TKFEN 2020/3 Bilanço ve Hisse Analizi


Başta belirtmeliyim ki aşağıdaki çalışmalar son açıklanan bilançolar ve faaliyet raporu üzerinden çıkardığım tablolar ve yorumlardır. Görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yazının yazıldığı tarihte TKFEN şirketinde bir miktar yatırımım bulunmaktadır. Yazdıklarım bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Merhabalar,

Bugün sizlerle TKFEN’ın son açıkladığı 2020/3 dönemi bilançosu üzerinden oluşturduğum analizleri paylaşmak istiyorum.

Yakın bir zaman önce 2019/12 bilançosu ve faaliyet raporu üzerinden daha detaylı bir rapor yazmıştım. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:


Öncelikle amacım burayı tek yönlü bir şekilde kendi bulduğum bilgileri paylaştığım bir yere döndürmek değil. Ki ben de sizler gibi küçük yatırımcıyım. Faaliyet raporunu okuyarak anlamaya çalışıyorum. Bunun bir adım ötesi, anlayamadığımız detaylar ile ilgili şirketin yatırımcı ilişkileri ile iletişime geçmek veya internette detaylı araştırma yaparak işin aslını daha iyi öğrenmektir. Lütfen kendiniz de bir şekilde bilgiye ulaşırsanız yorum olarak belirtin ki hep beraber faydalanalım.

Yorumlarımda ve analizlerimde hata yapıyor olabilirim. Lütfen böyle bir durumda da düşüncelerinizi yorum olarak belirtin.

Tabloları şirketin KAP’ta açıkladığı rakamlar üzerinden hesaplıyorum. Herhangi bir excel hatası olabilir. Aynı şekilde orada bir yanlışlık fark edersiniz lütfen KAP’ın veya aracı kurumların sitesinden kontrol ederek beni uyarın. Ben de en kısa sürede düzeltebilirim. Kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.

Şimdi grafiklerle inceleyelim:

(Mobilden okuyorsanız, grafiklerin üzerine tıkladığınızda daha büyük görüntüleyebilirsiniz)

SATIŞLAR

TKFEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 3.022 mio TL hasılat gerçekleştirmiş, yıllık satış hasılatı ise 13.038 mio TL’ye ulaşmıştır.

Çeyreklik hasılat geçen senenin aynı çeyreğine göre %34 azalmış, yıllık bazda ise %10 azalmıştır.

Aşağıda dönemsel olarak yıllık satışların artışı, enflasyon ve satışların reel artışı gösterilmektedir.
Kırmızı çizgi enflasyon, yeşil çizgi satışların artışı, mavi çizgi ise enflasyon etkisi arındırılmış satış artışıdır. İdeal olan mavi çizginin mümkün olduğunca sıfır çizgisinden yukarıda olmasıdır. 2016 satışlarını 2015 ile karşılaştıramadığım için ilk dört dönem satış değişimi boştur.

Yorum: TKFEN’nın satışları çeyreklik bazda GYAD’a göre çok sert düşmüştür. Yıllık olarak da düşüş oldukça fazladır. Enflasyon etkisini de kattığımız da yıllık düşüş %19 civarıdır. > Olumsuz





BRÜT KAR

TKFEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 244 mio TL brüt kar elde etmiş, yıllık brüt kar ise 1.582 mio TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Çeyreklik brüt kar geçen senenin aynı çeyreğine göre %77 azalmış, yıllık olarak ise %37 azalmıştır.

Brüt kar marjı çeyreklik bazda %8 olmuş. (Önceki çeyrek: %7,68; Geçen sene aynı çeyrek: %23)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kar rakamı satışlardan daha da sert düşmüştür. Çeyreklik marj da GYAD’a göre 3’te 1 oranına düşmüştür. > Olumsuz



FAVÖK

TKFEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 103 mio TL FAVÖK elde etmiş, yıllık FAVÖK ise 1.081 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik FAVÖK rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %89 azalmış, yıllık olarak ise %49 azalmıştır.

FAVÖK marjı çeyreklik bazda %3,41 olmuş. (Önceki çeyrek: %3,79; Geçen sene aynı çeyrek: %20,47)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Brüt kara paralel olarak FAVÖK rakamı ve marj da GYAD’a göre düşüş göstermiştir. FAVÖK rakamının bürt kardan daha sert düşmesinin sebebi diğer faaliyet giderleri kalemindeki sert artıştır. (GYAD:139 mio TL; bu dönem: 241 mio TL) Düşüşler olağan dışı sayılacak kadar kötü maalesef. > Olumsuz



NET KAR

TKFEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak 47 mio TL net kar elde etmiş, yıllık net kar ise 686 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş.

Çeyreklik net kar rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %94 azalmış, yıllık olarak ise %65 azalmıştır.

Net kar marjı çeyreklik bazda %1,56 olmuş. (Önceki çeyrek: -%0,56; Geçen sene aynı çeyrek: %17)

Çeyreklik ve yıllık kar marjları grafiği biraz aşağıda toplu halde verilmiştir.

Yorum: Net kar rakamı brüt kardan da FAVÖK’ten de daha hızlı düşmüştür. Şirketin geçen seneye göre finansal gelirleri azalmıştır. Buna karşılık vergi giderleri de önemli miktarda düşmüştür. Vergi giderindeki düşüş, finansal gelirlerdeki düşüşü ve diğer faaliyet giderlerindeki artışı karşılayamamış.   > Olumsuz



KAR MARJLARI

Çeyreklik ve yıllık kar marjları aşağıdaki gibidir.

Yorum: Çeyreklik kar marjları bir önceki çeyreğe göre yatay seyretmesine rağmen bir önceki senenin aynı çeyreğine göre çok aşağıda seyretmektedir. Yıllık kar marjı da düşüş eğimindedir. > Olumsuz  





ROE & ROA

ROE: Özsermaye karlılığı ROA: Toplam Aktif Karlılığı

Yıllıklandırılmış net kar rakamlarıyla hesaplanmış karlılık oranları aşağıdaki gibidir. Ne kadar yüksekse o kadar güzeldir.

Yorum: Özsermaye az bir miktar düşmüş, net kar çok daha hızlı düşmüş. Bu sebeple ROE de sert bir şekilde düşmüş. > Olumsuz



CARİ ORAN ve NAKİT ORAN

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre cari oranı aşağıdaki gibidir. (ideal seviye 2 olmakla beraber, 1,30 ve üzeri bir rakam da olumludur)

Tabloda aynı zamanda nakit oranı da görebilirsiniz. Şirketin kısa vadeli borçlarını kasadaki parayla ne kadar kolay ödeyip ödemeyeceğini gösterir. (ideal seviye 1’e yakın olmakla birlikte, 1’in yukarısında olması da şirketin faaliyet alanları ile ilgili herhangi bir sebeple yatırım yapmadığı anlamına gelebilir.)

Yorum: Cari oran geçen döneme göre bir miktar düşmüş olsa da ideal seviyeye yakındır. Nakit pozisyon dikkate alınmayacak bir miktar azalmıştır. Şirket zaten nakit zengini olduğu için burada olumsuz bir durum gözükmemektedir. > Nötr



FD / FAVÖK ve NET BORÇ / FAVÖK

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre FD / FAVÖK oranı aşağıdaki gibidir. (FD: Firma Değeri = Şirketin piyasa değeri + Net Borç. FD / FAVÖK’ün düşük olması kural olarak şirketin ucuz olduğunu gösterir.)

Tabloda aynı zamanda Net Borç / FAVÖK oranını da görebilirsiniz. Net Borç / FAVÖK ne kadar düşük olursa şirketin de o kadar az borç riski olacağı anlamına gelmektedir.)

Yorum: Son yıllarda piyasa değerinin düşmesi FAVÖK’ün düşmesinin çok önünde gitmiş. Bu sebeple FD/FAVÖK rasyosu oldukça düşük. Piyasanın nasıl geleceği fiyatladığını gösteren çok güzel bir örnek. Gün gelecek FD/FAVÖK oranı çok yükselecek ve ardından FAVÖK de artacaktır. (tahmin) Net borç zaten eksilerde olduğu için FAVÖK çarpanı daha da düşmüş. > Nötr-olumlu (ucuzluk sebebiyle)



FİNANSMAN ve VERGİ GİDERİ

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna finansman ve vergi giderleri aşağıdaki gibidir.

Finansman giderinin (tabloda sağ eksen) düşük olmasını veya düşme trendinde olmasını dileriz. Şirketin faaliyetleri sonu elde ettiği karın ne kadarını borç sebebiyle faiz ödemelerine kaptırdığını anlarız. Tabloya bir de şirketin yıllık net karını (tabloda sol eksen) ekledim. Finansman gideri 0 olsaydı net kar çizgisi daha yukarıda olacaktı. Bazı durumlarda nakit zengini şirketler finansman geliri yazarlar. Eğer mavi ve kırmızı barlar sıfırın altındaysa demek ki finansman geliri vardır. Bu durumda net kar çizgisi bundan pozitif etkilenir.

İkinci tablo da şirketin vergi gelir gider tablosudur. Eğer şirket herhangi bir vergi teşviği almıyorsa ve kar elde ediyorsa verginin sıfırın üzerinde olması beklenir (tabloda sağ eksen). Yine şirketin net kar çizgisini de ekledim. Kar arttıkça (tabloda sol eksen) verginin de artması son derece doğaldır. Sadece vergi sıfır çizgisinin altındaysa detaylı incelemek faydalı olacaktır. Vergi teşviği ise kapsamı nedir, ne kadar sürecek, şirket yatırım mı yapmış vs. gibi.

Yorum: Şirketin finansman geliri GYAD’a göre çeyreklik bazda azalmıştır. (-) Vergi gideri de ortada kar olmadığı için düşmüştür. (-) > Olumsuz





PD / DD

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre PD / DD oranı aşağıdaki gibidir. (ideal pd/dd oranı şirketin özsermaye karlılığına göre değişebilmekle beraber teori olarak ne kadar düşükse o kadar ucuzdur diyebiliriz.)

Yorum: Yukarıda bahsettiğimiz gibi piyasa şirketin hisselerini öyle bir hızla aşağı sürdü ki PD/DD oranı 1’in altına geldi. Son 4-5 senede görülmemiş bir seviye. Ancak piyasa değeri kar olmadıkça, artmadıkça yükselmeyecektir. > Nötr-olumlu




KAYNAKLAR / VARLIKLAR

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre aktiflerini hangi kaynaklarla döndürdüğü aşağıdaki gibidir. Yeşil renkli çubuklar şirketin özsermayesinin toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar yüksek olursa şirketin o kadar az dış kaynak kullandığı anlamına gelir.

Kırmızı renkli çizgi şirketin kısa ve uzun vadeli finansal borçlarının toplam aktiflere oranıdır. Ne kadar düşük olursa şirketin o kadar az dış kaynağa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Sarı çizgi kısa vadeli finansal borçların, mavi çizgi de uzun vadeli finansal borçların toplam aktiflere oranıdır.

İdeal senaryo, yeşil renkli çubuğun %50 üzerinde olması, kırmızı renkli çizginin yeşil renkli çubuğun tepe noktasının mümkün olduğunca aşağısında ve uzağında olması ve sarı çizginin en altta olmasıdır. Bu şirketin risksiz bir biçimde borçlandığını ve borçlarını uzun vadeye yaydığını dolayısıyla daha az finansal gidere katlanacağını gösterir.

Şirketin hiç finansal borcunun olmaması da büyüme konusunda isteksiz olduğunu gösterebilir.

Yorum: Yukarıdaki yorumlarımda ve bu tabloda çok açık gözüktüğü gibi şirketin borç diye bir sorunu yok. Finansal borçların toplam aktiflere oranı dikkate alınmayacak seviyede. > Olumlu



SATIŞ GELİRLERİ / PD

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre yıllıklandırılmış Satış Gelirleri / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Yorum: Şirketin satış gelirlerine oranla piyasa değeri geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde piyasa değerinin oldukça düşük olduğu gözükmektedir. Ancak tekrar söyleyelim kar olmadıkça isterse satışlar arşa değsin piyasa fiyatlamayacaktır. Satışların ve karın artış eğilimine geçmesiyle birlikte yeşil çizgi yönün yukarı dönecektir. > Olumlu




FAVÖK & NET KAR / PD

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre FAVÖK ve Net Kar / PD ilişkisi aşağıdaki gibidir.

Kahverengi çubuk FAVÖK, yeşil renkli çubuk net kardır. Yeşil renkli çubuğun kahverengi renkli çubuktan uzun olması çok olağan değildir. Ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin yıllık FAVÖK ve net kar rakamı düştükçe hisse fiyatı da düşmüştür. FAVÖK ve net kar yukarı dönerse piyasa değeri de yukarı dönecektir. Piyasanın karı nasıl önceden fiyatladığını çok güzel gördüğümüz bir başka tablo. > Olumsuz





ÖZSERMAYE / NET BORÇ / NET YPP

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre Özsermaye / Net Borç ilişkisi aşağıdaki gibidir. (Yeşil olan çizginin üstte olması koşuluyla kırmızı çizgiyle arasında ne kadar uzaklık varsa o kadar olumludur diyebiliriz)

Mavi renkli çizgi Net YPP (net yabancı para pozisyonu) çizgisidir. (Sıfır çizgisinin üzerinde olması şirketin kur krizine karşı dirençli ve korunaklı olduğunu gösterir.)

Yorum: Net borç yatay, özsermaye çok hafif düşmüş, net ypp çok hafif artmış. > Nötr-Olumlu





FAALİYETLERDEN SERBEST NAKİT AKIŞ

TKFEN 2020/3 döneminde çeyreklik olarak -275 mio TL serbest nakit akış yaratmış, yıllık serbest nakit akış ise -94 mio TL seviyesinde gerçekleşmiş. TKFEN 2016 yılından beri ilk defa yıllık bazda - nakit akışı yaratmıştır.

Çeyreklik SNA rakamı geçen senenin aynı çeyreğine göre %240 azalmış, yıllık olarak ise %107 azalmıştır.

SNA marjı çeyreklik bazda -%9,11 olmuş. (Önceki çeyrek: %0,02; Geçen sene aynı çeyrek: %4,30)

SNA marjı yıllık bazda -%0,72 düzeyinde gerçekleşmiş. (Önceki çeyrek: %2,59; Geçen sene aynı çeyrek: %9)

Önemli not: Farklı serbest nakit akış formülleri olabiliyor. Bu tablodaki formül şirketin KAP’ta yayınladığı nakit akış tablosu üzerinden aldığım (İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışları) – (Yatırım Faaliyetlerinden Kaynaklanan Nakit Çıkışları) formülüyle hesaplıyorum.


Yorum: Şirketin faaliyetlerden serbest akış trendi düşüş eğilimindedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durum taahhüt ve inşaat iş kolunun iş alamamasından ve mevcut işlerinin kar marjının düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Şirketin nakit akışı yönün yukarı çevirmedikçe şirkette satış baskısı devam edebilir. > Olumsuz




OFNA TRENDİ

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre çeyreklik OFNA (operasyonel faaliyetlerden nakit akışı) trendi aşağıdaki gibidir. (Artma eğiliminde olmasını bekleriz)

Kahverengi çizgi FAVÖK çizgisidir. Eğer yeşil ve kahverengi çizgi birbirine paralel değilse ya şirketin özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarından karı veya zararı vardır ya da bir sefere mahsus vergi, kur farkı vs. geliri veya gideri yazmış olabilir.

Yorum: Şirketin OFNA çizgisi son iki çeyrektir sıfır noktalarına yakın seyretmektedir. Hızlı bir şekilde satışların, marjların ve nihayetinde faaliyet karının artması lazım ki trend yukarı dönsün. Yoksa vaziyet kötü gözüküyor.  > Nötr-Olumsuz



NİS DEĞİŞİM TRENDİ

TKFEN’in 2020/3 bilançosuna göre çeyrekik bazda NİS (net işletme sermayesi) trendi aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki grafikte net işletme sermayesinin bir önceki çeyreğe göre değişim trendi görülmektedir. Dolayısıyla artış göstermesi olumlu, düşüş göstermesi olumsuzdur diyebiliriz.

Yorum: TKFEN net işletme sermayesi bir önceki çeyreğe göre keskin bir biçimde düşmüştür. Yukarıda bahsettiğim şekilde dönen varlıklardaki en keskin düşüş ticari alacaklarda gözükmektedir. Ancak bu azalma nakdi beslemediği için dönen varlıklar düşmüş gözükmektedir. Kısa vadeli borçlar artmamış (+) bunu karşılamak için dönen varlıklar da azalmış (-) fakat dönen varlıklar içerisinde alacaklar düşmüş, nakit yerinde saymış (-) > Olumsuz




YORUM

TKFEN 2020/3 döneminde çok kötü bir bilanço açıklamıştır. Satışlardaki ve marjlardaki düşüş çok kötü gözükmektedir. Şirket 2020 beklentilerini de aşağı yönlü revize etmiştir. Şirketin web sitesindeki 2020/3 sunumunu mutlaka incelemenizi tavsiye ediyorum. Aşağıya linki koyuyorum.


2020/3 ve 2019/3 karşılaştırmalı bakıldığında en sert düşüş taahhüt tarafında gözükmektedir. Herhangi bir artış gösteren grup da olmayınca satışlar taahhüt grup kaynaklı sert biçimde düşmüştür. Daha önceki yazımda da söylediğim gibi şirket taahhüt grubunu bir an önce yeni projelerle beslemelidir. Önümüzdeki dönemin ise altyapı projeleri için olumlu mu olumsuz olduğunu hep beraber göreceğiz. Ben olumlu olmasını diliyorum.

FAVÖK taahhüt grubunda eksiye düşmüştür. Yani taahhüt grubu ilk çeyrek faaliyetleri sonucu 46 milyon zarar getirmiştir. GYAD ise bu rakam +809 mio TL idi. (erken alınan ödeme avansı da etkili olmuş geçen seneki rakamda)

Net kar rakamı da aynı şekilde taahhüt grubunda geçen seneye oranla çok sert düşmüştür. 2019/3 kar 633 mio TL, 2020/3 -90 mio TL.

Şirketin revize yıl sonu beklentilerini aşağıda tablo olarak koyuyorum.




Hisselerimi bilanço sonrası tutmaya devam ediyorum. Çünkü şirketi şu anda çok ucuz buluyorum. Yatırım felsefem ucuz şirketi alıp gerekirse birkaç yıl beklemek. Çünkü ihtiyacım olmayan parayla yatırım yapıyorum. TKFEN gibi köklü ve know-how’ı yüksek bir şirketin mutlaka bu günleri atlatacak ve projeler alacak kapasitede olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki dönem doların bollaşacağı bir dönem olacak ve devletlerin alt yapı projelerine para harcayacağını düşünüyorum. TKFEN bundan payına düşeni alabilecek kapasitede bir şirkettir.

Diğer yandan şirketin hisse başına kasasında 8,30 TL nakit bulunuyor. (nisan ayında ödediği temettüyü düştüm) Şu an ise hisse fiyatı 13 TL seviyesinde. Bu sebeple hisselerimi uzunca bir süre tutmayı düşünüyorum.

Aşağıda son faaliyet raporunda belirtilen ve önemli gördüğüm noktaları paylaşmak istiyorum.

“Tekfen Mühendislik ve Taahhüt Grubu, 2020 yılı Mart ayı sonu itibariyle 7 ülkede inşaat işleri faaliyetlerine devam etmektedir. Mühendislik ve Taahhüt Grubu’nun 31 Mart 2020 itibariyle devam eden projelerinde kalan işlerin parasal toplamı yaklaşık 1,4 milyar ABD Doları olup, projelere ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu projelerin yaklaşık %94’ü yurtdışındadır.”

 “Tekfen İnşaat’ın Kazakistan’da faaliyetlerini yürüttüğü iki projesi COVID-19 tedbirleri kapsamında işveren idareler tarafından geçici olarak durdurulmuş olup, çalışanlarımızın tahliyelerine başlanmıştır. Her iki projeden kalan iş miktarımız toplam 220.265.603 ABD Dolarıdır. İşveren idareler ile, imzalanmış sözleşmelerimiz çerçevesinde ortaya çıkan bu durum neticesinde oluşabilecek ilave maliyetlerimizin karşılanmasına yönelik müzakereler devam etmektedir.”

“Toros Tarım’ın 2020 birinci çeyrek sonu itibariyle toplam gübre satış miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 azalarak 707 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Son dönemdeki piyasa gelişmelerine bakıldığında yurtiçinde 2020’nin ilk çeyreğinde Türk Lirası bazlı ortalama gübre fiyatları önceki yılın aynı dönemine göre sabit kalmıştır.”

“2020 yılının ilk çeyreğinde yurt içi klasik gübre satışlarının ortalama fiyatı 264 ABD$/ton olarak bir önceki yıla göre %12 düşüş göstermiştir. Aynı dönemde, Toros Tarım’ın toplam yurt içi gübre satış miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 azalarak 621 bin ton seviyesinde gerçekleşmiştir.”

Toros Tarım’ın, 2020/3’deki gübre üretimi 2019/3’e göre %11 artarak 479 bin ton seviyesinde gerçekleşmiştir. 2020’nin ilk üç ayında Ceyhan, Samsun ve Mersin’deki üretim birimlerinin kapasite kullanım oranları sırasıyla %95, %97 ve %101 olup, toplam kapasite kullanım oranı ise %98 olarak gerçekleşmiştir. Kapasite kullanım oranları 2019 yılının aynı döneminde ise sırasıyla %85, %85 ve %95 ve toplamda %88 olarak gerçekleşmişti.”

“2020 yılının ilk üç aylık dönemi Tekfen Tarımsal için yıl içerisindeki tarımsal faaliyetleri açısından daha çok bir hazırlık dönemidir. Tekfen Tarımsal’ın satış faaliyetleri ağırlıklı olarak bu dönemden sonra başlamaktadır. Bu dönemde 2019 yılında hasat edilmiş ve stoklarımızda olan tohumluk patates az bir miktarı satılmış, yemeklik patatesin ise büyük bölümünün satışı gerçekleşmiştir. Stoğumuzdaki tohumluk patateslerin satışı sezon gereği Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşmektedir.”

“Alanar Meyve’nin bu dönemde al-sat ve hasat faaliyeti yoktur. Mayıs ayında açılacak meyve sezonuna hazırlık faaliyetleri devam etmektedir. Bu dönemdeki satışlar 2019 yılından devreden nar stokları ile ilgilidir.”

“2020 yılı ilk çeyreğinde, dökme katı/sıvı yük ve genel kargo (petrol ürünleri hariç) ürün grubunda 911 bin ton elleçleme yapılmıştır. 2019 yılının ilk yarısındaki ekonomik yavaşlama sonrası artan aktivite ile 2020 yılının ilk üç ayında elleçleme miktarı %43 artış göstermiştir. 2019 ilk çeyreğinde %11 olan petrol ürünlerinde doluluk oranı 2020’nin aynı döneminde artarak %26,5 olarak gerçekleşmiştir.”

Yukarıda kalın olarak işaretlediğim petrol depolama hizmeti 2. Çeyrek için ön plana çıkabilir. Ucuzlayan petrolü stoklamak isteyen ithalatçılar TKFEN’den depolama hizmeti alabilir.



Saygılar

Yorumlar

  1. hocam emekleriniz için elinize sağlık. bu verileri şirketler için hesaplamaya çalışıyodum baya zamanımı alıyodu, sizin bloğu gördüğüme sevindim bundan sonra düzenli bir okuyucunuz olacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Orhun Bey, güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Aradığınızı bulabildiyseniz ne mutlu takipte kalınız o halde :)

      Sil
  2. Hocam su anki fiyatlsri dip seviysler diyebilirmiyiz yoksa tek hanelsr olma.olsailigi varmidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu sadece piyasa amca bilebilir. Piyasanın sağı solu belli olmaz. Piyasa pireyi deve, deveyi pire yapabilir. Önemli olan şirketin ucuz olduğunu düşünüyorsan acele etmeden kademe kademe toplamaya başlamak bence. Yükselirse aldığın az miktarla kazanmış olursun (+) Düşerse üzülmezsin ortalama düşer (+).

      Sil
  3. Emeginize sağlık gayet açıklayıcı verimli analizler mevcut

    YanıtlaSil

Yorum Gönder