok daha hızlı büyüyebilir. Dolayısıyla bilançoyu ve şirketin mevcut yapısını çok beğendim. Ancak şirketin şu anki mevcut piyasa değerini çok yüksek buldum.

Genel stratejim şirketi ucuza hatta çok ucuza alıp makul vade beklemek olduğu için ALKIM’ı şu anlık portföyüme almayı düşünmem. İleride bir gün ucuzlar ise mutlaka düşüneceğim bir hisse olacaktır.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Alkim’in ana üretim konuları olan sodyum sülfat, sodyum klorür, magnezyum bileşenleri ve krom uzun süreli işletme ruhsatlarına sahip olunan göl ve yer altı madenlerinden üretilmektedir.”

“Bütün işletmelerimizde toplam sodyum sülfat üretim kapasitemiz 420.000 Ton/Yıl’dır.”

“Leonit üretim kapasitemiz: 5.000 Ton/Yıl’dır. Leonit üretimi ile bir ilke imza atan Alkim Kimya, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan “Organik Tarıma Uygunluk Sertifikası” almıştır.”

“Sodyum sülfat, deterjan ve cam endüstrisi başta olmak üzere, kâğıt, tekstil boyama ve hayvan yemi sektörlerinde kullanılan çok önemli bir hammaddedir. Toz deterjan imalatında vazgeçilmez bir içeriktir ve çamaşır deterjanlarının formüllerinde esasen dolgu maddesi olarak bulunur.”

“Kağıt sektöründe sodyum sülfat, kağıdın hammaddesi olan selüloz imalatında; elyafın pişirilmesinde kullanılan en önemli hammaddedir. Cam endüstrisinde ise cam hamuru üretiminde kritik bir fonksiyonu vardır. Tekstil sektöründe sodyum sülfat kullanımı ise boyanın kumaşa homojen biçimde geçmesini sağlamaktadır.”

“Alkim Alkali Kimya A.Ş.’nin daimi müşterileri ülkemizdeki tüm deterjan üreticileridir. (Unilever, Türk Henkel, Procter & Gamble, Hayat Kimya, ABC,…)”

“Dış pazarda ise; Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Lübnan, Batı ve Güney Afrika, Kongo, Fil Dişi Sahili, Angola, Orta Amerika’daki bazı ülkeler, Fas, Cezayir ve Mısır’daki cam ve deterjan fabrikaları direkt daimi müşterileridir. İç tüketime bağlı olarak üretimimizin yaklaşık %17’si ihraç edilmiştir.”

“Türkiye ve yakın coğrafya ülkelerindeki (yüksek kalitede ve doğal sodyum sülfat) tek imalatçı olarak pazardaki baskın pozisyonu ile tartışmasız pazarın lideri konumundadır.”

“Avrupa’da üretilen sodyum sülfatın %69’u deterjan imalatçıları tarafından tüketilmektedir. Ayrıca üretilen sodyum sülfatın %9’unu kimya sanayi, %8’ini cam sektörü, %4’ünü tekstil sektörü ve %3’ünü de kâğıt sektörü tüketmektedir. Toplam üretimin %7’si ise diğer sektörler tarafından tüketilmektedir.”

“Alkim Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. yazı kağıdı üretimi alanında Türkiye’nin önemli bir üreticisidir. 1.hamur, kuşe ve fotokopi kağıdı üreten Alkim Kağıt basın ve ambalaj sanayine hizmet vermektedir. İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde 79.440 m2’lik bir alan üzerine kurulan Türkiye’nin en modern birinci hamur yazı tabı – kuşe kağıt tesislerimiz; teknolojik mükemmelliği ile Avrupa’daki pek çok tesis ile boy ölçüşebilecek durumdadır.”










Saygılar


Yorumlar

  1. Gerçekten ben de beğendim gelen bilançoyu ama biraz pahalı gibi sanki.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder