BIMAS 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte BIMAS şirketinde herhangi bir yatırımım bulunmamaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle BIMAS’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Bu zamana kadar birçok şirket için değerlendirme yapmıştık. Göz atmak için sol üst köşedeki geri tuşuna basarak anasayfaya dönebilir, yine sol üst köşeden hamburger menüsüne tıklayarak şirketler ve tarih bazlı önceki yazılara ulaşabilirsiniz.

Blogu ve analizleri tek yönlü kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmekten ziyade hep beraber doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bir platforma dönüştürmek istiyorum. Ben de birçoğunuz gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde tablolarda bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

BIMAS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 12.598 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 43.784 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %40 artmış, yıllık bazda ise %27 artmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.
Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış reel satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: BIMAS hem çeyreklik bazda hem yıllık bazda satışlarını çok ciddi oranda arttırmış. Satışlar yıllık bazda reel olarak %14 artmış.> Olumlu






FAALİYET GİDERLERİ

BIMAS 2020/3 dönemi gelir tablosuna satışların maliyeti ve genel yönetim giderleri aşağıdaki gibidir.

Yeşil olan çizgi çeyreklik satış (sağ eksen), kırmızı olan çizgi satışların maliyeti (sağ eksen), turuncu barlar ise genel yönetim giderleridir (sol eksen).

İdeal senaryo yeşil çizginin geçen senenin aynı dönemine göre artış eğiliminde olmasıdır. Kırmızı çizgi ile yeşil çizginin arasında ne kadar fazla boşluk olursa şirketin brüt kar marjı o kadar yüksek demektir. Aralarındaki boşluğun artış eğiliminde olması ideal olandır.

Turuncu barların GYAD’a göre sınırlı artışı, sabit kalması veya azalıyor olması ideal olandır.

Yorum: Yeşil çizgi GYAD’a göre yukarıda (+), yeşil ve kırmızı çizgi arasındaki boşluk geçen seneye göre artmış (+), turuncu bar ise satışlarla doğru orantılı olarak artış göstermiştir (+). Genel görünüm > Olumlu





BRÜT KAR

BIMAS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 2.168 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 7.616 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %41 artmış, yıllık olarak ise %26 artmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %17,21 olmuş. (Önceki çeyrek: %17,05; Geçen sene aynı çeyrek: %17,03)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar satışlarla aynı ve yüksek oranda artmış. Marjlar çok az artmış. > Olumlu




FAVÖK

BIMAS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 985 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 3.480 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %51 artmış, yıllık olarak ise %60,44 artmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %7,82 olmuş. (Önceki çeyrek: %7,63; Geçen sene aynı çeyrek: %7,25)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: FAVÖK rakamı satışlardan ve brüt kardan daha fazla artmıştır. Bunun sebebi genel yönetim giderlerinin satışlar kadar hızlı artmamasıdır. Çeyreklik marj GYAD’a göre yarım puan artmış. > Olumlu



NET KAR

BIMAS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 430 mio TL net kar açıklamış, yıllık net kar ise 1.440 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %100 artmış, yıllık olarak ise %17 artmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %3,42 olmuş. (Önceki çeyrek: %3,03; Geçen sene aynı çeyrek: %2,39)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Net kar kar rakamı GYAD’ın iki katına çıkmış, yıllık olarak da satışlar kadar artmıştır. Marj GYAD’a göre bir puan artmış. > Olumlu



FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

BIMAS 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 1.710 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise 3.603 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik SNA rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %414 artmış, yıllık olarak ise %576 artmıştır.

SNA marjı çeyreklik bazda %13,57 olmuş. (Önceki çeyrek: %8,31; Geçen sene aynı çeyrek: %3,69)

SNA marjı yıllık bazda %8,23 düzeyinde gerçekleşmiş. (Önceki çeyrek: %5,54; Geçen sene aynı çeyrek: %1,15)

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.

Yorum: Şirketin satışları ve karları ile birlikte nakit akışı da çok çok iyi bir düzeyde artmış. Hiç olmadığı kadar yüksek çeyreklik ve yıllık serbest nakit akış yaratılmış. > Olumlu



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik ve yıllık marjlar çok az artmış. Ancak sabit kalması bile çok yüksek oranda artan satışlarla düşünüldüğünde oldukça başarılı. Görüldüğü gibi serbest nakit akış marjı hem çeyreklik hem de yıllık bazda çok hızlı artmış. > Olumlu  





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı = Yıllık Net Kar / Özsermaye

ROA: Toplam Aktif Karlılığı = Yıllık Net Kar / Toplam Varlıklar

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermayedeki %10’lik artışa rağmen karın daha da hızlı artmasıyla ROE iki puan artmış. ROA’da ise %45 artış olmuş bu sebeple kar artışına rağmen marj bir miktar azalmış. > Olumlu



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: BIMAS’nın cari ve nakit oranını perakende sektörü ile karşılaştırmak doğru olacaktır. Bir önceki döneme göre bir miktar artmış. Şirketin herhangi bir borç döndürme sorunu bulunmuyor. > Olumlu



ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Özsermaye %10 artmış (+), net borç %31 azalmış (+) ve net ypp yatay ve önemsiz seviyede (+) > Olumlu



KAYNAKLAR / VARLIKLAR

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: BIMAS 2019 yılına kadar hiç finansal borç kullanmamış. Son çeyrek itibariyle kaynaklarının %25’ini özsermaye ile finanse eder konumdadır. Finansal borçlar bir önceki döneme göre 2 puan azalarak %26 seviyesine gerilemiştir. Bu borçların çok büyük bir kısmı da uzun vadeli finansal borçlardır. > Olumlu



DÖNEN VARLIKLAR

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna göre dönen varlıklar değişim tablosu aşağıdaki gibidir. Kahverengi barlar dönen varlıkların miktarını ve değişimi göstermektedir. (sağ eksen)

Renkli çizgiler ise dönen varlık kalemlerinin, dönen varlık içerisindeki paylarını göstermektedir. (sol eksen)

İdeal olan senaryo kahverengi barın düzenli bir şekilde artmasıdır.

Ticari alacakların azalma eğiliminde olması şirketin tahsilat yaptığını veya satışların azaldığını göstermektedir.

Stoklardaki değişim hammadde ve mamül stoklarının arttığını veya azaldığını gösterir. Bazen artması bazen azalması olumludur.

Bence ideal olan senaryo üçünün birbirine dengeli olmasıdır. Stokların artması ve alacakların artması satışların arttığını işaret edebilir, şirketin faaliyetleri hareketlenmiştir. Nakit ve benzerinin çok yüksek seviyede olması paranın hantal bir şekilde beklediğini gösterir. Şirket bir kriz beklentisinde nakitlerini arttırma eğiliminde olabilir.

Yorum: Şirketin dönen varlıkları yaklaşık %50 artmış ve artış dengeli olmuştur. Şirketin bir miktar nakit pozisyonunu güçlendirdiğini görüyoruz. > Olumlu




VADELER

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna göre alacak tahsil ve borç ödeme süresi aşağıdaki gibidir.

Alacak tahsil süresi ne kadar kısa ise o kadar iyidir. Borç ödeme süresi de ne kadar uzunsa o kadar iyidir diyebiliriz.

Yorum: Alacak tahsil süresi bir önceki bilançoya göre az bir miktar artmış ki hala çok düşük (-), borç ödeme vadesi de daha yüksek oranda artmıştır. (+) Şirket parayı hemen tahsil ediyor ve 55 gün sonra ödüyor, çok avantajlı bir durum. > Olumlu



FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer kırmızı çizgi sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar rakamı bundan pozitif etkilenir.

Eğer son çeyrek rakamı bir önceki çeyreğe göre düşmüşse, geçen senenin aynı çeyreğine göre pozitif yönde; artmışsa negatif yönde değişim var demektir.

Mavi çizgi şirketin vergi gelir-gider rakamını gösterir. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: BIMAS’ın 2018 sonundan itibaren artan finansman gideri ilk defa bu çeyrek hız kesmiştir. Şirketin ciddi diyebileceğimiz bir finansal borcu bulunmadığı için finansman giderleri çok dikkate almıyorum. Vergi gideri artan kar ile birlikte bir miktar artmıştır. > Nötr



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: BIMAS’in önceki dönem FD/FAVÖK oranlarıyla karşılaştırıldığında bir miktar (hala daha) ucuz kaldığı gözükmektedir. Şirketin net borcu bir miktar azalmış FAVÖK’ü artmış bu sebeple net borç/FAVÖK marjı düşmüş. Kişisel yorumum borsamızın genel anlamda ucuz olduğunu düşünürsek BIMAS şu anda ederine ulaşmış gözükmektedir. > Olumlu



SATIŞ GELİRLERİ / PD

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: BIMAS’ın satış gelirleri ve PD ilişkisine baktığımızda önceki yıllara göre bir miktar ucuz olduğu gözükmektedir. Kişisel olarak ederine yakın bir seviyede olduğunu düşünüyorum. > Olumlu



FAVÖK & NET KAR / PD

BIMAS’ın 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin yıllık FAVÖK-piyasa değeri ilişkisini önceki senelerle karşılaştırdığımızda şirket ucuz kalmış gözükmektedir. Ancak net kar ile karşılaştırıldığında şirket ederinde gözükmektedir. > Nötr



PD / DD

BIMAS’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Özsermayenin %10 artmasına rağmen piyasa değerinin de hızla artmasıyla PD/DD yatay seyretmiştir. Önceki senelerle karşılaştırıldığında bir miktar ucuz gözükmektedir. > Olumlu



YORUM

BIMAS 2020/3 döneminde açıkladığı bilançoyu çok beğendim. Elimde herhangi bir BIMAS hissesi bulunmuyordu, elinde olanlara hayırlı olsun diyorum. J

Şirketin bundan sonra da salgından en az etkilenecek şirketlerden biri olacağını düşünüyorum. Hatta bir miktar pozitif bile etkilenecektir. İnsanların evde geçireceği zamanın artacağını ve hane halkı alışverişlerini pozitif etkileyebileceğini öngörebiliriz.

Genel stratejim şirketi ucuza hatta çok ucuza alıp makul vade beklemek olduğu için BIMAS’da şu anlık hisse edinmeyi düşünmem. Şirketi ederine yakın seviyelerde buldum. Olur da bir gün ucuzlarsa portföyüme eklemeyi düşünürüm.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Şirket, 2015 yılında FİLE adı ile tüketicilerini yeni ve farklı bir satış modeli ile buluşturmuştur. Yeni satış modelinin temel amacı tüketicilerin gıda, kişisel bakım ve genel temizlik ihtiyaçlarını, iyi veya en iyi kalitede, yüksek standartlarda üretilmiş, sağlıklı ve taze olmak şartıyla, sürekli düşük fiyatlardan karşılamaktır. FİLE mağazaları yaklaşık 1.000 m² satış alanına sahip olup satış yelpazesinde yaklaşık 4.500 ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerden %35’i özel markalardan oluşmaktadır. 31 Mart 2020 itibariyle FİLE formatında 98 mağaza bulunmaktadır.”

“Fas Krallığı’nda Mayıs 2008 tarihinde kurulan ve ana ortaklık Şirketin %100 iştirak ettiği Bim Stores SARL 31 Mart 2020 tarihi itibariyle 3 bölge müdürlüğü ve 506 mağaza ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Bim Stores SARL, Fas’ta yüksek indirimli gıda perakendecilik sektöründe faaliyet göstermekte olup ürün yelpazesi yaklaşık 700 adet üründen oluşmaktadır.”

“Yine, Şirketin %100 iştiraki ile Mısır’da aynı iş kolunda faaliyet göstermek üzere kurulu bulunan Bim Stores L.L.C. Şirketi, 31 Mart 2020 itibariyle 2 bölge müdürlüğü 320 mağazası ile Mısır’da faaliyetlerini sürdürmektedir.”



Saygılar


Yorumlar