TTRAK 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte TTRAK şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle TTRAK’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Blog’a mobilden mi yoksa tarayıcıdan mı bağlandığınıza göre anasayfaya giderek daha önce paylaştığım şirket analizlerine de göz atabilirsiniz.

Öncelikle amacım burayı tek yönlü bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.


Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Mobilden okuyorsanız, grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

TTRAK 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 1.191 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 4.179 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %46 artmış, yıllık bazda ise %14 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.

Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: Çeyreklik satış geçen senenin aynı dönemine göre dikkate değer düzeyde artmıştır. Yıllık bazda olan artış da fena sayılmaz. İlk çeyrekteki artış trendi devam ederse yıllık satış artışı da hızlanacaktır. Diğer yandan şirketin satışları 7 çeyreklik dönem sonunda ilk defa reel olarak artış göstermiştir.  > Olumlu





BRÜT KAR

TTRAK 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 201 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 654 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %110 artmış, yıllık olarak ise %2 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %17 olmuş. (Önceki çeyrek: %17; Geçen sene aynı çeyrek: %12)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt karın satışlardan daha hızlı artması girdi maliyetlerinin görece ucuzlamasını gösteriyor. Kar marjında geçen senenin aynı dönemine göre 5 puanlık bir artış söz konusu. > Olumlu




FAVÖK

TTRAK 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 149 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 472 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %64 artmış, yıllık olarak ise %6 azalmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %13 olmuş. (Önceki çeyrek: %13; Geçen sene aynı çeyrek: %11)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: FAVÖK’ün çeyreklik bazda %64 artış son derece güzel ve brüt kar ile paralel. Bu trendin korunması durumunda yıllık bazda da artış gösterecektir. Marjlarda geçen seneye göre 2 puanlık iyileşme vardır. > Olumlu



NET KAR

TTRAK 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 84 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 188 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %1008 artmış, yıllık olarak ise %2 azalmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %7 olmuş. (Önceki çeyrek: %6; Geçen sene aynı çeyrek: %1)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Şirketin net karı brüt kara ve favök’e oranla geçen senenin aynı çeyreğine göre çok daha fazla artmıştır. Burada satışların ve brüt kar marjındaki artışın yanında finansal giderlerdeki azalma da etkili olmuştur. > Olumlu



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik kar marjları geçen seneye göre artmış, önceki çeyreklere göre yatay vaziyettedir. Yıllık kar marjları kafasını bir miktar yukarı kaldırmıştır. > Olumlu  





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Şirketin özsermayesinde ufak bir artış olmasına rağmen ROE’nin yönünü dik bir şekilde yukarı dönmesi ner karın artmasıyla ilgilidir. > Olumlu



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran bir miktar düşmüş olsa da borç çevirme konusunda şirketin bir sıkıntısı gözükmemektedir. Nakit pozisyonu bir miktar artmıştır. > Olumlu




FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: Artan FAVÖK ve düşen net borç ile birlikte net borç / favök rasyosu düşmüştür. FD / FAVÖK rasyosu ise artan hisse fiyatı ile birlikte yatay seyretmiştir. > Olumlu




FİNANSMAN GİDERİ / FAVÖK

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna Finansman Giderleri / FAVÖK ilişkisi aşağıdaki gibidir.
Turuncu çizgi kırmızı çubukların üstünde olmak koşuluyla aralarındaki mesafe ne kadar iyiyse o kadar iyidir.

Yorum: TTRAK’nın finansman giderleri düşme eğilimdedir. Bir miktar daha az olmasını dilerdik. Net borcun azalmasıyla birlikte azalma eğiliminde olmasını bekliyorum. > Olumlu



PD / DD

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: TTRAK’ın PD/DD rasyosu önceki yıllarla karşılaştırıldığında düşük gözükmektedir. Yüksek kar marjıyla çalışan firmaların PD/DD oranının yüksek olması normaldir. Ancak TTRAK son yıllarda bu kadar karlı çalışmamaktadır.  > Nötr



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: TTRAK büyük oranda finansal borçlarla dönüyor gözükmektedir. Toplam finansal borçların şirket aktiflerine oranı %47 seviyesindedir. Bu borçların içerisinde kısa vadelilerin oranı son çeyrek artmıştır. Bu dilediğimiz bir durum olmamakla beraber şirketin nakit oranının yüksek olması sebebiyle şu anlık bir sorun gözükmemektedir. Toplam finansal borçların son 4-5 çeyrektir düşme eğiliminde olması olumludur. Özsermaye oranının biraz daha yüksek olmasını dilerdim. > Nötr



SATIŞ GELİRLER / PD

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: Geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde şirketin satış gelirlerine oranla bir miktar ucuz kaldığı görülecektir. Fakat piyasa değerinin artması için faaliyet karı ve net kar gerekir. Son çeyrekte olduğu gibi karlarda ve marjlarda yukarı yönlü hareket devam ederse yeşil çizginin de yukarı dönmesi muhtemeldir. > Nötr



FAVÖK & NET KAR / PD

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin FAVÖK’ünün ve net karının arttıkça piyasa değerinin de arttığı görülmektedir. Karlardaki artış bu ivme ile devam ederse piyasa değeri de artacaktır. > Olumlu



ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Net borç azalmış, sermaye ve net ypp yatay kalmıştır. Şirketin net ypp açığı olduğundan söz edemeyiz, oldukça düşük bir miktar.  > Olumlu




SERBEST NAKİT AKIŞI (SNA) / PD

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre SNA aşağıdaki gibidir.

Turuncu çubuk piyasa değeridir. SNA ile PD arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz. İdeal olan yeşil çubukların sıfırın üstünde mümkün olduğunda uzun olması ve artış eğiliminde olmasıdır.

Yorum: TTRAK faaliyet karı üretmenin yanında net işletme sermayesini ve duran varlık yatırımlarını da başarılı yöneterek serbest nakit yaratmıştır. Üç çeyreklik serbest nakit kaybı güçlü bir şekilde tersine dönmüştür. > Olumlu



OFNA TRENDİ

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.

Yorum: Son çeyrek güzel bir artış yakalanmıştır. > Olumlu



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

TTRAK’in 2020/3 bilançosuna göre NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin geçen sene aynı döneme göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.

Yorum: TTRAK net işletme sermayesini negatiften en azında sıfır noktasına getirerek nakit çıkışı olmasını engellemiştir. Devamı halinde serbest nakit akışına pozitif katkı sunacaktır. > Olumlu




YORUM

TTRAK 2020/3 döneminde satışlarını ve faaliyet karını önemli sayılacak düzeyde arttırmıştır. 

Önümüzdeki dönemin tarım sektörünün öneminin artacağı bir dönem olacağı beklenmektedir. Bunun ne kadar tarım makinelerine pozitif yansıyacağı bilinememekle beraber ben teşviklerin olacağını düşünüyorum.

Şirket borçlarını azaltma eğilimindedir. Bunun önümüzdeki dönemde karlarına olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Satışların da teşviklerle artması durumunda orta ve uzun vadede yatırımcısının yüzünü güldürebilir. Yakından izlemekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“YATIRIMLAR: Şirketimiz 2020 yılının ilk üç ayında 25.799.470 TL tutarında yatırım harcaması gerçekleştirmiştir. Toplam yatırım tutarının 15.356.000 TL’si ise aktifleştirilen “geliştirme” giderlerinden oluşmaktadır. Şirketimizin, 31 Mart 2020 itibariyle teşvikli yatırım kapsamında 93.974.805 TL tutarında vergi varlığı bulunmaktadır.”

“2020 yılı ilk çeyreğinde 400.000.000 TL uzun vadeli işletme sermayesi kredisi, 280.000.000 TL kısa vadeli işletme sermayesi kredisi ve 14.500.000 TL, 14 ay vadeli Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kredi kullanılmıştır. Dönem içinde 498.000.000 TL uzun vadeli, 45.000.000 TL kısa vadeli kredi vadesinden önce erken kapatılmıştır. EUR tarafta ise 6.850.000 EUR kredi taksit ödemesi yapılmıştır. EUR kredilerde ağırlıklı ortalama faiz oranları kısa vadede %2,22 ve uzun vadede %2,13; TL kredilerde ise kısa vadede %10,79 uzun vadede %10,41 seviyelerindedir.”







Saygılar

Yorumlar