FROTO 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte FROTO şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle FROTO’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Blog’a mobilden mi yoksa tarayıcıdan mı bağlandığınıza göre anasayfaya giderek daha önce paylaştığım şirket analizlerine de göz atabilirsiniz.


Öncelikle amacım burayı tek yönlü bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Mobilden okuyorsanız, grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

FROTO 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 9.367 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 39.292 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %0,89 artmış, yıllık bazda ise %11 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: FROTO’nın satışları çeyreklik bazda yerinde saymış, yıllık bazda ise ancak enflasyon kadar artmıştır.  > Nötr-Olumsuz






BRÜT KAR

FROTO 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 1.072 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 4.143 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %14 artmış, yıllık olarak ise %14 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %11,44 olmuş. (Önceki çeyrek: %10; Geçen sene aynı çeyrek: %10,17)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar satışlardan bir miktar daha yüksek oranla artmıştır. Çeyreklik brüt kar marjı hem geçen senenin aynı çeyreğine göre hem de bir önceki çeyreğe göre bir miktar artmıştır. Bu durum girdi maliyetlerinin göreceli olarak ucuzladığını gösterir. > Olumlu




FAVÖK

FROTO 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 896 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 3.465 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %15 artmış, yıllık olarak ise %14,48 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %9,57 olmuş. (Önceki çeyrek: %8,48; Geçen sene aynı çeyrek: %8,41)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: FAVÖK brüt kara paralel artmıştır. Çeyreklik FAVÖK marjında hem geçen senenin aynı çeyreğine göre hem de bir önceki çeyreğe göre bir puanlık bir artış vardır. > Olumlu



NET KAR

FROTO 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 629 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 2.111 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %32 artmış, yıllık olarak ise %22 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %6,72 olmuş. (Önceki çeyrek: %5,36; Geçen sene aynı çeyrek: %5,15)
Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Net kar rakamı da brüt kar ve favök ile karşılaştırınca daha yüksek oranda artmıştır. Bundaki en büyük etken diğer faaliyet gelirleri kalemidir. Bir seferlik olabilir aldanmamak lazım. Bir miktar da pozitif katkı sunan ertelenmiş vergi geliridir. > Olumlu



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik kar marjları bir önceki çeyreğe ve geçen senenin aynı çeyreğine göre artmış. Yıllık kar marjları ise birinci çeyreğin olumlu etkisiyle çok ufak toparlanma eğilimindedir. > Olumlu  





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: ROE oranının artışı ağırlıklı kar artışından gelmektedir. Özsermayenin bir miktar düşmesi de oranın artışını beslemiştir. > Olumlu



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran ve nakit pozisyonu düşük sayılamayacak seviyededir. Şirketin borç ödeme sorunu yoktur. > Nötr



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: Artan FAVÖK ve salgın sebebiyle düşen piyasa değeri sebebiyle FD/FAVÖK oranında bir miktar düşüş olmuştur. Net borç / favök rasyosu da 1,16 ile düşük sayılabilecek düzeydedir. > Nötr



FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

FROTO’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin (tabloda sağ eksen) düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Tabloya bir de şirketin yıllık net karını (tabloda sol eksen) ekledim. Finansman gideri 0 olsaydı net kar çizgisi daha yukarıda olacaktı. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer mavi ve kırmızı barlar sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar çizgisi bundan pozitif etkilenir.

İkinci tablo da şirketin vergi gelir gider tablosudur. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir (tabloda sağ eksen). Yine şirketin net kar çizgisini de ekledim. Kar arttıkça (tabloda sol eksen) verginin de artması son derece doğaldır. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: Şirketin finansman gideri geçen seneye göre yaklaşık %50 oranında artmıştır. Bu arzu ettiğimiz bir artış değildir. FROTO diğer yandan çeyreklik ve yıllık bazda vergi geliri göstermiştir. Bu şirketin vergi teşviği aldığı anlamına gelir. > Nötr






PD / DD

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: FROTO’in son dönemde salgın sebebiyle piyasa değerinin düşmesi, özsermaye rakamının bir miktar düşmesine rağmen pd/dd oranı düşürmüştür. Özsermaye karlılığı yüksek olduğu için bu PD/DD oranlarının yüksek olduğunu düşünmüyorum. > Nötr



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.
Yorum: FROTO’nun son bilançosuna göre finansal borçların toplam aktiflere oranı keskin bir şekilde artmıştır. Bu arzu ettiğimiz bir durum değildir. Artışın içerisinde kısa vadeli finansal borçlar başı çekmiştir. Diğer yandan özsermaye oranı düşmüştür. > Olumsuz



SATIŞ GELİRLERİ / PD

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: Şirketin satış gelirlerine oranla piyasa değeri geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde bir miktar düşük kalmıştır. Ancak unutmayalım ki piyasa değerini arttıran kar ve karlılıktır. > Olumlu



FAVÖK & NET KAR / PD

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin FAVÖK ve net kara oranla önceki yıllara göre ucuz kaldığı görülmektedir. > Olumlu



ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Net borç artmış, özsermaye bir miktar azalmış, net ypp de azalmıştır. > Olumsuz




SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) / PD

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik (yeşil bar) ve yıllık (mavi bar) SNA aşağıdaki gibidir.

