JANTS 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte JANTS şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle JANTS’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Blog’a mobilden mi yoksa tarayıcıdan mı bağlandığınıza göre anasayfaya giderek daha önce paylaştığım şirket analizlerine de göz atabilirsiniz.


Öncelikle amacım burayı tek yönlü bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Mobilden okuyorsanız, grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

JANTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 146 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 539 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %19 artmış, yıllık bazda ise %15 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.
Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: JANTS GYAD’a göre satışlarını çok iyi bir oranda arttırmış. Yıllık olarak ise satışları reel olarak %2,69 artmış. Çeyreklik olarak geçen senenin aynı çeyreğine göre artışı daha anlamlı buluyorum. Eğer bu trend önümüzdeki dönemde de devam ederse yıllık artış oranı da yükselecektir. > Olumlu







BRÜT KAR

JANTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 32 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 122 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %9,44 artmış, yıllık olarak ise %10 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %22 olmuş. (Önceki çeyrek: %15; Geçen sene aynı çeyrek: %24)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar rakamı GYAD’a göre satış kadar çoşkulu artmamış. Bu durum bize girdilerin maliyetinin arttığını ama fiyata aynı oranda yansıtılamadığını göstermektedir. Brüt kar marjı da GYAD’a göre 2 puan azalmıştır. > Nötr



FAVÖK

JANTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 21 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 78 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %1 artmış, yıllık olarak ise %2 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %14,56 olmuş. (Önceki çeyrek: %5; Geçen sene aynı çeyrek: %17)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Görüldüğü gibi brüt kar marjının ve rakamının satışlara oranla daha az artmasına benzer bir şekilde FAVÖK de neredeyse yerinde saymıştır. Bunun en büyük sebebi genel yönetim giderlerinin 10,5 mio TL’den, 13,8 mio TL’ye çıkmasıdır. Brüt kardaki sınırlı artış genel yönetim giderlerindeki artış ile törpülenince FAVÖK yerinde saymış. Genel yönetim giderleri altındaki en yüksek artış pazarlama giderleri kaleminde olmuştur. (%48) FAVÖK marjı da GYAD’a göre düşmüştür.  > Olumsuz



NET KAR

JANTS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 25 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 87 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %46,53 artmış, yıllık olarak ise %36 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %17 olmuş. (Önceki çeyrek: %11; Geçen sene aynı çeyrek: %14)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar artışı genel yönetim gideri harcamaları ile traşlanmıştı, peki net kar nasıl arttı? Şirketin geçtiğimiz sene diğer faaliyetlerden 1,6 mio TL karı varken bu sene 6,3 mio TL karı olmuş. Finansal giderlerde dikkate değer bir değişim yok. Geçen sene 2,6 mio TL vergi gideri yazmışken bu sene ufak bir miktar vergi geliri yazmış. Böylelikle net kar yüksek oranda artmıştır. > Olumlu




KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik olarak tüm marjlar bir önceki çeyreğe göre artmıştır. Ancak GYAD’a göre çeyreklik marjlar bir miktar düşmüştür. Yıllık olarak ise net kar hariç tüm marjlar hafiften aşağı doğru gitmektedir. > Olumsuz  





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermayenin %10 düşmesi, yıllık net karın %36 artması ROE marjını hızla yukarı taşımıştır. Ancak arzu ettiğimiz büyüyen özsermaye ile artacak olan ROE’dir. ROA yerinde saymıştır. Özsermaye yerinde saysaydı da ROE kar artışıyla yükselecekti o sebeple >  Olumlu




CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: JANTS’nın cari oranı hala yüksek olmakla beraber sert bir şekilde düşmüştür. Nakit oranı da aynı şekilde sert sayılabilecek şekilde düşmüştür. GYAD’da aynı trend yoktur. Kısa vadeli yükümlülüklerin içerisinde diğer borçlar çok sert artmış. Bu borcun detayı araştırılmalıdır. Nakitler artmış fakat kısa vadeli borçlar arttığı için nakit oranı düşmüş. Dediğim gibi diğer borçların detayı önemlidir. > Nötr-Olumsuz



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: JANTS son iki çeyrektir net fazlası olan bir şirket konumundadır. Yani elindeki nakit ile kısa ve uzun vadeli finansal borçları ödeyince elinde para kalıyor. Net borç eksiye düşünce daha fazla artan piyasa değeriyle beraber FD değeri yükselmiş. Aynı oranda FAVÖK yükselmeyince hatta yerinde sayınca FD/FAVÖK rasyosu bir miktar yükselmiş. Şirket karlı ve büyüyen bir şirket ama bu seviyelere çok ucuz diyemeyiz bu oranlarda. > Nötr-Olumsuz




FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

JANTS’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin (tabloda sağ eksen) düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Tabloya bir de şirketin yıllık net karını (tabloda sol eksen) ekledim. Finansman gideri 0 olsaydı net kar çizgisi daha yukarıda olacaktı. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer mavi ve kırmızı barlar sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar çizgisi bundan pozitif etkilenir.

İkinci tablo da şirketin vergi gelir gider tablosudur. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir (tabloda sağ eksen). Yine şirketin net kar çizgisini de ekledim. Kar arttıkça (tabloda sol eksen) verginin de artması son derece doğaldır. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: Şirket en son çeyreklik finansman gideri 2018/9 döneminde yazmış. O gün bugündür finansman gideri söz konusu değil. Şirket bir sebepten vergi teşviği alıyor ve vergi gideri 0 çizgisine yakın. Bu demek oluyor ki faaliyetlerden ne kazanıyorsa kılçıksız bir şekilde net kar oluyor. J > Olumlu





PD / DD

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Özsermayenin %10 düşmesi, piyasa değerinin hızla artmasıyla PD/DD değeri son beş yılın zirvesini yapmış. Daha önce de dediğim gibi şirket şu fiyatlarda değerine yaklaşmış gözüküyor, ucuz diyemem. Şirketin ROE oranı yüksekse PD/DD oranı da yüksek olabilir bu son derece normaldir. Ancak yukarıda gördüğümüz gibi ROE %35 oranlarına özsermaye düşüşünün katkısıyla gelmiş. İdeal olan özsermayenin karla birlikte artmasıdır. > Nötr-Olumsuz




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: JANTS toplam aktiflerinin %54’ünü özsermaye ile finanse etmektedir. Son derece güzel bir seviye. Sadece bir önceki çeyreğe göre 13 puan birden düşmüş olması dikkat çekici, araştırılması gerekir. Şirketin herhangi bir borç sorunu bulunmuyor. > Olumlu




SATIŞ GELİRLERİ / PD

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: Piyasa değerinin son dönemdeki rallisiyle birlikte satış gelirlerine oranla şirket ederine yaklaşmış gözüküyor. Piyasa değerini belirleyen kar marjları ve kardır. Marjlarda bir artış görmediğimiz için ben şirketin ederine yakın seviyelerde olduğunu düşünüyorum. > Nötr-Olumlu



FAVÖK & NET KAR / PD

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin yıllık FAVÖK ve net kar rakamından daha hızlı bir şekilde piyasa değeri artmıştır. Şu an ederine yakın olduğunu düşünüyorum. > Nötr-Olumlu




ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Özsermaye düşmüş (-), net borç düşmüş (+) ve net ypp düşmüş ancak hala sıfırın üzerinde > Nötr





FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞI

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre serbest nakit akışı aşağıdaki gibidir.

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.




OFNA TRENDİ

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin OFNA çizgisi bir önceki çeyreğe göre artmıştır. Ancak birinci çeyreklerde bu artış gözükmektedir. Mevsimsellik etkisi gözükmektedir. > Nötr-Olumlu




NİS DEĞİŞİM TRENDİ

JANTS’in 2020/3 bilançosuna göre çeyrekik bazda NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin bir önceki çeyreğe göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.

Yorum: JANTS net işletme sermayesi uzun zamandır ilk defa bu kadar sert düşmüştür. Ana sebebi kısa vadeli diğer borçlar kalemindeki artıştır. > Olumsuz




YORUM

JANTS 2020/3 döneminde sadece net kar olarak olarak bakılırsa güzel bir bilanço açıklamıştır. Fakat brüt kar, favök rakamları ve marjlara bakarsak bilanço o kadar da güzel gözükmüyor. Önümüzdeki dönemin tüm motorlu araçlar için daralma dönemi olacağını bekliyorum. Fakat şirketin finansal yapısı çok sağlam olduğu için krize güçlü bir şekilde yakalanmıştır diyebiliriz. Sadece satışlarının düşmesi beklenebilir.

Firmayı çok beğeniyorum, çok az miktarda hissem var. Firmanın değerine ulaştığını düşünüyorum. İkinci ve üçüncü çeyrek bilançolarından sonra ucuz diyebileceğim seviyelere gelirse (ki ben geleceğini düşünüyorum) ekleme yapmayı düşünürüm.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Şirketimizin 31.12.2019 döneminde önceki yılın aynı dönemine göre üretim adedinde %12 artış, toplam satış adedinde %12 artış meydana gelmiştir. Satışlarda yurt dışında % 2 azalış, yurt içinde % 79 artış gerçekleşmiştir. Satışlarımız geniş bir yelpazede, çok fazla müşteriye, çok çeşitli ve parçalı yapıldığından riskleri azaltmaktadır.”

“Üretim ve satış alanımız Traktör, İş Makinası, Kamyon, Tır, Otobüsler ile Savaunma sanayi olduğu için dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi salgın hastalığım getirdiği durgunluktan etkilenmemiştir. Ticari, tarımsal, endüstriyel, savunma sanayilerine jant satışlarımız devam etmektedir.”





Saygılar

Yorumlar

Yorum Gönder