HEKTS 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte HEKTS şirketinde herhangi bir miktar yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle HEKTS’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Blog’a mobilden mi yoksa tarayıcıdan mı bağlandığınıza göre anasayfaya giderek daha önce paylaştığım şirket analizlerine de göz atabilirsiniz.


Öncelikle amacım burayı tek yönlü bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Mobilden okuyorsanız, grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

HEKTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 270 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 744 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %4,23 artmış, yıllık bazda ise %25 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: HEKTS’nın satışları çeyreklik bazda çok ufak bir miktar artmış, yıllık bazda ise daha iyi oranda artmıştır. Çeyreklik bazda artışın daha önemli olduğunu düşünürsek çok olumlu gözükmemektedir. Yıllık bazda satışlar reel olarak %11 artmıştır. > Nötr







BRÜT KAR

HEKTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 98 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 293 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %18 azalmış, yıllık olarak ise %8 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %36 olmuş. (Önceki çeyrek: %38; Geçen sene aynı çeyrek: %46)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Satış rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre aynı kalmasına rağmen brüt kar dikkate değer şekilde azalmıştır. Bu durum girdi maliyetlerindeki artışın fiyatlara yansıtılamadığını göstermektedir. Brüt kar marjının GYAD’a göre de düşmüş olması bunu desteklemektedir. > Olumsuz



FAVÖK

HEKTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 78 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 228 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %26 azalmış, yıllık olarak ise %1 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %29 olmuş. (Önceki çeyrek: %27,47; Geçen sene aynı çeyrek: %40)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kara paralel olarak FAVÖK rakamı ve marj da GYAD’a göre düşüş göstermiştir. > Olumsuz



NET KAR

HEKTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 68 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 145 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %0,26 azalmış, yıllık olarak ise %13 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %25 olmuş. (Önceki çeyrek: %28; Geçen sene aynı çeyrek: %26)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Net kar rakamı brüt karın ve FAVÖK’ün aksine GYAD’a göre düşüş göstermemiştir. Bunun en büyük sebebi GYAD’a göre 10 mio TL azalan finansal gider, GYAD’ın 13 mio TL vergi giderine karşılık bu dönem 1 mio TL vergi geliri göstermesidir. Yine de net karın yerinde sayması > Nötr-Olumsuz



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik kar marjları bir önceki çeyreğe göre yatay seyretmesine rağmen bir önceki senenin aynı çeyreğine göre aşağıda seyretmektedir. Yıllık kar marjı da düşüş eğimindedir. > Olumsuz  





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Net karın özsermaye kadar hızlı artmaması sebebiyle ROE düşüş eğilimindedir. Özsermayenin son dönemdeki hızlı artışının bir sebebi de geçtiğimiz sene yapılan bedelli sermaye artışıdır. Her ne kadar oranın düşmesi kötü olsa da bu net karın azalmasından değil, özsermayenin artışından olduğu için olumsuz diyemem. > Nötr



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran geçen döneme göre bir miktar düşmüş olsa da ideal seviye üzerindedir. Ancak nakit pozisyonu bir önceki çeyreğe göre çok sert düşmüştür. Cari oran 2 üzerinde olmasına rağmen nakit pozisyonunun bu kadar düşük olmasının sebebi dönen varlıklarının büyük çoğunluğunun ticari alacaklar kaleminde olmasıdır. > Olumsuz



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: Piyasa değerinin hızla artması ve net borç rakamının da artmasıyla birlikte FD/FAVÖK oranı hızla artmıştır. Aynı oranda FAVÖK’ün de artmasının beklerdim, fakat artmamış. Net borç / FAVÖK rasyosu çok yüksek değildir. > Nötr-Olumsuz



FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin (tabloda sağ eksen) düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Tabloya bir de şirketin yıllık net karını (tabloda sol eksen) ekledim. Finansman gideri 0 olsaydı net kar çizgisi daha yukarıda olacaktı. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer mavi ve kırmızı barlar sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar çizgisi bundan pozitif etkilenir.

İkinci tablo da şirketin vergi gelir gider tablosudur. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir (tabloda sağ eksen). Yine şirketin net kar çizgisini de ekledim. Kar arttıkça (tabloda sol eksen) verginin de artması son derece doğaldır. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: Şirketin finansman gideri GYAD’a göre çeyreklik bazda azalmıştır. Yıllık bazda ise bir miktar artmıştır. HEKTS son iki çeyrektir vergi geliri yazmaktadır. Burada firmanın vergi teşviği aldığını görmekteyiz. Bunun detaylı bakılmasında fayda var.> Olumlu





PD / DD

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: HEKTS’in son dönemde hem piyasa değeri hem de özsermayesi artmıştır. Fakat piyasa değerinin çok daha hızlı artması sebebiyle PD/DD oranı yükselmiştir. > Olumsuz



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: HEKTS’nun son bilançosuna göre finansal borçların toplam aktiflere oranı %44 düzeyindedir. Finansal borçların içerisinde kısa ve uzun vadeli borçların oranı birbirine eşittir. Kısa vadeli borçların daha düşük olmasını beklerdim. Finansal borçların aktiflerdeki oranı son iki çeyrektir düşerken, özsermaye artmaktadır. > Nötr-Olumlu



SATIŞ GELİRLERİ / PD

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: Şirketin satış gelirlerine oranla piyasa değeri geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde piyasa değerinin oldukça yükseldiği görülmektedir. Eğer bu yükseliş karla beslenmezse hisse fiyatının geri gelmesi kaçınılmazdır. > Olumsuz



FAVÖK & NET KAR / PD

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin yıllık FAVÖK ve net kar rakamı bir önceki çeyreğe göre bir miktar azalmıştır. Buna rağmen piyasa değeri artmaya devam etmiştir. Düşüşün trend olması durumunda hisse fiyatının aşağı gelmesi muhtemeldir. > Nötr-Olumsuz



ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Net borç artmış, özsermaye artmış, net ypp de azalmıştır. > Olumsuz



FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞI 

HEKTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak -140 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise -122 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik SNA rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %55 azalmış, yıllık olarak ise %44 artmıştır.

SNA marjı çeyreklik bazda -%39 olmuş. (Önceki çeyrek: %74; Geçen sene aynı çeyrek: -%26)

SNA marjı yıllık bazda -%16,40 düzeyinde gerçekleşmiş. (Önceki çeyrek: -%11,62; Geçen sene aynı çeyrek: -%36,44)

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

Yorum: HEKTS’ın çeyreklik serbest nakit akışı GYAD'a göre bozulmuş, yıllık olarak ise GYAD'a göre bir miktar yükselmiş ancak hala eksidedir. Yatırımların yüksek olduğu dönemlerde nakit akışının eksi olması normaldir. Ancak bu sürecin hassas yönetilmesi, şirketin çok fazla borca gömülmemesi gerekmektedir. Hekteş bunu başarabiliyor mu benim kuşkularım bulunuyor. Şirketin bir an önce nakit akışı yaratması gerekmektedir. > Olumsuz



OFNA TRENDİ

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin en yüksek OFNA noktası birinci çeyreklerde gözükmektedir. Bu çeyrek geçen seneye göre çok ufak artmıştır. Önümüzdeki dönemdeki azalış geçen seneyle aynı seviyede devam ederse HEKTS için yerinde sayılmış bir yıl olabilir.  > Nötr-Olumsuz



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

HEKTS’in 2020/3 bilançosuna göre çeyrekik bazda NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin bir önceki çeyreğe göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.

Yorum: HEKTS net işletme sermayesi bir önceki çeyreğe göre aynı seviyede kalmıştır. Kısa vadeli borçlar artmış (-) bunu karşılamak için dönen varlıklar da artmış (+) fakat dönen varlıklar içerisinde nakit düşmüş, alacaklar artmış (-) > Olumsuz




YORUM

HEKTS 2020/3 döneminde bana göre olumsuz bir bilanço açıklamıştır. Olumsuz dememin bir sebebi de şirketin çok popüler olması ve beklentilerin çok çok yüksek olmasıdır. Evet şirket çok karlıdır, yatırımları vardır, gübre ve tarım stratejik sektörler olabilir. Fakat şirketin borcunun –bence- yüksek olması, (yatırım için olabilir, kabul ediyorum) nakit pozisyonunu çok hızlı bir şekilde düşürmesi, tekrardan borca gömülecekmiş hissiyatı veriyor bana. Mevcut piyasa değerini kişisel olarak yüksek buluyorum. Bir gün daha uygun fiyattan denk getirirsem ortağı olabilirim. Şimdilik sadece izlemeyi tercih ediyorum.

