SAHOL 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte SAHOL şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle SAHOL’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yapmıştık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirketler ve tarih bazlı önceki yazılara ulaşabilirsiniz.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

SAHOL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 4.553 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 19.047 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %6 artmış, yıllık bazda ise %11 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: SAHOL çeyreklik bazda satışlarını enflasyon kadar arttıramamış, yıllık olarak reel satışlar yerinde saymıştır. > Olumsuz







FAALİYET GİDERLERİ

SAHOL 2020/3 dönemi gelir tablosuna göre satışların maliyeti ve genel yönetim giderleri aşağıdaki gibidir.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi satışların maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır.

Yorum: Yeşil çizgi GYAD’a göre yukarıda fakat reel olarak artmamış (-), yeşil ve kırmızı çizgi arasındaki boşluk geçen seneye göre artmış (+), turuncu bar ise GYAD’a göre satışlardan çok daha hızlı artmış. (-). Genel görünüm > Olumsuz




BRÜT KAR

SAHOL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 5.507 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 18.315 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %10 artmış, yıllık olarak ise %7,66 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %111 olmuş. (Önceki çeyrek: %94; Geçen sene aynı çeyrek: %107)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Şirketin satışlardan daha fazla brüt karının olmasının sebebi Akbank’ın brüt karını da “Finans Sektörü Faaliyetlerinden Brüt Kar” altında konsolide etmesidir.Bizim için önemli olan GYAD’a göre artıp artmaması ve marjlardır. Marj GYAD’a göre 4 puan artmış fakat brüt kar rakamı ise yine enflasyonun altında artmıştır.  > Olumsuz




FAVÖK

SAHOL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 2.585 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 9.441 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %3 artmış, yıllık olarak ise %7 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %56,80 olmuş. (Önceki çeyrek: %50; Geçen sene aynı çeyrek: %58,47)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Marjların yüksekliği sizi aldatmasın yukarıda açıkladığım gibi Akbank’ın karları konsolide edilmiş fakat satış rakamında etkisi olmadığı için marjlar çok yüksek gözüküyor. Bizim için önemli olan değişimdir. FAVÖK marjı GYAD’a göre düşmüş. Bunun en büyük sebebi yukarıda bahsettiğim gibi genel yönetim giderlerinin hızlı artışıdır. FAVÖK rakamı enflasyon altında artmıştır. > Olumsuz




NET KAR

SAHOL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 1.193 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 3.916 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %13 artmış, yıllık olarak ise %2,50 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %26 olmuş. (Önceki çeyrek: %17,65; Geçen sene aynı çeyrek: %25)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Tekrardan hatırlatıyorum marjların yüksekliği sizi aldatmasın. Marjda GYAD’a göre bir puanlık artış var. Net kar rakamının GYAD’a göre %13 artması tek olumlu gösterge. Satıştan, brüt kardan ve FAVÖK’ten daha hızlı artmış. Yıllık olarak ise reel olarak azalmıştır. > Olumsuz




FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

SAHOL 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 73 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise 1.011 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik SNA rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %98 azalmış, yıllık olarak ise %369 artmıştır.

SNA marjı çeyreklik bazda %1,6 olmuş. (Önceki çeyrek: -%67; Geçen sene aynı çeyrek: %85)

SNA marjı yıllık bazda %5 düzeyinde gerçekleşmiş. (Önceki çeyrek: %24; Geçen sene aynı çeyrek: -%2)

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

Yorum: Şirketin faaliyetlerden serbest akış trendi zigzaglı ve azalan trende gözükmektedir. Bu çeyrek GYAD’a göre azalmıştır. > Olumsuz



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik ve yıllık marjların genel görünümü yatay seviyededir. > Nötr  






ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Özsermaye
ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermayedeki %1’lik azalışa rağmen karın %2,5 artmasıyla ROE yarım puan artmış. ROA yatay ve bir miktar azalmış. > Nötr-Olumsuz



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: SAHOL’nın cari ve nakit oranı yatay seviyede ve bir miktar düşüktür. > Olumsuz




ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Özsermaye %1 azalmış (-), net borç %53 azalmış (+) ve net ypp yatay %47 azalmış fakat hala pozitif (+) Şirketin son iki yılda net borcunu 10’dan 1’e indirmesi muazzam. Piyasa bunu mutlaka ödüllendirecektir. > Olumlu




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: SAHOL son çeyrek itibariyle kaynaklarının %7’sini özsermaye ile finanse eder konumdadır. (GYAD: %7) Finansal borçlar bir önceki döneme göre 1 puan azalarak %14 seviyesine gelmiştir. Finansal borçların %60’ı uzun vadeli finansal borçlardan oluşmaktadır. Özsermayenin biraz daha yüksek olması güzel olurdu. Ancak finansal borç oranının düşük olması ve düşüş trendinde olması sebebiyle > Olumlu

Peki finansal borçların oranı %14, özsemayenin oranı %7 geri kalan %69 ne ile finanse ediliyor. Şirket Akbank’ı da konsolide ettiği için kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerin içerisinde çok yüksek miktarda “Finans Sektörü Faaliyetlerinden Borçlar” kalemi bulunmaktadır. Bankacılık yapısına çok hakim olmadığım için olağandır diye düşünüyorum.




DÖNEN VARLIKLAR

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.

Yorum: Şirketin dönen varlıkları %9 artmış. Nakit ve benzerlerinin oranı 1 puan artmış. Dönen varlıklar içerisinde en büyük pay Akbank sebebiyle “Finans Sektörü Faaliyetlerinden Alacaklar” kalemidir. Bu kalan önceki çeyreğe göre %4 düşmesine rağmen dönen varlıklar artmıştır. > Olumlu




VADELER

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre alacak tahsil ve borç ödeme süresi aşağıdaki gibidir.
Alacak tahsil süresi ne kadar kısa ise o kadar iyidir. Borç ödeme süresi de ne kadar uzunsa o kadar iyidir diyebiliriz.

Yorum: Alacak tahsil süresi bir önceki bilançoya göre yatay (*), borç ödeme vadesi de bir miktar artmıştır. (+) Borç ödeme süresinin tahsilat süresinden fazla olması arzu edilendir. > Olumlu




FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar rakamı bundan pozitif etkilenir.

Eğer son çeyrek rakamı bir önceki çeyreğe göre düşmüşse, geçen senenin aynı çeyreğine göre pozitif yönde; artmışsa negatif yönde değişim var demektir.

Mavi çizgi şirketin vergi gelir-gider rakamını gösterir. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: SAHOL’ın yıllık finansman gideri az bir miktar azalmıştır. Çeyreklik olarak GYAD’a göre bir miktar azalmıştır. Vergi gideri çok hafif artmıştır. > Nötr




FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: SAHOL borcunu azalttıkça FD/FAVÖK oranı ve Net borç / FAVÖK oranı oldukça düşmüştür. Geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında şirketin epey ucuz kaldığı gözükmektedir. Piyasa henüz net borcun azalışının mükafatını şirkete vermemiş gözüküyor. Bence şirket oldukça ucuz kalmış. > Olumlu



SATIŞ GELİRLERİ / PD

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: Önceki yıllarda PD/Satış gelirleri oranı 1,7 düzeyindeyken şu anda 0,8 füzeylerindedir. Net borcun da azaldığını düşünürsek şirketin ucuz olduğunu söyleyebiliriz. > Olumlu




FAVÖK & NET KAR / PD

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin yıllık FAVÖK & Net kar - piyasa değeri ilişkisini önceki senelerle karşılaştırdığımızda şirket çok ucuz kalmış gözükmektedir. > Olumlu




PD / DD

SAHOL’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Özsermayenin %1 azalması ve PD’nin bir miktar artmasıyla PD/DD oranı bir miktar artmış ancak hala daha tarihi dip seviyelerine yakın seviyededir. > Olumlu



YORUM

Öncelikle SAHOL gibi bir holdingin bilançosunu tam anlamıyla anlamak gerçekten büyük emek istiyor. Çok farklı sektörlerde 10’larca şirketi konsolide ediyor. Dolayısıyla yukarıda genel hatlarıyla anlamaya çalıştık. Gözden kaçırdığımız bir detay var ise lütfen yorum olarak belirtin.

SAHOL 2020/3 döneminde açıkladığı bilançoyu çok beğenmedim. Fakat şirket geçmiş yıl çarpanlarına göre çok ucuz kalmış gözüküyor. Satışlar ve karlar reel olarak artmamış fakat net borç ciddi miktarda azalmış. Bu sebeple bile piyasanın ödüllendirmesi gerekirdi.

Şirket farklı sektörlerde faaliyet gösterdiği için salgından çok fazla etkilenmeyeceğini umuyorum. Teknosa zaten kar getirmiyordu. Belki bir miktar Kordsa kötü etkilenebilir havacılık sektörünün kötü etkilenmesiyle beraber. Brisa, Carrefour ve Akbank'ın çok kötü etkileneceğini düşünmüyorum.

Şirketi çok ucuz bulduğum için önümüzdeki dönemde portföyüme eklemeyi düşünürüm.

Saygılar


Yorumlar