OTKAR 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi



Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte OTKAR şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle OTKAR’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Blog’a mobilden mi yoksa tarayıcıdan mı bağlandığınıza göre anasayfaya giderek daha önce paylaştığım şirket analizlerine de göz atabilirsiniz.


Öncelikle amacım burayı tek yönlü bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.


Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Mobilden okuyorsanız, grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

OTKAR 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 459 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 2.470 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %9,48 artmış, yıllık bazda ise %34 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: Çeyreklik satış rakamında GYAD’a göre anlamlı bir artış olmamıştır. Yıllık bazda ise %34’lük artış olumludur. Şirket yıllık satışlarını reel olarak %20 arttırmıştır.  > Olumlu






BRÜT KAR

OTKAR 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 150 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 966 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %45 artmış, yıllık olarak ise %51 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %33 olmuş. (Önceki çeyrek: %36; Geçen sene aynı çeyrek: %25)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt karın satışlardan daha hızlı artması girdi maliyetlerinin görece ucuzlamasını gösteriyor. Hem çeyreklik bazda hem de yıllık bazda brüt karın artmış olması > Olumlu





FAVÖK

OTKAR 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 48 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 553 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %25 artmış, yıllık olarak ise %70 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %10,48 olmuş. (Önceki çeyrek: %20; Geçen sene aynı çeyrek: %9)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: FAVÖK brüt kara paralel olarak hem çeyreklik bazda hem de yıllık bazda artış göstermiştir. > Olumlu




NET KAR

OTKAR 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 22 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 385 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %304 artmış, yıllık olarak ise %113 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %5 olmuş. (Önceki çeyrek: %10; Geçen sene aynı çeyrek: %-3)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Şirketin geçen sene aynı çeyrekte bir miktar zarar yazmış, bu sene ilk çeyrekte ise bir miktar kara dönmüştür. Kara dönmesinin en önemli sebebi brüt kar marjının artmasıdır. Diğer yandan çeyreklik finansman gideri de geçen seneye göre %50 azalmıştır. Bu da net kara pozitif yansımıştır. Şirket 2020-3 döneminde 4,8 mio TL de vergi geliri (teşvik) bildirmiştir. Geçen sene 7,3 mio TL. > Olumlu



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik kar marjları dört dönemdir azalmaktadır. GYAD’a göre daha iyi durumda olsa da üst üste azalıyor olması arzu ettiğimiz bir şey değil. Çeyreklik kar marjlarındaki dalgalanmanın kur etkisinden kaynaklandığını düşünüyorum. Nitekim yıllık marjlar daha yatay vaziyettedir. > Nötr





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: ROE yüksek ve yükselmiş gibi gözükmse de bu durum net kar artışından değil özsermayenin düşmesinden kaynaklanmaktadır. > Olumsuz



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran bir miktar düşmüş olsa da borç çevirme konusunda şirketin bir sıkıntısı gözükmemektedir. Nakit pozisyonu bir miktar artmıştır. > Nötr



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: Piyasa değeri ve net borç zigzag çizerek birkaç senedir yerinde saymaktadır. Buna rağmen FAVÖK’ün son bir yıl içerisinde artmasıyla FD/FAVÖK ve Net Borç / FAVÖK rasyosu düşüş göstermiş. > Olumlu



FİNANSMAN GİDERİ

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna finansman giderleri aşağıdaki gibidir.

Yorum: OTKAR’nın finansman giderleri hem çeyreklik bazda hem de yıllık bazda düşüş göstermiştir. Bu durum net kara da pozitif yansımıştır. > Olumlu



PD / DD

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: OTKAR’ın PD/DD rasyosu yüksek gözükmesinin nedeni şirketin özsermayesinin düşük olmasındandır. Kişisel olarak özsermayesinin biraz daha yüksek olmasını dilerdim. > Nötr



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: OTKAR büyük oranda finansal borçlarla dönüyor gözükmektedir. Toplam finansal borçların şirket aktiflerine oranı %45 seviyesindedir. Bu borçların içerisinde kısa vadelilerin oranı son iki çeyrek artmıştır. Tek pozitif yanı finansal borçların yarından fazlası uzun vadeli finansal borçlardan oluşmaktadır. Özsermaye oranının biraz daha yüksek olmasını dilerdim. > Olumsuz



SATIŞ GELİRLER / PD

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: Şirketin güncel piyasa değeri geçtiğimiz yıllar ile hemen hemen paralel seyretmektedir. > Nötr



FAVÖK & NET KAR / PD

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin FAVÖK’ünün ve net karının arttıkça piyasa değerinin de arttığı görülmektedir. Geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında piyasa değeri favök ve net kara oranla bir miktar düşük kalmıştır. > Olumlu



ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Net borç artmış, özsermaye azalmış, net ypp düşmüş.  > Olumsuz





SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) / PD

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik (yeşil bar) ve yıllık (mavi bar) SNA aşağıdaki gibidir.

Turuncu çubuk piyasa değeridir. SNA ile PD arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz. İdeal olan yeşil çubukların sıfırın üstünde mümkün olduğunda uzun olması ve artış eğiliminde olmasıdır. Böylelikle mavi çubuklar da istikrarlı bir şekilde artış eğiliminde olacaktır.

Yorum: OTKAR faaliyet karı üretmenin yanında net işletme sermayesini ve duran varlık yatırımlarını da başarılı yöneterek serbest nakit yaratmıştır. Geçen çeyrek oluşan serbest nakit kaybı güçlü bir şekilde tersine dönmüştür. > Olumlu



OFNA TRENDİ

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.

Yorum: Üç çeyrektir düşme eğilimindedir. > Olumsuz



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

OTKAR’in 2020/3 bilançosuna göre çeyrekik bazda NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin bir önceki çeyreğe göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.

Yorum: OTKAR net işletme sermayesini negatiften pozitife geçmiş ve net işletme sermayesini arttırmıştır. > Olumlu




YORUM

OTKAR 2020/3 döneminde satışlarını daha da önemlisi faaliyet karını önemli sayılacak düzeyde arttırmıştır. Finansman giderlerin de azalmasıyla şirket geçen seneye göre zarardan net kara geçmiştir. Covid-19 salgınının hem iç pazarı hem de ihracat pazarlarını olumsuz etkileyeceğini öngörüyorum. Şirketin de bu sebeple çok ucuz olmadığını ve kısa – orta vadeli fırsat barındırmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla izlemede kalınabilir.

Şirket her ne kadar uzun vadeli borçlansa da net borcunu arttırmıştır durumdadır. Borcun yatırım için alınması tabii ki olumludur fakat bunun iyi araştırılması ve getirisinin iyi hesaplanması gerekmektedir. Şahsen borcunu arttıran şirkete ortak olmaya pek sıcak bakmıyorum. Önümüzdeki dönemin daralma dönemi olacağı düşünüldüğünde hissenin cazibesi daha da azalmaktadır.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“2020 ilk çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre araç grupları bazında üretim gelişmeleri aşağıdaki gibidir:

** Hafif Ticari Araçlar Grubu’nda
Minibüste % 13 oranında azalış,
Midibüste % 8 oranında artış,
Kamyonette % 14 oranında azalış gerçekleşmiştir.

** Ağır Ticari Araçlar Grubu’nda da;
Otobüste % 1 oranında azalış,
Büyük Kamyonda % 14 oranında azalış,
Küçük Kamyonda % 283 oranında artış gerçekleşmiştir.”

“2020 yılı ilk üç aylık dönemde kapasite kullanımımız %10 olarak gerçekleşmiştir. (2019 ilk çeyrek: %13)”







Saygılar


Yorumlar