HEKTS’ın salgın sürecinden nispeten az etkileneceğini düşünüyorum. En azından üretim ve satış hacminin düşmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü tarımsal üretim ve tüketim çok büyük oranda değişmeyecektir. Evet otel ve restoranlarda tarım ürünlerinin tüketimi azalacak fakat hane halkının tüketimi bunu büyük oranda kompanse edecektir. TL’deki devalüasyon da tarım ihracatını destekleyecektir.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Bakan Pakdemirli: Gıda arz güvenliğimizi garanti altına almamız için ülkemizde ekilmedik yer bırakmamamız gerektiğini belirtti. Bu sebeple hazineye ait tarıma elverişli atıl arazileri, çiftçilerimize bedelsiz olarak tahsis ederek, üretime kazandıracaklarını açıkladı. Tahsis edilen arazilerde, hububat, baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler ve yem bitkileri gibi stratejik olarak önemli olan ürünlerin ekilmesi sağlayacaklarını iletti.”

 “2020 yılına başlarken 2019 yılından kalan stoklar bayilerin depolarında mevcuttur. Bayilerin 2019 yılından sarkan tahsilatlarının gerçekleşme oranı düşmeye başlamıştır. Ürün fiyatlarındaki belirsizlik üreticileri tedirgin etmektedir. Rakip firmalar ilk çeyrekte 2019 yılının altında fiyatlar ve uzun vadelerle satışlarını sürdürmüşlerdir.”

“2020 yılına özellikle uluslararası firmalar başta olmak üzere rakiplerin vade, iskonto uygulamaları gibi satış koşullarında oldukça agresif davranmaları ile piyasada genel anlamda fiyat ve vadeye dayalı dalgalanmalar gerçekleşmiştir. Satış kaybı yaşanmaması adına bu uygulamalara karşı gerekli zamanda ve gerekli yöntemlerle olası agresif önlemler alınmıştır.”

“Aynı şekilde ilk çeyrekte pet care ürün grubundaki dağıtım kanalı yönetiminde distribütör kanalı projelendirilmiş ve değerlendirilmiş olup hedef illerde oluşturulacak distribütör yapılanması ile perakende kanalının hassasiyetle yönetilmesine daha fazla olanak sağlanması hedeflenmektedir.”









Saygılar


Yorumlar

  1. Merhabalar,

    Detaylı ve güzel bir analiz olmuş.

    (Net Kar + Amortisman) + (İşletme sermayesindeki değişim) – (Duran varlık harcamaları) formülünde işletme sermayesindeki değişim artı mı eksi mi olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Değişim artı olursa güzel olur :) Şirket daha likit olmuş diyebiliriz.

      Sil
    2. Sorumu anlatamadım.
      Hangi formül doğru?
      1- Net Kar + Amortisman) + (İşletme sermayesindeki değişim) – (Duran varlık harcamaları)
      2- Net Kar + Amortisman) - (İşletme sermayesindeki değişim) – (Duran varlık harcamaları)

      Sil
    3. 1- Net Kar + Amortisman) + (İşletme sermayesindeki değişim) – (Duran varlık harcamaları) doğru olan.

      Ben de şey demek istemiştim. Net işletme sermayesi negatif de olabilir pozitif de. Pozitif olması formülün avantajına.

      Bu arada lütfen önemli not kısmını da okuyun. Bu fikir versin diye bir formül. Doğru bilgi firmaların yayınladığı nakit akış tablosunda. Ben onu herhangi bir şekilde excel ile indiremediğim için analizlere dahil edemiyorum.

      Saygılar

      Sil
    4. https://www.investopedia.com/terms/f/freecashflow.asp sitesinde sizin formüldeki net kar yerinde ebit var ve net işletme sermayesini çıkarmışlar.
      Sizin formül ile arasındaki farkı anlayamıyorum.
      Saygılarımla

      Sil
    5. Merhaba, çok fazla birbirinden farklı nakit akış formülü bulunuyor. O sebeple özellikle önemli not olarak yazdımfarklı olabileceğini. Bana en mantıklı gelen formül yukarıda yazdığım formül idi. Sadece fikir vermesi amaçlı kullanıyorum. En sağlıklısı firmanın yayınladığı finansal tabloyu incelemek. Verdiğiniz linki detaylı okuyacağım. Eğer excel formülüyle yapabileceğim bir güncelleme var ise mutlaka güncelleyip size bilgi vereceğim. Katkınız için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Cevabınız için teşekkür ederim. Bloğunuzu ilgiyle takip ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder