EGEEN 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte EGEEN şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle EGEEN’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Yakın bir zaman önce EGEEN ile ilgili daha kapsamlı bir yazı yazmıştım. Göz atmak isterseniz linkini aşağıya koyuyorum.


Blogun tasarımını yakın bir zamanda değiştirdim. Eğer değişiklikle okunabilirliği veya kullanımı kolaylaştıracak bir öneriniz varsa lütfen yorum olarak yazım.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

EGEEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 201 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 937 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %25 azalmış, yıllık bazda ise %24 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.
Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: EGEEN GYAD’a göre satışlarını %25 düşürmüştür. Yıllık olarak artmasının sebebi geçen sene Ege Fren’in satışlarını da konsolide etmeye başlaması sebebiyledir. Aldatıcıdır, önemli olan çeyreklik değişimdir. > Olumsuz






FAALİYET GİDERLERİ

EGEEN 2020/3 dönemi gelir tablosuna satışların maliyeti ve genel yönetim giderleri aşağıdaki gibidir.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi satışların maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır.

Yorum: Yeşil çizgi GYAD’a göre aşağıda (-), yeşil ve kırmızı çizgi arasındaki boşluk geçen seneye göre daralmış (-), turuncu bar ise bir miktar gerilemiştir (+). Genel görünüm > Olumsuz



BRÜT KAR

EGEEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 51 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 262 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %46 azalmış, yıllık olarak ise %16 azalmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %25,59 olmuş. (Önceki çeyrek: %24,10; Geçen sene aynı çeyrek: %35,55)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar satışlardan çok daha hızlı daralmıştır. Yıllık brüt kar Ege Fren konsolidasyonun pozitif etkisine rağmen daralmış. Brüt kar marjı GYAD’a göre 10 puan düşmüş. Tek olumlu tarafı marjın bir önceki çeyreğe göre 1,5 puan artmasıdır, GYAD’da bu trend düşüş halindedir. Umalım ki marjlar dipten dönüyor olsun. > Olumsuz



FAVÖK

EGEEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 47 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 243 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %43 azalmış, yıllık olarak ise %12 azalmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %23 olmuş. (Önceki çeyrek: %20; Geçen sene aynı çeyrek: %31)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar ile doğru orantılı olarak FAVÖK rakamı ve marjı da azalmıştır. Aynı brüt kardaki gibi tek olumlu görünüm marjın bir önceki çeyreğe göre 3 puan artışıdır. GYAD’da değişim aşağı yönlü olmuş. Umarım dipten dönüş başlangıcıdır. > Olumsuz




OFNA

EGEEN 2020/3 dönemindeki operasyonel faaliyetlerden nakit akış trendi aşağıdaki gibidir.

Formül: Finansman ve Vergi Öncesi Kar + Amortisman

Aslında FAVÖK’e benzer ve paralel ancak bazı şirketlerin diğer faaliyet gelirleri, yatırım faaliyetlerinden gelirler ve özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarının kar/zarar payları oldukça önemli olabiliyor. Dolayısıyla bu tabloyu ayrı takip etmekte fayda görüyorum.



NET KAR

EGEEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 57 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 206 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %33 azalmış, yıllık olarak ise %47 azalmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %28,48 olmuş. (Önceki çeyrek: %19,28; Geçen sene aynı çeyrek: %32)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Net kar kar rakamı hem çeyreklik hem yıllık bazda sert düşmüştür. Tek pozitif görünüm bir önceki çeyreğe göre 9 puan artan net kar marjıdır. Umarım dipten dönüş işaretidir. FAVÖK ve brüt kara göre bir önceki çeyreğe göre artışın en büyük sebebi yatırım faaliyetlerinden gelen 1,3 mio TL’lik gelir artışı, finansman gelirlerindeki 4 mio TL’lik artış ve vergi giderlerinde 1,3 milyonluk azalıştır. > Olumsuz


SERBEST NAKİT AKIŞI

EGEEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak -3 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise 143 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik SNA geçen sene aynı dönem 66 mio TL, bir önceki çeyrek 40 mio TL imiş.

Çeyreklik SNA marjı -%1,69 düzeyinde gerçekleşmiş. (GYAD: %24,59, bir önceki çeyrek: %18,44)

Yıllık SNA marjı %15,31 düzeyinde gerçekleşmiş. (GYAD: %23,61, bir önceki çeyrek: %21,19)

Yorum: Serbest nakit akışı bu çeyrek bir miktar eksidedir. GYAD'a göre sert düştüğü için yıllık SNA'da sert bir şekilde düşmüştür. > Olumsuz




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik marjlar bir önceki çeyreğe göre artmış olmasına rağmen geçen senenin oldukça altındadır. Umarım artış devam eder ve tarihsel ortalama marjlara yaklaşılır. Yıllık kar marjları ise aşağı yönlü eğilimine devam ediyor. Çeyreklik toparlanma devam ederse yıllık marjlar da yönünü yukarı dönecektir. > Olumsuz  





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Özsermaye
ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermayedeki %8’lik artışa karşılık yıllık kar azalınca ROE sert bir şekilde düşmüştür. ROA oranı da aynı şekilde düşen kar sebebiyle azalmış. > Olumsuz



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: EGEEN’nın cari ve nakit oranı zaten çok iyi bir seviyedeymiş bir miktar bozulma olmuş ancak hala çok iyi seviyededir. Şirketin herhangi bir borç döndürme sorunu bulunmuyor. Hatta elinde atıl vaziyette tuttuğu bir para var. > Nötr



DÖNEN VARLIKLAR

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.

Yorum: Stoklar ve alacakların azalması ticari faaliyetlerin yavaşladığını göstermektedir. Nakit varlığı bence gereğinden fazladır. Ancak şirket krize karşı oldukça dayanıklı durumda gözükmektedir. > Nötr-Olumsuz



VADELER

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre alacak tahsil ve borç ödeme süresi aşağıdaki gibidir.

Alacak tahsil süresi ne kadar kısa ise o kadar iyidir. Borç ödeme süresi de ne kadar uzunsa o kadar iyidir diyebiliriz.

Yorum: Alacak tahsil süresi bir önceki bilançoya göre artmış (-), borç ödeme vadesi de azalmıştır. (-) > Olumsuz



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: EGEEN’in bir önceki döneme göre piyasa değeri düşmüş, net borç yatay kalmış dolayısıyla FD değeri de düşmüştür. Piyasa değeri düşüşü FAVÖK düşüşünden daha hızlı olduğu için FD/FAVÖK oranı azalmış. İdeal olan FAVÖK artışıyla beraber rasyonun düşmesidir. Şirketin net borcu ekside olduğu için net borç / favök rasyosu çok bir şey ifade etmiyor. Şirket önceki dönemlere göre bir miktar ucuz gözükse de FAVÖK düşüş trendiyle beraber şu an ederine yakın seviyelerdedir diyebilirim.  > Nötr



FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar rakamı bundan pozitif etkilenir.

Eğer son çeyrek rakamı bir önceki çeyreğe göre düşmüşse, geçen senenin aynı çeyreğine göre pozitif yönde; artmışsa negatif yönde değişim var demektir.

Mavi çizgi şirketin vergi gelir-gider rakamını gösterir. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: EGEEN 2020/3 döneminde yıllık finansman gelirini arttırmıştır. Bu durum GYAD’a göre daha fazla finansman geliri elde ettiğini göstermektedir. Yıllık vergi gideri de bir miktar azalmıştır. Bu durumda GYAD’a göre daha az vergi gideri yazdığını söyleyebiliriz. Bu durum karın azaldığını da gösterebildiği için olumlu diyemeyiz. > Nötr



PD / DD

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Özsermayenin %8 artmasına rağmen piyasa değerinin daha hızlı düşmesi sebebiyle PD/DD oranı tarihsel ortalamalarının altına inmiştir. Bu durumda şirketin ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Fakat piyase değerinin artması için satışların, net karın ve ROE oranının artması gerekmektedir. > Olumlu



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: EGEEN toplam aktiflerinin %61’ini özsermaye ile finanse etmektedir. Gayet yüksek bir seviye şirketin herhangi bir dış kaynağa ihtiyaç duymadığını söyleyebiliriz. Kısa vadeli finansal borçların oranı bir önceki bilançoya göre 4 puan artarak %10 düzeylerine tırmanmış ancak hala düşük diyebileceğimiz seviyede. Uzun vadeli finansal borçların oranı %2 düzeylerinde ve yatay. Bu şirketin borç sevmediğini gösteriyor. Özellikle bu kriz döneminde şirketin çok sağlam olduğunu söyleyebiliriz. > Olumlu



SATIŞ GELİRLERİ / PD

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: EGEEN’ın satış gelirlerinde anlamlı bir yükseliş olmayınca piyasa değeri yönünü aşağıya çevirmiş. Şirketin karlılık oranları yüksek olduğu için piyasa değeri ile satışların arasında bu kadar yüksek fark bulunmaktadır. Bu arada Ege Fren’in geçen sene başına kadar satış gelirlerine etkisi olmadığı halde net kara etkisi oluyordu. Bu sene ise satış gelirlerine ve net kara etki ediyor. Bu sebeple önceki dönemlerde satış gelirleri ile piyasa değeri arasındaki yüksek farkta bunun da etkisi olduğu söylenebilir. Şirketin önüzümüzdeki dönem beklentilerine göre ederine yakın hatta bir miktar pahalı olduğunu söyleyebiliriz. > Nötr



FAVÖK & NET KAR / PD

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin yıllık FAVÖK - net kar rakamı ve piyasa değeri ilişkisine bakarsak piyasa değerinin son iki dönemdeki favök ve net kar azalışına cevap verdiğini söyleyebiliriz. Önümüzde en az bir çeyrek daha kötümser beklenti devam edecek gibi gözüküyor. O sebeple piyasa değeri bir miktar daha aşağıya gelebilir. > Olumsuz



ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

EGEEN’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Özsermaye %8 artmış (+), net borç ekside ve daha da artmış (+) ve net ypp de oldukça yüksek ve artmış > Olumlu



YORUM

EGEEN 2020/3 döneminde kötü bir bilanço açıkladı. Satışlar azalmış, karlar düşmüş ve beklentiler bozulmuş. Marjlardaki tek olumlu gelişme geçen döneme göre bir miktar toparlanmış olmasıdır.

Salgın sebebiyle önümüzdeki dönemde hızlı bir toparlanma beklemiyorum. En az bir kötü bilanço daha göreceğiz.

Piyasa kısa vadede tepki verecektir diye düşünüyorum. Ancak EGEEN finansal anlamda çok sağlam duran bir şirket, ihracat pazarlarında toparlanma başladığı anda satışları da toparlanacaktır diye düşünüyorum.

Son açıklanan bilançoya göre bence piyasa değeri ederine gelmiş oldu hatta bir miktar pahalı bile diyebiliriz. Beklentilerde de herhangi bir iyimserlik olmadığı için hisse fiyatında geri çekilme bekleyebiliriz. Şayet gereğinden fazla dayak yerse bir miktar ekleme yapmayı düşünürüm. Çünkü şirket kötümserliği bertaraf etmek için bu sene oldukça yüksek temettü veriyor. Bu durum yatırımcı dostu olduğunu gösterir. Bu kapasitede ve kalitede bir şirket biraz patinaj çekse de yatırımcılarının yüzlerini en kısa sürede güldürecektir diye düşünüyorum.

Genel stratejim şirketi ucuza hatta çok ucuza alıp makul vade beklemek olduğu için EGEEN’da şu anlık hisse arttırmayı düşünmem. Bilanço ve kötümser sonrası orantısız dayak yerse ufak ufak ekleme yapmaya başlarım.

Şirket çok uyduruk ve ketum bir faaliyet raporu yayınladığı için faaliyet raporundan dikkate değer bir bilgi alabilmek pek mümkün değil maalesef.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Şirketimiz, ABD’de kurulu Autotech Fund II, LP fonuna katılma kararı alınmıştır. Fon portföyü otomotiv sektöründe yeni teknoloji üretimi konusunda faaliyet gösteren start up şirketlerinden oluşmaktadır. Şirketimizce başlangıçta 513.000.-ABD Doları tutarında yatırım yapılacak, beş yıllık süreçte Fon tarafından çağrıda bulunulduğunda bu tutar yükseltilebilecektir. Taahhüt tavanımız 1.800.000.-ABD Doları ile sınırlıdır. Fona katılımımız İngiltere’de münhasıran bu amaçla, 1000 İngiliz Poundu sermayeli olarak kurulan Ege Tech Ltd. aracılığı ile yapılacaktır.”

Saygılar


Yorumlar