Turuncu çubuk piyasa değeridir. SNA ile PD arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz. İdeal olan yeşil çubukların sıfırın üstünde mümkün olduğunda uzun olması ve artış eğiliminde olmasıdır. Böylelikle mavi çubuklar da istikrarlı bir şekilde artış eğiliminde olacaktır.

Önemli not: Birçok farklı nakit akış hesaplama formülü bulunuyor. Şirketler KAP’ta PDF olarak bunu yayınlıyor. Benim formülüm ise (Net Kar + Amortisman) + (İşletme sermayesindeki değişim) – (Duran varlık harcamaları) şeklindedir. Fikir vermesi amaçlı oluşturuyorum, gelir tablosundan excel olarak formülle bu şekilde yapabiliyorum. Kesin ve doğru nakit akış tablosu için lütfen şirketin KAP’ta açıkladığı finansal rapor tablosuna bakınız. Benim rakamlarım ile farklılık olabiliyor. Bu konuda öneri ve görüşlerinize açığım.

Yorum: FROTO ürettiği faaliyet karının yanında net işletme sermayesindeki çeyreklik bazda negatif yönlü  trende rağmen CAPEX harcamalarını düşürerek serbest nakit akışı yaratmıştır. Geçen seneye göre çok ciddi bir artış vardır.  > Olumlu



OFNA TRENDİ

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.

Yorum: Son çeyrekte hızı düşse de artış eğilimindedir. > Olumlu



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

FROTO’in 2020/3 bilançosuna göre çeyrekik bazda NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin bir önceki çeyreğe göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.

Yorum: FROTO net işletme sermayesi bir önceki çeyreğe göre ciddi oranda azalmıştır. Şirketin alacakları ciddi oranda azalmış (+), stokları artmış (-); kısa vadeli borç kalemlerinde de en yüksek artış finansal borçlarda olmuştur. (-) > Olumsuz




YORUM

FROTO 2020/3 döneminde bana göre ne olumlu ne de olumsuz bir bilanço açıklamıştır. Daha iyi olmasını beklerdik. Çünkü ikinci çeyrek ile beraber piyasadaki bozulma derinleşecektir. Buna rağmen FROTO çok köklü, çok sağlam ve kaya gibi bir firmadır. Satışlarının büyük kısmı dövizdir. Markası hem büyük hem küçük araçlarda çok kuvvetlidir. Ben krizi mümkün olan en az hasarla atlatacağını düşünüyorum. Ciddi bir borç döndürme sorunu bulunmamaktadır.

Uzun vadeciler için bu fiyatların lot artışı için uygun olduğunu düşünüyorum. Önemli olan acele etmeden, yavaş yavaş düştükçe toplamak olabilir. Çünkü önümüzdeki günler hala belirsizliğini korumaktadır. Fiyat daha da aşağıları görebilir. Özellikle ikinci çeyrek bilançolarından sonra.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Yılın ilk çeyreğinde Avrupa ticari araç pazarında Ford’un satışları geçen yılın aynı dönemine göre %21 azalsa da, sektörün üzerinde gösterdiği performansa bağlı olarak pazar payı 0,4 puan yükselmiş ve %15’e ulaşmıştır. Böylece Ford, 2015’te elde ettiği Avrupa ticari araç pazarı liderliğini artan payla sürdürmüştür. Bu dönemde Avrupa’da satılan Transit Ailesi araçların %84’ü Ford Otosan tarafından üretilmiştir.”

“İlk üç ayda Ford Otosan’ın ihracat adetleri pazardakii daralma ve Ford’un satışlarına bağlı olarak yıllık %25 azalmış ve 66.540 (89.193) adet olmuştur. İhracat gelirlerimiz 7.504 (8.141) milyon TL olarak gerçekleşmiştir. İhracat adetlerimizdeki düşüşe rağmen, TL karşısında güçlü seyreden EUR’nun etkisiyle ihracat gelirlerimizdeki yıllık düşüş %8 ile sınırlı kalmıştır.”

“Yurt içi toptan satışlarımız yurt içi pazardaki büyümenin etkisiyle %43 artarak 14.968 (10.441) adet olarak gerçekleşmiştir. Yurt içi satış adetlerimiz ve fiyatlama disiplinimize bağlı olarak yurt içi satış gelirlerimiz %63 artışla 1.862 (1.143) milyon TL olmuştur.”

“Toplam satış adetlerimiz %18 azalarak 81.508 (99.634) olmuştur. Toplam satış gelirlerimiz %1 artışla 9.367 (9.284) milyon TL'ye ulaşmıştır.”




Saygılar


Yorumlar

  1. Teşekkürler, çıkardığınız sonuca aynen katılıyorum. 2' inci çeyrek sonuçlarını bekliyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder